Menu

Typeoplossing en toepassingsgebied

Terug naar Onderwerp

Deze typeoplossing is van toepassing voor serres waar beroepsmatig groenten, fruit en sierteeltgewassen geteeld worden. De tuinbouwkas is opgebouwd uit voornamelijk onbrandbare materialen zoals glas, staal, aluminium ... al zijn ook in beperkte mate kunststoffen mogelijk.

Het gebruik van kunststoffen in de bouw van de nieuw op te richten tuinbouwkas is beperkt tot:

  • het gebruik van dunne kunststoffolies die in één laag of twee lagen met lucht tussen geblazen worden toegepast in het dak en/of de wanden van de tuinbouwkas (bijvoorbeeld bij folieserres). De enkele of dubbele kunststoffolies mogen samen maximaal 440 µm dik zijn;
  • het gebruik van meerwandige kanaalplaten in polycarbonaat (klasse B-s2,d0 volgens NBN EN 13501-1 of beter) die worden toegepast in de wanden van de tuinbouwkas (niet in het dak van de tuinbouwkas);
  • het gebruik van sandwichpanelen met een kern in kunststofschuim (klasse B-s2,d0 of beter) die worden toegepast in het dak en/of de wanden van de tuinbouwkas.

Behoudens de energieschermen of schermdoeken (zie 1.9.5) zijn geen plastiekfolies of noppenfolies in de kap gespannen of aan de zijwanden bevestigd.

Indien je de tuinbouwkas ontwerpt volgens deze voorschriften en rekening houdt met het toepassingsgebied, dan zal deze aanvraag tot afwijking naar alle waarschijnlijkheid aanvaard worden. Het bestaan van deze type-oplossing sluit niet uit dat er ook nog individueel voor andere oplossingen kan gekozen worden. Deze moeten dan onderbouwd worden in de afwijkingsaanvraag en zullen door de Commissie voor Afwijking geval per geval beoordeeld worden.