Menu

Mogelijke gevolgen van zomerhitte

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Bescherm ook jezelf tegen te felle zon
Minder uit dit onderwerp

Hitte-uitslag en jeuk

Deze symptomen kunnen zich voordoen als je zo veel zweet, dat het zweet niet de tijd krijgt om te verdampen. Hierdoor kunnen de poriƫn verstoppen, met uitslag tot gevolg. Neem voldoende pauzes, zodat het zweet kan verdampen. Ook een douche kan voor verfrissing van de huid zorgen.

Hittekrampen

Deze doen zich voor als men het vochtverlies via zweet compenseert met grote hoeveelheden water met een te lage zoutconcentratie. Drink altijd lichtjes gezouten water, of isotonische dranken. De meeste mineraalwaters en kraantjeswater bevatten reeds een opgeloste hoeveelheid zouten.

Flauwte

Dit komt voor doordat het bloed zich door de warmte in de bloedvaten concentreert, net onder de huid. Hierdoor vloeit het bloed weg uit de hersenen. Als de hoeveelheid bloed in de hersenen te laag wordt, kan je het bewustzijn verliezen. Als je een flauwte voelt opkomen, ga je best even liggen of zitten. Vervolgens is het belangrijk om rustig weer in beweging te komen en zeker niet langdurig te blijven zitten.

Hitte-uitputting

Dit symptoom komt voor wanneer je te veel zweet en hierdoor zouten verliest. De huid is bleek, vochtig en klam. Secundaire gevolgen van uitputting kunnen zich manifesteren als vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn en misselijkheid. De werkzaamheden geregeld onderbreken en uitrusten is aangeraden. Drink ook voldoende water (met de nodige hoeveelheid zouten).

Zonnesteek of hitteberoerte

Dit is het ernstigste effect van de hitte. Als gevolg van een zonnesteek kan het lichaam zijn temperatuur niet meer regelen. Het zweten stopt en de huid wordt warm en droog. Vervolgens krijgt ze een rood, blauwachtig of gevlekt uitzicht. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot 40 °C en hoger. Slachtoffers van een zonnesteek zijn vaak verward, ijlen, zijn prikkelbaar en voelen zich misselijk en duizelig. In afwachting van hulp houd je het lichaam best koel met koud water.