Menu

Zorgboerderij geeft veel voldoening

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Familie Broekx

Peer (Limburg)
Het Broekxhof is een gemengd bedrijf met melkvee en varkens. Het imago van de landbouw is erg belangrijk voor de uitbaters. Sinds 2007 vangen ze jongeren op die het wat moeilijker hebben in onze maatschappij en door hun werk op de boerderij hun zorgen achter zich kunnen laten.

Het Broekxhof in Peer is een gemengd landbouwbedrijf dat al acht generaties wordt uitgebaat door de familie Broekx. Toch is er op deze plek al veel langer landbouwactiviteit. “Al van in de jaren 1300 zou hier een boerderij gestaan hebben”, schetst Harry de geschiedenis.

Harry en Fini baten het Broekxhof uit sinds 1980. Dertien jaar geleden kwam ook hun oudste zoon Jelle (34) mee in het bedrijf. “Ook Jochem (27), die momenteel buitenhuis werkt als technicus, helpt geregeld mee. Hij is geïnteresseerd om in het bedrijf te stappen, maar dat is gezien de huidige economische crisis onmogelijk. Het is op dit moment niet mogelijk om uit het bedrijf een goed inkomen te halen voor twee gezinnen.” Het gezin Broekx heeft nog twee anderen zonen. Martijn (32) is leerkracht in het Biotechnicum van Bocholt en Seppe (24) studeerde net af als burgerlijk ingenieur architect.

Goed imago

“We zijn een vrij groot melkveebedrijf. We houden ruim 200 melkkoeien en een kleine 200 stuks jongvee. Daarnaast hebben we ook een gesloten varkensbedrijf. We vinden het belangrijk dat de landbouw een goed imago heeft. Daarom organiseren we al meer dan twintig jaar bedrijfsbezoeken. Jaarlijks zijn er dat zo’n tweehonderd. Geregeld komen er kleuterklassen en leerlingen van het eerste en tweede leerjaar langs op de boerderij. Ook gezinnen, kinderen met een beperking, ouderen en individuele bezoekers zijn welkom. Sinds een paar jaar zijn we ook gestart met verjaardagsfeestjes op woensdag en op zaterdag, en met boerderijkampen in juli voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Hiervoor zorgen onze zonen Martijn en Seppe die niet op het bedrijf meewerken. Voor de kinderen die hier op het bedrijf komen, gaat een nieuwe wereld open”, zegt Harry.

“Een vast onderdeel van zo’n bezoek is de knuffelhoek waar de kinderen konijntjes, poesjes en kippetjes kunnen strelen. Ook mogen ze de geitjes voeren en de koeien aaien. We vinden het heel belangrijk dat onze jonge bezoekers echt contact kunnen maken met de dieren. Voor hen is dat telkens een hoogtepunt, vooral voor de kinderen en voor de mensen met een beperking. Het zijn trouwens niet enkel scholen die hier op bezoek komen, ook mensen van zorginstellingen hebben de weg naar ons bedrijf gevonden. We passen de rondgang op het bedrijf aan de doelgroep aan. Bij mensen met psychiatrische problemen is het contact met de dieren vaak al genoeg om hen een onvergetelijke uitstap te bezorgen”, aldus Fini.

We doen dit opdat onze zorggasten hun dag zinvol kunnen invullen, zich hier goed voelen en gelukkig zijn. Daar halen we erg veel voldoening uit. 

Harry en Fini Broekx

Veel geduld

Het zorgzame karakter van Fini, die vroeger nog in het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth in Wijchmaal heeft gewerkt, heeft er mede voor gezorgd dat het Broekxhof naast een open bedrijf ook een zorgboerderij werd. “Dat doen we sinds 2007. We vangen jongeren op die het wat moeilijker hebben in onze maatschappij en door hun werk op de boerderij hun zorgen wat achter zich kunnen laten. Hiervoor werken we samen met het Steunpunt Groene Zorg. Op dit moment hebben we twee zorggasten, Toon en Alexandera. Zij hebben elk hun vaste dagen. Bij Toon, die al zes jaar kind aan huis is, gaat het om twee dagen per week. Alexandera, die er nog maar pas is komt twee halve dagen. Omdat de opleiding van onze zorggasten nogal wat energie vraagt, kiezen we voor mensen die langdurig op de boerderij blijven. Het duurt toch wel een tijdje voor ze hun weg vinden op de boerderij en we zoeken samen naar de werkjes die hen het best liggen. Je moet het niet doen voor de taken die ze op het bedrijf ter harte nemen. We doen dit opdat ze hun dag zinvol kunnen invullen, zich hier goed voelen en gelukkig zijn. Daar halen we erg veel voldoening uit. Dat maakt ons niet alleen gelukkig, maar de zorggasten zelf ook. Toon houdt zich vooral bezig met het knuffelhuis, waar de knuffeldieren zitten. Hij verzorgt de dieren, maakt de hokken schoon, alles op zijn eigen tempo. Hij beschouwt het knuffelhuis zowat als zijn eigendom. Op de dagen dat hij er niet is, doen wij dat werk. Maar dan is het nooit zo goed gedaan dan als hij het doet, zegt hij altijd."

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. “We hebben ook al gasten gehad waarmee de samenwerking heel moeizaam verliep en dan moet je knopen durven doorhakken en ermee stoppen. Sommige gasten kunnen zich heel moeilijk uiten. Enkel door met hen bezig te zijn, kom je beetje bij beetje te weten wat ze graag doen en wat niet. Veel geduld hebben is belangrijk. Gelukkig is er ook de ondersteuning en begeleiding van Steunpunt Groene Zorg en van de zorginstelling waar de jongeren verblijven. Als er iets is, staan ze meteen voor ons klaar.”

In het kader van de vastenactie #40dagen maakte Landelijke Gilden een korte video over het Broekxhof.

 

Meer boeren in de kijker

Bij het uitwerken van zijn vul- en spoelplaats stond bij Walter Van Acker uit Huldenberg eenvoud voorop. Hij is bereid...
In 1983 startten Franky Vergauwe en Katrien Dekemele op een bestaand, klein landbouwbedrijf met een eenrijige AVR-...
In Bornem kan je op de Dag van de Landbouw drie bedrijven bezoeken. Het gaat om een melkvee-, een akkerbouw- en het...