Menu

Vooruitziende boeren met dertien teelten

Terug naar Boer in de kijker

Michiel en Edward Vercruysse

Kortrijk
Michiel en Edward baten een gemengd bedrijf uit met akkerbouw, vollegrondsgroenten en vleesvee. Ze nemen deel aan de campagne 'Schoon boeren' van Inagro.

In West-Vlaanderen toont de campagne ‘Schoon boeren’ van Inagro al enkele jaren hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelten en hun producten. Zes landbouwersfamilies uit de streek rond Kortrijk, Deerlijk, Harelbeke en Zwevegem gaan elk op hun eigen manier de uitdaging aan om duurzaam te werken.
We gingen langs op Goed te Schellebrouck, waar de broers Michiel en Edward Vercruysse sinds vorig jaar aan het roer staan van een gemengd bedrijf met akkerbouw, groenten en vleesvee.

Michiel en Edward zijn de derde generatie op hoeve ‘Goed te Schellebrouck’, een eeuwenoude vierkantshoeve op een steenworp van de wijk Lange Munte. De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw, maar oudste gebouwen die nu nog op het hof staan dateren uit de 19de eeuw. Dat kan je van de machines en de bedrijfsvoering op dit gemengd bedrijf zeker niet zeggen. Duurzaamheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen. Zo was de vader van de broers de allereerste landbouwer in de omgeving die tien jaar geleden een fytobak liet installeren.

Duurzame toekomst

Op zo’n 180 hectare verbouwen de broers aardappelen, tarwe, suikerbieten, gras en maïs, maar ook vollegrondsgroenten zoals bonen, erwten, spinazie en knolselder. Ook rabarber wordt al zes jaar geteeld. Sinds vorig jaar kwamen daar koolrabi, courgetten en wortelen bij. “Knolselder en aardappelen zijn de hoofdteelten. In de courgetten en rabarber hebben we het meeste werk, beide teelten vragen veel handarbeid.” Veel verschillende teelten, maar in een goed jaar sluiten ze naadloos op elkaar aan. “Zo valt de rabarberoogst net na de voorjaarswerkzaamheden. De groenteoogst gaat volledig naar diepvriesgroentebedrijf Ardo. Naast de teelten hebben we ook nog vleesvee, maar daarvan doen we enkel het afmesten. Daar houdt Edward zich vooral mee bezig. De rest van de taken wordt onder ons tweeën verdeeld, maar ook vader helpt nog mee. Hij neemt onder meer het sproeien voor een groot stuk op zich. Voor het oogsten van rabarber en courgettes doen we een beroep op seizoenarbeiders.”

(lees verder onder de foto's)

De campagne ‘Schoon boeren’ waaraan het bedrijf deelneemt, vestigt er de aandacht op de ook land- en tuinbouwers zich inzetten voor een duurzame toekomst. Aan de hand van tien uitdagingen, gaande van schone energie tot dierenwelzijn. Bij de familie Vercruysse is duurzaamheid dan ook geen hol begrip. Ze gaan hierin verder dan het gemiddelde bedrijf uit de sector. “Onze vader Ignace heeft altijd positief gestaan tegenover heel wat innovaties in de sector. Een gevolg daarvan is dat Inagro de weg naar ons bedrijf vlot weet te vinden. Geregeld worden hier proefvelden aangelegd. Zo zijn ze zo ook bij ons terecht gekomen voor hun ‘schoon boeren’.”

10 uitdagingen

Samen met de broers overlopen we enkele van de tien uitdagingen waarmee de moderne boer geconfronteerd wordt. “Alles begint bij een goede bodemstructuur. Daarom hebben we drie tractoren uitgerust op lagedrukbanden. Op die manier vermijden we insporing en bodemschade. Als we door omstandigheden toch te maken zouden krijgen met een slechte bodemstructuur, dan gebruiken we hiervoor een erosieploeg die de bodem opnieuw meer lucht geeft.”

Zonder water geen landbouw. Hoewel het in Vlaanderen soms erg nat kan zijn, heeft de sector een te kort aan water. “Dat vangen we op om de groenten te beregenen.”

(lees verder onder de video)


Ook met gewasbeschermingsmiddelen wordt zuinig omgesprongen. “Op onze spuitmachine is sinds vijf jaar gps en sectieafsluiting geïnstalleerd waardoor we overlappingen vermijden. Het rest- en waswater dat na de bespuitingen in onze sproeier blijft zitten, verspuiten we over een fytobak die ervoor zorgt dat de spuitresten organisch worden afgebroken.” Ook hier was de familie een voorloper. De fytobak op het bedrijf werd tien jaar geleden al geïnstalleerd.

“De energie die onze zonnepanelen opwekken wordt gebruikt voor het koelen van aardappelen en knolselder. Aangezien we met piekverbruiken zitten, moeten we jammer genoeg wel veel stroom terug op het net sturen. Een batterij zou hier uitkomst kunnen bieden, maar zover zijn we nog niet.”

Nog niet zo lang geleden namen de broers deel aan een nieuw project met drones rond bemesting. “Met een drone wordt er over een tarweveld gevlogen, waarna je kan zien op welke plaatsen er meer of minder kunstmest moet worden gebruikt. Nadat de analyse gebeurd is, zie je dat op een taakkaart waarvan je de gegevens naar een moderne kunststofstrooier kan overzetten die dan zeer precies kan bemesten, maar zo’n strooier hebben we nog niet. Ook de slechte structuurplekken in je perceel zie je dan, wat ook interessant kan zijn.”

Ook een goed contact met de buren is een uitdaging op de lijst van Inagro. Maar dat zit wel snor bij de familie Vercruysse. Elke dag kan je terecht aan de aardappelautomaat, waar ook je ook groenten, eieren en uien kan kopen. “Voorts organiseren we hier elke winter de nieuwjaarsdrink voor onze straat. Binnenkort (op 12 augustus) organiseren we een opendeurdag. Iedereen is dan van harte welkom om kennis te maken met ons bedrijf. We geven dan enkele rondleidingen en vertellen meer over de gewassen die we telen. De mensen in de buurt zijn zich niet altijd bewust van wat ‘boeren’ precies inhoudt. Dat beeld willen we wat bijstellen met onze deelname aan deze campagne.”

>> Maak kennis met de andere landbouwers die deelnemen aan 'Schoon Boeren'.

Meer boeren in de kijker

Sonja Moens en Luc De Neef baten in het Oost-Vlaamse Meldert, bij Aalst, een preibedrijf uit. “Omdat...
Griets ouders hebben jarenlang een melkveebedrijf gerund in het Kempense Geel. De interesse van de volgende generatie...
De afzet van het vollegrondsgroentebedrijf verloopt volledig via de korte keten, door verkoop op markten, in hun...