Menu

Verjaardag fruitbedrijf was ideaal moment om open dag te houden

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Kris en Ingrid Lemmens-Bierinckx

Emblem (Antwerpen)
Kris en zijn echtgenote Ingrid telen appelen en peren. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van hun bedrijf namen ze deel aan de Dag van de Landbouw.

In september kon je in het Antwerpse Emblem het fruitbedrijf van Kris en Ingrid Lemmens-Bierinckx bezoeken. De twintigste verjaardag van Lembifruit leek hen de ideale gelegenheid mee te doen aan de Dag van de Landbouw. We vroegen hen hoe ze terugkijken op hun deelname.

Ecologisch evenwicht

Twintig jaar geleden namen Kris en Ingrid het fruitbedrijf van Ingrids ouders over. Ook Kris is uit de landbouw afkomstig. Zijn ouders hadden een melkveebedrijf. Het echtpaar noemde het bedrijf Lembifruit, een samentrekking van hun familienamen Lemmens en Bierinckx. Recent hebben ze zich gevestigd op d’Enge in Emblem, een deelgemeente van Ranst. Hier hadden ze meer uitbreidingsmogelijkheden en konden ze beter de toekomstige uitdagingen aan. Lembifruit teelt hardfruit. Ruwweg gaat het om 10 hectare appelen (hoofdzakelijk Jonagold en Jonagored) en 5 hectare peren (Conference). Het overgrote deel van het fruit gaat naar de groothandel. Een bescheiden deel verkopen ze in de Lembi-shop, enkele automaten die wat verderop aan de nabijgelegen Broechemsesteenweg staan. Je kan er behalve verpakt fruit van verschillende rassen ook zelf geperst appelsap kopen.

“We hechten veel belang aan een milieuvriendelijke aanpak en werken geïntegreerd. Door het opvolgen van plagen en het inzetten van nuttige insecten kunnen we het aantal spuitbeurten bijvoorbeeld beperken. Bij het spuiten worden middelen ingezet die de vele nuttigen sparen. Oorwormen, wantsen, roofmijten, gaasvliegen; je hoeft niet ver te zoeken of je vindt ze hier. Voorts hebben we onder meer zonnepanelen, een biofilter, werken we met bijenhotels voor de bestuiving, plaatsen we hagen en hangen er nestkasten voor torenvalken die woelmuizen vangen en vleermuis- en wezelkasten. Het creëren van een ecologisch evenwicht is ons uitgangspunt”, zegt Ingrid.

Kinderanimatie

Kris en Ingrid namen op hun eigen vraag aan de Dag van de Landbouw. “We hadden aan provinciaal secretaris Gert Van de Moortel van Boerenbond Antwerpen eens gezegd dat we het dit jaar zagen zitten om mee te doen. Die liet er geen gras over groeien en noteerde meteen onze naam”, lacht Kris.

“Het is ook een mooi initiatief”, pikt echtgenote Ingrid in. “Bovendien merken we dat de mensen de voeling met de land- en tuinbouw helemaal verloren zijn. Dat uit zich onder meer in de vragen die we soms krijgen. Wellicht zal dat herkenbaar zijn voor collega’s-landbouwers.”

Kris en Ingrid wilden tijdens de Dag van de Landbouw laten zien waar ze op hun fruitbedrijf het hele jaar door mee bezig zijn. Van snoeien in de winter, over het aanplanten van een nieuwe boomgaard tot de oogst en de vermarkting. In de loop van het seizoen verzamelden we beeldmateriaal van onze werkzaamheden. Voor de opendeurdag hebben we die laten monteren tot een korte bedrijfsfilm. We zorgden ook voor folders, affiches, bedrukte broodzakken en voor kindertekeningen die in de school werden uitgedeeld om reclame te maken voor onze opendeurdag.”

“Dat de Dag van de Landbouw middenin de drukste periode van het jaar valt, boezemde ons vooraf wel wat angst in”, vertelt Kris. “Uiteindelijk viel het goed mee want de peren waren geplukt en met de bewaarappels waren we nog niet gestart.”

Aan de organisatie van zo’n Dag van de Landbouw gaat heel wat werk vooraf. “Gelukkig konden we terugvallen op het draaiboek dat we ontvingen. Ook zorgde Boerenbond dat elk bedrijf een “Peter” werd toegewezen. Voor de dag zelf hebben we de Landelijke Gilde Emblem ingeschakeld om de drankgelegenheid te verzorgen, evenals het toezicht op de parking. De plaatselijke speelpleinwerking stuurde ervaren monitoren om het de kinderen naar hun zin te maken en de prijsuitreiking van de kindertekeningenwedstrijd op zich te nemen.

De dag zelf was het erg druk. Al van voor tien uur stroomde het volk toe. Dat had onder meer ook te maken met het feit dat Fietselieren een stopplaats had op ons bedrijf.”

Vijf aangestelde gidsen, onder wie twee teeltadviseurs van pcfruit, namen de bezoekers mee op sleeptouw doorheen het bedrijf. “Die hadden soms tot zeventig geïnteresseerden bij zich. We stippelden een traject uit door de bedrijfsgebouwen en langs een aanplanting. Op strategische plaatsen stonden infoborden met wist-je-datjes. Ook de machines die we in de fruitteelt gebruiken stonden tentoongesteld. In een lege koelcel toonden we onze bedrijfsfilm.”

Volgens beide bedrijfsleiders is kinderanimatie een must bij het organiseren van de Dag van de Landbouw. “Het zijn meestal de kinderen die ervoor zorgen dat hun ouders wat langer blijven plakken. We hadden onder meer een springkasteel en de kinderen konden plaatsnemen in een pluktreintje waarmee ze door de plantage werden gereden.”

Kris en Ingrid kregen heel veel goede reacties. Ze hebben zeker geen spijt van hun deelname. “Integendeel, het was voor ons ook een zeer aangename ervaring.”

Ook de vrijwilligers die onze verkoopstand verzorgden hadden deugd van hun werk. Aan de stand zorgde ze voor proevertjes van verschillende soorten appels en peren. Ook het troebel appelsap van eigen bodem werd goed gesmaakt!

Toch vinden ze het jammer dat ze niet echt weten hoeveel volk ze op 18 september over de vloer kregen. “Vooraf hebben we wel nagedacht over manieren om het exacte aantal te weten, bijvoorbeeld door het uitdelen van bonnetjes waarvoor je iets in ruil zou krijgen. Maar omdat dit moeilijk te combineren was met de catering hebben we dat idee laten varen. Bovendien hadden we alle medewerkers nodig om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Laten we het er op houden dat er zeker 3500 bezoekers zijn langsgeweest, een echt succes dus!”

Zin om deel te nemen aan de Dag van de Landbouw

Op zondag 17 september 2017 organiseren we opnieuw de Dag van de Landbouw. Voor deze editie zijn we nog op zoek naar enthousiaste bedrijfsleiders die de deuren van hun bedrijf willen openzetten. Ben jij geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op met je consulent of stuur een mailtje naar dagvandelandbouw@boerenbond.be

 

Meer boeren in de kijker

Denys Carrots is een familiebedrijf uit Meulebeke dat elk jaar ruim 9000 ton wortelen teelt voor de versmarkt. Na...
Silke Dox, een melkveehoudster in hart en nieren, staat sinds kort voltijds aan de zijde van haar vader in de melkput...
Wie deze week naar Boerenjaar op VIER heeft gekeken, zag Louis-Philippe Devriendt zijn laatste examen afleggen voor het...