Menu

Dag van de Landbouw: van hop tot bier

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Joris Cambie

51 jaar
Poperinge (West-Vlaanderen)
Joris Cambie teelt hop en brouwt speciale hopbieren.

Wie wil kennismaken met de fascinerende wereld van de hop én een lekker biertje wil proeven, moet op zondag 18 september zeker eens langslopen bij Joris Cambie in Poperinge. Hij stelt z’n bedrijf en brouwerij open tijdens de Dag van de Landbouw.

“Ook in mijn jeugd was dit al een hopbedrijf”, begint Joris zijn verhaal. “We teelden niks anders dan hop. Mijn vader was een van de eersten in de streek die een plukmachine aanschafte. Toen groeide het areaal hop tot 18 ha. Eind jaren 80 verdween er veel hop in de onze streek. Toen ik het bedrijf in ’93 overnam hadden we nog ongeveer 10 ha hop. Daarnaast hadden we nog wat groenten en akkerbouwgewassen.”

Bioteelt

Kort na de overname schakelde Joris het bedrijf om naar bio. Hij stelde de gangbare teeltmethoden in vraag en onderzocht of het mogelijk was om ook de hop biologisch te telen. “Met vallen en opstaan is dat gelukt, ook dankzij contacten met Duitse en Engelse collega’s. Uiteindelijk ben ik blij met de keuze die ik maakte, al koos ik niet voor biologische teelt uit ideologische of economische overwegingen, maar eerder uit verwondering: “Lukt dit wel?”. Bijkomend voordeel is dat je meer in contact komt met de consument en dat je een eerlijke, stabiele prijs krijgt voor je producten.”

De interesse in onze bieren groeit, ook vanuit het buitenland.

Joris Cambie, deelnemer Dag van de Landbouw

Nadat Joris zo’n acht jaar geleden stopte met de groenteteelt, werd het in de winter iets te rustig. “Ik was lid van de bierclub en brouwde ’s winters wat bier voor eigen gebruik. Samen met een kameraad heb ik vijf jaar geleden een oude droom waargemaakt. In een loods die vroeger gebruikt werd voor het plukken en drogen van de hop, hebben we brouwerij De Plukker geïnstalleerd. Intussen begint het een beetje uit de hand te lopen. We brouwen drie bieren die constant beschikbaar zijn en 2 eenmalige brouwsels per seizoen, altijd 100% met eigen hop.” Joris nam de vlucht vooruit. “De brouwerij heeft intussen één voltijdse en een halftijdse kracht in dienst. We maakten werk van een professionele botteling en de interesse in onze bieren groeit, ook vanuit het buitenland.”

September is de hoppemaand. Tijdens de Dag van de Landbouw kan je vanaf 10 uur zien hoe de hop machinaal geplukt wordt. Vanaf 13 uur is ook de brouwerij open en kan je de bieren proeven. In de buurt zet ook de Schipvaarthoeve, de praktijkboerderij van het Poperingse VTI zijn de deuren open.

Joris Cambie, Elverdingseweg 14a-16, Poperinge

Meer boeren in de kijker

Cliché of niet, we zetten onze geliefden graag op tijd en stond in de bloemetjes. Met Valentijn kiezen veel mensen voor...
Het sierteeltbedrijf van de familie Goossens bestaat al sinds 1949. Toen begon Paul Goossens een plantenkwekerij in...
Het coördinatiecomité van de Haspengouwse planters overlegde met de directie van de Tiense Suikerraffinaderij. Ze...