Menu

Van alle markten thuis

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 
Familie Roebben

Michaël Roebben

58 jaar
Kortessem
Michaël baat samen met zijn zonen Joris en Yves een pluimveebedrijf uit met hoevewinkel. De familie doet ook aan akkerbouw.

De bel rinkelt voortdurend tijdens het gesprek met Michaël Roebben, pluimveehouder en akkerbouwer in het Limburgse Kortessem. Aan dit landbouwbedrijf is dan ook een hoevewinkel verbonden. Samen met zijn zonen Joris (26) en Yves (24) runt Michaël dit bedrijf aan de Opeindestraat, de weg tussen Diepenbeek en Borgloon.

Vader Michaël nam het bedrijf in 1987 over van enkele familieleden, toen nog met akkerbouw en rundvee. Dat bleef zo tot in 1998, maar de hormonencrisis zette Michaël aan het denken. Bovendien was het erg zwaar om het bedrijf alleen draaiende te houden. De vleesveetak werd afgebouwd en er kwamen slachtkuikens in de plaats. “Dat viel zo goed mee dat we het jaar nadien beslisten om helemaal te stoppen met rundvee.”

Intussen werkt ook de volgende generatie mee. De taken zijn netjes verdeeld. “We hebben elk onze verantwoordelijkheden, maar we helpen mekaar wel zo veel mogelijk. Joris houdt zich vooral bezig met de hoevewinkel ‘Hoevekip Mich’ waarmee we in 2004 begonnen zijn. In de winkel verkopen we voornamelijk verse en gebraden kip, charcuterie en gerechten die met onze vleeskippen bereid zijn. Yves en ik staan in voor de verzorging van het pluimvee en voor de akkerbouwtak. We telen ook nog zo’n 6 hectare suikerbieten, 4 hectare gras, 14 hectare korrelmaïs en 16 hectare tarwe. De maïs en het graan worden opgeslagen op het bedrijf en worden ingezet als voeder voor de kuikens.

Vader en zonen Roebben zijn van alle markten thuis, want het bedrijf is ook een zorg- en kijkboerderij. Zo kunnen scholen en verenigingen er terecht voor een rondleiding en geregeld komen er jongeren meehelpen in het kader van Groene Zorg.

Kijken achter glas

Op dit moment zitten er ruim 79.000 slachtkuikens, verspreid over 3 stallen. Die kuikens worden elke dag 3 keer gecontroleerd. “Dan lopen we door de stallen en kijken we hoe het met de dieren gesteld is. Als de kuikens hier aankomen zijn ze 1 dag oud. De stallen moeten dan erg warm gestookt worden. Geleidelijk aan mag de temperatuur lager. Na 5 of 6 weken, afhankelijk van hun gewicht, worden ze opgehaald en gaan ze naar het slachthuis. Zo draaien we jaarlijks 7,5 ronde. Tussen elke ronde blijven de stallen 1 week leeg. Dan worden ze volledig schoongemaakt en ontsmet. Dat is voor ons de drukste periode.”

We hebben elk onze eigen taken, maar helpen elkaar zo vele mogelijk.

Michaël Roebben

De nieuwe stal, die in 2012 gebouwd werd, is hypermodern. Zo werd er veel aandacht besteed aan automatische verlichting en verluchting. Op het dak liggen zonnepanelen, om in de energiebehoefte van het bedrijf te voorzien. De stal wordt verwarmd met vijf toestellen die centraal gestookt worden met stookolie.

“De bezoekers kunnen op 21 september de stal niet betreden. Ze kunnen wel van achter glas kijken naar de kuikens, die op dat moment vijf dagen oud zullen zijn. Voor de kinderen zal er een knuffelhoek zijn, waar ze enkele kuikentjes en konijntjes kunnen aaien of vastnemen. Er is ook wedstrijd waarmee ze een speelhuisje kunnen winnen. Voorts zullen er heel wat tractoren en machines te zien zijn. Alle bezoekers kunnen proeven hoe lekker en gezond ons kippenvlees is, want iedereen krijgt een gratis proevertje. Uiteraard zal je hier ook iets kunnen drinken of eten. In Kortessem zijn er trouwens nog vier andere bedrijven open die dag, maar die liggen wel iets verder van hier.”

Voor Michaël vormt de Dag van de Landbouw het einde van een tijdperk. “Binnenkort nemen onze zonen het bedrijf over. Ik blijf nog wel meewerken, maar dan in loondienst. De nieuwe generatie krijgt nu de eindverantwoordelijkheid en zo hoort het”, besluit Michaël.

 

Meer boeren in de kijker

Roel en Annemie begonnen van nul, als echte witloofleken, maar voorzien intussen gedurende vier maanden per jaar zowel...
Wie Stijn niet kent van prijskampen uit de fokkerijwereld of als provinciaal voorzitter van CRV, kent hem misschien van...
Stilzitten? Dat kennen ze niet bij de familie Hillewaere-Verhaeghe. Renaat en Petra runnen een gemengd bedrijf met...