Menu

Tomaten maakten plaats voor asperges

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Fons Nooyens

53 jaar
Poppel (Antwerpen)
Fons baat samen met zijn zoon Jan een aspergebedrijf uit.

“Een jaar of tien geleden had ik nooit gedacht dat we hier nooit ooit asperges zouden telen”, valt Fons Nooyens meteen met de deur in huis. Nu baat hij in Poppel, op een boogscheut van de Nederlandse grens, samen met zijn zoon Jan aspergebedrijf Nooyens uit. Ze telen het witte goud in de serre onder glas, onder minitunnels en in de vollegrond. Nog tot 20 juni draait het aspergeseizoen op volle toeren.

Van tomaten naar asperges

“Vijfentwintig jaar lang was dit een tomatenbedrijf, maar de serres waren afgeschreven. We zouden te grote investeringen moeten doen om door te kunnen gaan met tomaten. Een wkk-installatie was niet aan de orde, want er ligt hier geen gas. Bovendien was de energie toen ook al erg duur. We hebben er toen aan gedacht om de serres af te breken en om met het tuinbouwbedrijf te stoppen. Onder impuls van toenmalig Boerenbond-tuinbouwconsulent Walter Van Neck, zijn we ons gaan verdiepen in de aspergeteelt. Hij nam ons een paar keer mee op studiereis en gaandeweg raakten we overtuigd. Tijdens zo’n studiereis kwamen we in contact met Paul Vercammen, die het jaar voordien asperges in zijn kassen had geplant. Daar kregen we de smaak te pakken. We plantten aspergeplanten aan in de serres en gingen van start. Intussen bleef ook zoon Jan thuis om mee te helpen op het bedrijf.”

Van eind februari tot half juni

De aspergeteelt viel goed mee. Ook op de velden rondom het bedrijf, die tot dan door andere landbouwers gehuurd en bewerkt werden, kwamen asperges te staan. Intussen omvat het bedrijf van Fons en Jan zo’n 15 hectare. Zowel in de serres als buiten, in de vollegrond, wordt de groente gekweekt. “In de serre oogsten we van eind februari tot eind april. Hier zitten de wortels ook in de vollegrond. Daarop staan bakken gevuld met potgrond. Deze teelt is net voorbij. We hebben de plastic pas weer opgerold. Nu zijn we volop buiten bezig onder de minitunnels. De grond onder de dubbele plastic is wat meer opgewarmd dan die onder enkele folie. Hier komt wat meer handenarbeid bij kijken, want beide folies moeten opgelicht en weer dicht gelegd worden. Als we straks naar de ruggen met enkele folie gaan, krijgt iedereen zijn eigen perceeltje toegewezen. Elke steker heeft dan een elektrisch karretje. Dat karretje legt de folie vooraan automatisch open en achteraan weer dicht. Intussen heeft hij de handen vrij om asperges te steken en ze in een bakje te leggen.

Als de asperges van het veld komen, worden ze eerst een dag lang ondergedompeld in koud water. Dat voorkomt blauwverkleuring. Nadien worden ze uit de koeling gehaald en worden ze gesorteerd. Een computergestuurde sorteermachine maakt van elke asperge een tiental foto’s. Vervolgens worden ze verpakt en gaan ze naar de veiling. Om de twee dagen wordt de oogst opgehaald door veiling BelOrta.”

Fons en Jan werken met seizoenpersoneel, want asperges steken is een arbeidsintensieve teelt. Op het moment van mijn bezoek waren er zo’n 25 seizoenarbeiders aan de slag. Het valt meteen op hoe snel en gedreven het asperge steken eraan toe gaat. “Toch blijft het handwerk en dat zal niet snel veranderen”, zegt Fons. “De wortels van de plant zitten diep onder de grond. Daarboven zit veertig centimeter zand een ideale grond voor de aspergeteelt. Van elke plant komt er gemiddeld elke week één asperge naar boven. Als die asperge zijn kop laat zien, is de volgende al halfweg. Als we die eerste asperge machinaal zouden steken, dan beschadigen we de tweede. Er wordt volop naar oplossingen gezocht om de oogst machinaal te kunnen doen, maar voorlopig zonder succes.”

Kleine sector

Het aspergeseizoen loopt tot 20 juni. “Nadien wordt de folie opgerold en van het veld gehaald. De grond tussen de rijen wordt vervolgens los gemaakt en bemest. In de zomer moet de grond enkele keren beregend worden en bespoten tegen de aspergekever. In het najaar wordt de plant verhakseld en in de grond gefreesd. Na het seizoen is het vooral belangrijk dat de plant voldoende rust krijgt. In de zomer en in het najaar is het voor ons wat rustiger. Dan kunnen we het werk aan met z’n tweeën. Pas als het seizoen van start gaat, doen we een beroep op seizoenarbeiders.”

De aspergeteelt is een vrij kleine sector. “De kennis is ook nog niet zo groot als bij andere grote gangbare teelten. Daar lopen ze zeker twintig jaar voor op de aspergeteelt”, vindt Fons. “Van tomaten kent iedereen alles, maar als je problemen hebt in de aspergeteelt dan kan een antwoord lang op zich laten wachten. Gelukkig leren we veel van collega’s-aspergetelers. We komen regelmatig samen en als de één een probleem heeft, belt hij een collega voor raad.”

 

Meer boeren in de kijker

Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...
Schoonste boerin van Vlaanderen of niet, het leven gaat zijn gewone gang ten huize van Karen Verplancke en Kristof...
De witloofsector verkeert al geruime tijd in een crisis. De verkoopprijs schommelt al jaren rond de kostprijs en de...