Menu

Toekomstgericht werken

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Jan Wallays

Dadizele (West-Vlaanderen)
Jan Wallays baat samen met zijn echtgenote Geertrui Verhaeghe en zijn moeder, Paula Dessein, een melkveebedrijf uit met 80 koeien en bijbehorend jongvee. De landbouwersfamilie doet mee aan de campagne 'Schoon Boeren' van Inagro en de provincie West-Vlaanderen

Het Bruwershof in Dadizele is een van de acht landbouwbedrijven die dit jaar deelnemen aan een nieuwe editie van ‘Schoon Boeren’. Dat is een campagne van Inagro en de provincie West-Vlaanderen om zo veel mogelijk mensen te informeren over de inspanningen die de land- en tuinbouwsector doet op het vlak van duurzaamheid.

Dit jaar staan de gemeenten Roeselare, Izegem, Ledegem en Moorslede in de kijker. In elke gemeente dragen twee ambassadeurs de titel van ‘Schone Boer’. We gingen een kijkje nemen op het melkveebedrijf van Jan en Geertrui Wallays-Verhaeghe en Paula Dessein.

Jan Wallays leek in eerste instantie niet voor de boerenstiel bestemd. Hij werkte eerst zeven jaar als projectleider in de bouw. Pas op zijn dertigste nam hij het ouderlijke bedrijf over. "Ik heb bewust gekozen om melkveehouder te worden en van die beslissing heb ik nog geen moment spijt gehad. Het feit dat ik eerst in een andere sector heb gewerkt, maakt misschien dat ik soms andere beslissingen neem of oog heb voor andere dingen”, zegt Jan.

Jan en Geertrui hebben vier kinderen. Geertrui werkt buitenshuis, maar verzorgt wel rondleidingen op het bedrijf. “Daar kan ze zich echt in uitleven. Geregeld krijgen we hier groepen schoolkinderen op bezoek. We vinden het belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen een positief en correct beeld krijgen van de moderne landbouw.”

We zoeken naar evenwichten tussen ecologie en economie die een win-winsituatie opleveren.

Jan Wallays

Ook Paula (72), de moeder van Jan steekt nog dagelijks een handje toe bij het melken en het verzorgen van de kalveren. Het bedrijf telt 75 tot 80 koeien met bijbehorend jongvee. Elk jaar geven de koeien ongeveer 700.000 liter melk. De melk wordt opgehaald door Milcobel en het feit dat dit een een 100% boerencoöperatie is , is voor   Jan ook een belangrijk element in zijn duurzaamheidsstreven.  Hij zetelt er in de raad van bestuur.Daarnaastneemt hij ook een bestuurlijk engagement op bij CRV en is hij voorzitter van de plaatselijke Landelijke Gilde. Jans echtgenote Geertrui is tevens voorzitster van KVLV in het dorp.

De campagne ‘Schoon Boeren’ wil  vooral de duurzame landbouw in eigen streek centraal stellen. “Duurzaamheid betekent voor mij toekomstgericht werken. Je mag je niet blind staren op hoe het werk vroeger gebeurde, want de wereld verandert constant. Daarom is het belangrijk om ook in de landbouw vooruitstrevend te zijn.”

Het Bruwershof heeft heel wat duurzame troeven. Wat meteen opvalt, is de visuele inkadering van het bedrijf. Zelfs in de winter, met weinig groen, lijkt de hofplaats van het bedrijf op een vakantieverblijf. “Een mooie inkleding vinden we erg belangrijk. Het is leuker werken in een mooie omgeving. We proberen voorts een open bedrijf te zijn. Dat gebeurt trouwens al met de schoolbezoeken. Ook ontvangen we geregeld verenigingen in onze gerestaureerde schuur die als ontvangstruimte dienst doet.”

Jan investeerde ook in een aantal duurzame maatregelen. Zo gebruiken ze voorkoeling en warmterecuperatie bij het koelen van de melk. “De warmte die je onttrekt aan de melk wordt gebruikt om water op te warmen. Dat warme water kunnen we dan bijvoorbeeld gebruiken om de melkinstallatie door te spoelen. Samen met enkele andere boeren uit de omgeving kocht Jan een mestscheider. Deze machine scheidt de dunne van de dikke fractie. Hierdoor worden de nutriënten efficiënter benut. De mestscheider staat op een aanhangwagen waardoor die makkelijk van de ene naar de andere collega gebracht kan worden. Het is een dure aankoop die je maar een paar dagen per jaar nodig hebt, maar door die investering te spreiden over vier collega’s delen we de kosten. Andere troeven zijn de zonnepanelen die voor propere energie en een lagere stroomfactuur zorgen, de opvang van regenwater en een betere benutting van drainagewater. We zoeken dus voortdurend naar evenwichten tussen ecologie en economie die een win-winsituatie opleveren” 

Benieuwd wie de andere zeven Schoon Boeren zijn? Neem een kijkje op www.schoonboeren.be en lees hun verhaal.

 

Meer boeren in de kijker

Voor selderij vormen de beschikbaarheid van voldoende water en het ontbreken van een goede contractprijs de...
Raf en Anne De keersmaecker-De Donder doen al jaren een beroep op Werkers om hun honderd koeien elke dag te melken. Dat...
In het Vlaams-Brabantse Erps-Kwerps werken Luc en Rita sinds begin november vorig jaar in hun nieuwe hoevewinkel en...