Menu

Slapen tussen de koeien

Terug naar Boer in de kijker

Renaat en Petra Hillewaere-Verhaeghe

Wingene (West-Vlaanderen)
Renaat en Petra runnen een gemengd bedrijf met melkvee, varkens en akkerbouw en hebben een tak hoevetoerisme.

Stilzitten? Dat kennen ze niet bij de familie Hillewaere-Verhaeghe. Renaat en Petra runnen een gemengd bedrijf met melkvee, varkens en akkerbouw en vinden daarnaast nog de tijd om twee huizen voor hoevetoerisme uit te baten. Ook deze duizendpoten zetten hun deuren wagenwijd open op 16 september.

Wie hoeve Het Verloren Goed in Wingene binnenstapt, ziet meteen dat hier bezige bijen aan het werk zijn. Petra verzorgt de varkens, Renaat is te vinden in de melkstal en op het land, en samen zetten ze ook hun schouders onder hoevetoerisme. Er werken ook kleine handen mee op dit mooie bedrijf, want Viktor (9), Eva (6) en baby Zoë (1) zijn niet vies van het boerenleven. Victor is erg goed met de dieren en je vindt hem dan ook vooral in de stallen. Eva steekt maar al te graag een handje toe bij het in orde maken van de twee vakantiehuizen en springt af en toe bij op de boerderij. Kleine Zoë kijkt ernaar en vindt het allemaal best.

Handen uit de mouwen

Bezoekers die op de Dag van de Landbouw langsgaan bij Het Verloren Goed, zullen merken dat er nog een stal in aanbouw is. “Dit is een renovatie, waarbij een oud opslaggebouw verhoogd wordt en een nieuw dak krijgt. Hier zullen we jongvee huisvesten”, legt Renaat uit. Toch is het niet de bedoeling om het bedrijf uit te breiden. “We werken allebei graag hard en zijn perfectionistisch ingesteld, dus een bedrijf dat we met z’n tweeën kunnen runnen is voor ons ideaal. We proberen zo veel mogelijk zelf te doen. We willen wel verbeteren, maar niet groeien”, zegt Petra. Zij staat dagelijks in voor de verzorging van de 240 zeugen en 1100 mestvarkens.

Comfortabel op stro

Renaat melkt zo’n honderd koeien en teelt daarnaast tarwe, maïs, graszaad en suikerbieten in de akkerbouwtak van het bedrijf. De koeien grazen op de weiden rondom het bedrijf. Opvallend is dat de melkkoeien een potstal hebben waarin ze vrij op stro kunnen liggen. “De potstal was er al toen we het bedrijf overnamen en we hebben ervoor gekozen om deze werkwijze te behouden”, zegt Renaat. “We merken dat onze dieren heel weinig last hebben van pootproblemen. De potstal past wat ons betreft perfect in onze bedrijfsvoering en is goed voor het welzijn van de koeien.”

Akkerbouw, melkvee, varkens, hoevetoerisme én een gezin, is dat allemaal wel te combineren? Petra vindt van wel. “In deze familie kunnen we heel goed plannen. We hebben een duidelijk schema en iedereen helpt waar hij kan, dat weten ook de kinderen. Dat is soms hard, maar we zouden onze thuis op dit bedrijf voor geen geld van de wereld willen ruilen. Als we een daguitstapje gemaakt hebben, zijn zowel wij als de kinderen altijd heel blij om terug de vertrouwde geur van de boerderij op te snuiven.”

Bezoek op het erf

Renaat startte al in 2002 met hoevetoerisme op het ouderlijke bedrijf in Middelkerke. De vakantiehoeve in Slijpe (Middelkerke) kreeg de naam Nieuw Tempelhof. Ze biedt slaapplaats aan 22 personen. Toen Renaat in 2007 verhuisde en samen met Petra het bedrijf van haar ouders in Wingene overnam, duurde het niet lang of ook hier werd hoevetoerisme opgestart. Vakantiehoeve Het Verloren Goed is eveneens ideaal voor een boerenbuitenvakantie voor 22 personen. Sinds 2012 komen er dus geregeld groepen vakantiegangers op het erf bij Renaat en Petra. “Over het algemeen is dat een superfijne ervaring”, zegt Petra. “De huisjes zijn bijna het jaar rond elk weekend volgeboekt. De bezoekers zijn heel geïnteresseerd en respecteren ons harde werk.” “Niet altijd, hé mama”, fluistert dochter Eva. Petra geeft toe dat ze onlangs een minder leuke ervaring had. “Een bezoeker vroeg me wat ik doe als de dieren gegeten hebben. Of ik dan buitenshuis ga werken. Maar dat zijn gelukkig uitzonderingen”, lacht ze.

Dag van de Landbouw

Op de Dag van de Landbouw kan je bij Petra en Renaat terecht voor een rondleiding op het bedrijf en meer uitleg over hoevetoerisme. Voor kinderen is er animatie en je kunt er genieten van een hapje en een drankje. Wie weet ben je bij de gelukkigen en win je een weekendje weg in een van de vakantieverblijven.

Je bent op 16 september van 10 tot 17 uur welkom in de Verlorengoedstraat 8 in Wingene.

Wie meer wil weten, vindt hier een overzicht van alle deelnemende bedrijven over de Dag van de Landbouw.

Meer boeren in de kijker

Het is niet makkelijk om in deze tijd land- of tuinbouwer te zijn. De voorbije maanden kwam er heel wat op hen af. Zo...
Voor Hugo Jacobs uit Sint-Truiden was het omschakelen naar bioteelt technisch gezien een kleine stap, omdat hij al heel...
Gert en Lieve zijn allebei van boerenafkomst. Zowel de ouders van Gert als die van Lieve baatten een gemengd bedrijf...