Menu

Rozen voor Valentijn

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Filip en Danielle Van Biesen

Opwijk
Filip teelt samen met zijn vrouw Danielle snijrozen.

Het feest van Valentijn wordt sterk geassocieerd met rode rozen. We gingen –­ op de grens van Opwijk en Lebbeke ­– op bezoek bij Filip en Danielle Van Biesen, voor een gesprekje over de rozenteelt.

Filip Van Biesen is in 1990 gestart met de teelt van snijrozen in volle grond. Als zoon van varkenshouders had hij aanvankelijk de bedoeling om het ouderlijke bedrijf over te nemen. Door problemen in de varkenssector sloeg hij een andere weg in. Samen met zijn echtgenote Danielle runt hij een familiaal bedrijf. Ze hebben een modern rozenbedrijf en telen nu op substraat, maar ze kozen ervoor om niet te groeien tot een schaal die vreemde arbeidskrachten zou vereisen. Heel hun bedrijf is daar ook op georganiseerd.

Een tiental kleuren

“Toen we startten, teelden we één variëteit, de gele roos Frisco. Dat is geleidelijk uitgebreid tot tien variëteiten. We streven ernaar om van iedere kleur een ras te hebben. Op die manier kunnen we het risico spreiden.” Filip vertelt dat hij zijn rozen verkoopt op de Brusselse Euroveiling. Wanneer je op de veiling veel rozen van dezelfde soort zou aanbieden, is de markt vrij snel verzadigd. “Het aantal telers dat grote hoeveelheden van één soort aanbiedt, vermindert. De keuze van de variëteiten wordt ook belangrijker.”

“Onze variëteiten kiezen we door de markt te bekijken. We verkopen een klein deel van onze productie rechtstreeks aan particulieren via thuisverkoop. Zo ondervinden we welke kleuren precies gewild zijn”, vult Danielle aan. Filip vertelt dat enige exclusiviteit ook interessant is. Hij startte ooit met een exclusief ras, dat nadien door de veredelaar vrij snel verdeeld werd in België. “In het begin maakten we goede prijzen, maar het exclusieve was er snel af. Hetzelfde maken we nu mee met Avalanche+. Dat is een witte roos die in Nederland lange tijd beperkt werd uitgegeven. In België is de markt vrij, zodat alle collega’s die variëteit staan hebben. Dan kan je jezelf alleen nog onderscheiden door een zwaardere kwaliteit te kweken.” Zelfs dan speelt de rangorde voor de klok een rol, want iedere veilingdag wordt geloot in welke volgorde de producten voor de klok komen. Vooraan of achteraan verkocht worden, kan een behoorlijk prijsverschil opleveren.

Voor een deel is de kleur seizoengebonden. “Met Valentijn liggen rode rozen beter in de markt dan andere kleuren. In de kerstperiode is het rood en wit, en in het voorjaar wil de bloemenliefhebber frissere tinten zoals geel en oranje”, weet  Danielle. Filip en Danielle kiezen niet voor het telen naar piekmomenten. Bij snijrozen kunnen de weersomstandigheden een grote rol spelen. “Van augustus tot eind juni krijgen de rozen assimilatiebelichting. Dat zorgt voor een aanbod het jaar rond. Het gewas ondervindt minder stress en we vermijden arbeidspieken. Het is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je een groter aanbod hebt net voor een bloemenhoogdag. Gespecialiseerde telers van grootbloemige rode rozen durven hun teelt wel richten op commerciële dagen zoals Valentijn.”

We kiezen onze variëteiten door de markt te bekijken.

Filip en Danielle Van Biesen

Filip en Danielle hebben een wkk om hun serre te verwarmen. Die werkt met plantaardige olie. “We zijn een eilandbedrijf”, vertelt Filip. “Dat wil zeggen dat we niet aan het net leveren. We gebruiken onze elektriciteit voor de assimilatiebelichting. Gedwongen door de veel te hoge energieprijzen zijn sommige collega’s daarmee gestopt. Ze houden de vorst uit hun serre en belichten niet, maar daardoor krijgen ze op een zeker moment in het voorjaar een piek in de productie. Dat valt mee wanneer die in een periode met gunstige prijzen valt, maar het weegt dubbel zo zwaar wanneer je veel productie krijgt op een moment dat de prijzen niet goed zijn.” Bij een gelijkmatige productie krijg je alle prijzen, ook de hoge.

Rozenteelt is een internationale aangelegenheid geworden. Dagelijks komen er ook rozen uit Afrika en Zuid-Amerika op de markt. Ondervinden ze concurrentie? “Uiteraard, de rozenteelt breidt nog steeds enorm uit in Afrika”, reageert Filip. In Ethiopië alleen al staan zo’n 1600­ ha bloemen, 80% hiervan zijn snijrozen. Ook Kenia is een grote speler op de wereldmarkt. Anderzijds daalde de rozenteelt in Nederland van 1800 ­ha in 1990 naar 300 ­ha in 2013. Heel wat telers zijn gestopt of hebben zich gericht op een andere teelt. Ook nogal wat Belgische rozenbedrijven zijn de laatste 10 jaar gestopt door allerlei redenen –­ hoge energiekosten, te weinig rendement, faillissementen, pensioen. Deze trend zet zich nog steeds door. Laat ons zeggen dat import op de veiling een noodzakelijk kwaad is. Verder ondervinden we wel dat een goed Belgisch product nog steeds gewaardeerd wordt. Er zal altijd een markt zijn voor Belgische bloemen.”

Intussen wordt ook het milieuaspect steeds belangrijker in de bedrijfsvoering. "Om het gebruik van sproeistoffen te reduceren werken we aan een biologische bestrijding in rozen. Ook een beperkt aantal collega's-rozentelers doet dit al."

Tips om rozen te bewaren

  • Gebruik een propere vaas.
  • Snij 2 ­cm van de steel.
  • Los het snijbloemenvoedsel op en ververs het water niet, maar vul bij.
  • Rozen mogen niet langer dan 1 ­uur zonder water liggen.

Meer boeren in de kijker

Marijn Delanote is al de vijfde generatie die in Ieper een vollegrondsgroenten- en akkerbouwbedrijf uitbaat. Spruitkool...
Pieter Van Poucke en zijn echtgenote Annelies Marchand baten hoeveslagerij en boerderij De Vierklaver in Lokeren uit...
Vleesveehouderij is op piekmomenten enorm arbeidsintensief, maar Jozef en Ginette Colman-Van Acker uit Moerzeke...