Menu

Raf Hulsbosch kweekt Silsomvlees in natuurgebied

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Raf Hulsbosch en Ann Everaert

Erps-Kwerps (Vlaams-Brabant)
Raf en Ann baten 't Silsomhof uit, een doe- en speelboerderij met hoevewinkel. Om hun hoevewinkel te bevoorraden kweken ze onder meer Limousinrunderen.

“Een samenwerking moet een win-winsituatie zijn voor beide partijen”, aldus Raf Hulsbosch van ’t Silsomhof. En hij kan het weten, want het Silsomvlees dat hij verkoopt is het resultaat van een samenwerking met Natuurpunt.

Raf Hulsbosch en Ann Everaert begonnen in 2010 met ’t Silsomhof. De gebouwen die zij kochten behoorden aan een witloofbedrijf dat niet meer actief was. Het jonge koppel begon er met het afmesten van stieren. Ann werd fulltime boerin, Raf bleef in het begin voltijds aan de slag in loondienst. Nadat de verbouwingen van het bedrijf enkele jaren later startten Raf en Ann met boerderijbezoeken. “We zijn een grondloos bedrijf”, vertelt Raf. “Om ons inkomen te verstevigen zetten we in op verbreding als tweede bedrijfstak. Na de boerderijbezoeken begonnen we met het organiseren van verjaardagsfeestjes en ook dat loopt erg goed. Ik vind het belangrijk om mensen kennis te laten maken met de boerderij en te tonen hoe wij ervoor zorgen dat ze degelijk eten op hun bord krijgen.”

Aansluitend op de bezoeken kregen Raf en Ann vaak de vraag of zij geen vlees van hun dieren verkopen. Daar hadden ze wel oren naar. “We hadden wel interesse, maar hadden absoluut geen budget om zelf te investeren. Bovendien hadden we op dat moment enkel Belgisch wit-blauw stierenvlees. Dat is geen uniek marketingverhaal en dus niet makkelijk verkoopbaar.” Raf en Ann gingen op zoek naar een samenwerking en kwamen uit bij Natuurpunt als mogelijke partner.

Logische partner

“Onze boerderij grenst aan een natuurgebied”, legt Raf uit. “Wij werkten in het verleden al vaker samen met Natuurpunt, bijvoorbeeld door ons bedrijf open te stellen als startpunt voor wandelingen. We koppelen een boerderijbezoek ook vaak aan een wandeling in dit unieke stukje natuur. Misschien zat er in begrazing wel een mogelijkheid? De moeilijkheid is dat dit heel arme percelen zijn, met natte ondergrond. Belgisch wit-blauw zou hier nauwelijks kunnen overleven, laat staan lekker vlees opleveren. Dat is anders voor Limousin-runderen. Dat is een sterk ras. Bijkomend voordeel is dat ze ook twijgjes eten, wat erg belangrijk is voor het Silsombos. Het unieke aan dit natuurgebied is dat er weiden gelegen zijn in het midden van het bos. Door twijgjes te eten houden de koeien het bos mee in de hand.” De afspraken werden gemaakt en Raf liet de eerste Limousin-runderen grazen in het natuurgebied.

“Een samenwerking kan enkele blijven duren als beide partijen er voordeel uit halen. Dat is hier zeker zo. Natuurpunt organiseert elk jaar een werkdag waarbij ze de weiden nakijken en zij leveren ook het materiaal voor de omheining. Wij organiseren bijvoorbeeld een evenement wanneer de dieren op de wei gaan. Het is belangrijk dat dit niet ‘gewoon’ Limousin-vlees is, maar wel vlees dat hier lokaal is gekweekt. Daarom noemen we het ook Silsomvlees. Er lopen in het Silsombos maar 12 runderen, maar dat is voldoende voor de thuisverkoop. We willen er ook geen industrieel verhaal van maken, het moet familiaal en kleinschalig blijven.”

Ook varkensvlees in de rekken

En intussen hebben Raf en Ann de smaak van samenwerking goed te pakken. Zo vonden ze ook een partner voor het aanbieden van varkensvlees. “We zijn lang op zoek geweest naar een varkensbedrijf dat op een manier werk die bij ons en bij onze klanten past. Die vonden we uiteindelijk in het familiale bedrijf van Yvan en Nadine. Zij kweken 100% raszuivere Duroc-varkens. Dit varkensvlees kan je nu ook kopen bij ’t Silsomhof.”

Meer boeren in de kijker

In het West-Vlaamse Vleteren – waar ’s werelds beste bier gebrouwen wordt – baten Gerdy Leuridan en...
Het pittoreske stadje Mesen ligt tussen de glooiingen van de West-Vlaamse heuvels. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd...
Mathieu en Tine ontmoetten elkaar op het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare, waar ze...