Menu

Pionier in niet-kerende grondbewerking

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

: Josse Peeters

51 jaar
Huldenberg (Vlaams-Brabant)
Josse baat samen met z’n broer Jan een akkerbouwbedrijf uit. Ze werken al twintig jaar niet-kerend.

De broers Jan en Josse Peeters passen al meer dan twintig jaar niet-kerende bodembewerking toe. Dat wil niet zeggen dat ze het ploegen afgezworen hebben, maar als de omstandigheden het toelaten proberen ze toch niet-kerend te werken.

Jan en Josse bewerken een honderdtal hectare en telen vooral aardappelen, suikerbieten, korrelmaïs, tarwe en nog wat appelen en peren. Op zo’n zeven hectare die ze verhuren, teelt een collega witloofwortelen. De zeven tot acht hectare die overblijven, is een combinatie van weides, erosiestroken en braakliggende grond. “We hebben hier altijd last gehad van erosie. In de jaren zestig had mijn vader hier op een bepaald perceel een geul waar je in die tijd een maaidorser in kwijt kon. Dat was uiteraard een uitzondering, maar geulen waar je iemand in kon wegstoppen kwamen toen wel meer voor.

Samenwerking met KU Leuven

Begin jaren 80 zijn we een samenwerking gestart met de KU Leuven. Samen met een plaatselijk constructiebedrijf hebben we toen zelf een primitief werktuig gemaakt om de erosie aan te pakken, een soort voorloper van de erosieploeg zoals we die nu kennen. Op de percelen die we toen niet-kerend bewerkten, had je uiteraard niet de opbrengst van een normaal perceel, maar daar kon je een mouw aan passen door veel dikker te zaaien. Je kon grote verschillen zien met de erosiegevoelige plekken waar je die techniek niet toepaste. De beste grond bleef ter plaatse, de geulvorming verminderde, net als de erosie. Op een perceel van 3 hectare met een hellingspercentage van 15% doen ze samen met de universiteit nog steeds experimenten ter bestrijding van erosie.

We hebben begin jaren 80 zelf een primitief werktuig gemaakt om de erosie aan te pakken.

 

Josse Peeters

Wie denkt dat niet ploegen tot minder opbrengst leidt, heeft het mis. “De opbrengst is in beide gevallen ongeveer even groot. Vroeger werd er steevast in de winterperiode geploegd. Sinds 2008 werken we enkel en alleen nog met de erosieploeg, zowel voor de teelt van aardappelen, suikerbieten als korrelmaïs. Vandaag gebruiken we de ploeg enkel nog voor en na de teelt van witloofwortelen. Na tarwe zaaien we wel gele mosterd, een groenbedekker, in.”

Meer boeren in de kijker

Raf en Anne De keersmaecker-De Donder doen al jaren een beroep op Werkers om hun honderd koeien elke dag te melken. Dat...
In het West-Vlaamse Vleteren – waar ’s werelds beste bier gebrouwen wordt – baten Gerdy Leuridan en...
Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Tientallen land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen zetten dan hun...