Menu

Overname na een jaar ‘stage’

Terug naar Boer in de kijker

Dries Janssen

22 jaar
Bree
Melkveebedrijf met negentig melkkoeien.

Aanstaande vrijdag organiseert Groene Kring 'De Wissel', het event over familiale bedrijfsoverdracht. Iedereen, jong en oud, die plannen heeft voor een bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername is van harte welkom in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

 

 

Vader en zoon Koen en Dries Janssen uit Bree hebben de eerste horde al genomen. Tegen begin volgend jaar hopen ze rond te zijn met de overdracht van het melkveebedrijf, maar er is nog een hele weg te gaan.

“Het evenement van Groene Kring over familiale bedrijfsoverdracht op de Heizel is een prachtig initiatief”, zegt Dries Janssen. “Ik heb net de cursus over bedrijfsovername gevolgd. Heel interessant, op die vijf avonden heb ik heel wat opgestoken. Maar je blijft toch altijd met veel vragen zitten en iedere dag komen er nieuwe vragen bij. Het is belangrijk te weten waar je aan begint, waar je naartoe moet en waar je staat. Het hele plaatje moet kloppen. Ik hoop dat op het event in Brussel veel zaken nog duidelijker zullen worden. Ik vind het een goed concept om alle partners en adviesverleners op één plaats samen te brengen.”

Zelf kunnen beslissen

Dries Janssen behaalde in juni 2013 aan de Thomas More Hogeschool in Geel het diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie, specialisatie rundvee. In oktober startte hij de studies voor master in de biowetenschappen. Toch besliste hij al na enkele weken om te stoppen. “Ik vond de opleiding te theoretisch. Ik had wat meer praktijk verwacht. Eerlijk, ik wilde gaan boeren. Dat ik in het ouderlijke bedrijf zou stappen, was al een paar jaar geleden duidelijk. Mijn broer gaat werken en mijn zus studeert nog. Ik ben nu zelfstandig helper op het familiale melkveebedrijf.”

Het verhaal van vader Koen Janssen als rundveehouder begon in 1989. “Ik heb van 1989 tot 1999 het bedrijf gerund in samenuitbating met mijn vader. We hadden toen een tachtigtal melkkoeien en een vijftigtal zoogkoeien. Om voor twee gezinnen een inkomen te hebben, breidden we uit in het vleesvee. Aan die tijd bewaar ik wel niet de beste herinneringen. Toen ging het er anders aan toe dan vandaag. Ik werd als jonge boer niet betrokken bij de belangrijke beslissingen en investeringen. Ik had van alles de helft, maar eigenlijk had ik niets. Vader hield de touwtjes stevig in handen. In 1999 hebben we dan het bedrijf formeel gesplitst. Ik nam met mijn echtgenote de melkveetak over. Het vleesvee was voor vader en moeder. In 2002 hebben we een nieuwe stal gebouwd en een deel van de oude stallen volledig verbouwd en ingericht voor melkvee. Ik bleef wel al die jaren het meeste werk verzetten, omdat vader het werk fysiek niet meer aankon.

De frustraties die ik had door zelf geen belangrijke beslissingen te kunnen nemen, wil ik mijn zoon besparen. Vandaar mijn besluit om het bedrijf niet samen uit te baten maar om het volledig aan Dries over te dragen. Het is voor mij geen optie om het bedrijf uit te breiden tot twee volwaardige inkomens, zoals ik dat met mijn vader deed. Dan komen we wellicht in de problemen met de ruwvoederwinning, met de mestafzet … Ik voel dat het moment gekomen is om het bedrijf los te laten. Zelf ga ik op zoek naar ander werk. Ik ben tenslotte nog maar 47. Ik rijd supergraag met landbouwmachines. Misschien is er een kans bij de loonwerker waar ik al jaren goed mee samenwerk. Ik ben er zeker van dat zo’n job me nog meer arbeidsvreugde zal geven.”

Boer en bedrijf zijn klaar

Dries is klaar om er fors tegenaan te gaan. Hij heeft de goede mentaliteit en zijn studies zijn een sterke basis. Het bedrijf is klaar voor de toekomst. Er zijn ongeveer 90 melkkoeien. De stal en de melkinstallatie zijn nog goed voor de volgende 15 jaar. De schuur en de sleufsilo’s zijn vernieuwd. De vergunning laat nog een uitbreiding toe. Grote investeringen zijn de eerste jaren niet nodig. Een eenmansbedrijf is het uitgangspunt. Het werk in de stal moet in essentie door één persoon gedaan kunnen worden. “Nu doen we op het land nog alles zelf, behalve maïs hakselen. Maar als het te veel wordt, dan zal ik meer in loonwerk investeren. Ik weet wel dat ik nog zal kunnen rekenen op de hulp van vader en moeder. Mijn vriendin studeert nog. Ze kent de melkveesector goed, want haar ouders hebben ook een melkveebedrijf.”

Een zwaar dossier

“Ik had nooit gedacht dat een van de kinderen het bedrijf zou overnemen”, wil Koen nog kwijt. “We hebben Dries op geen enkel moment in die richting geduwd. Toen hij in Geel aan zijn studies begon, was dat met het oog op een bedrijfsovername. Maar als hij morgen beslist om toch niet over te nemen, dan is dat voor ons geen enkel probleem. Als alles getekend is, ja, dan is er natuurlijk geen weg terug.”

Ik wil zo goed mogelijk starten. Ik kijk al hoe we de bedrijfsvoering kunnen optimaliseren.

Dries Janssen

De voorbije maanden hebben vader en zoon samen met de familie het pad voor de bedrijfsoverdracht grondig verkend. “Maar we moeten alles nog op papier zetten”, zeggen Koen en Dries. “We hebben binnen onze familie de plannen besproken. We zijn begonnen met een inventaris van de roerende goederen op te maken. De eerste contacten met de bank waren positief. Er ligt een afspraak vast bij de notaris voor een eerste verkennend gesprek. Die man kent onze situatie goed, dat is een voordeel. We moeten nog belangrijke beslissingen nemen.” Over de gebouwen en de gronden, waarvan een deel nog eigendom is van moeder en grootmoeder en de broers en zussen van Koen. Over de gelijkberechtiging van de andere kinderen. Over de bedrijfsvorm en de bedrijfseconomische aspecten. Over het overnamebedrag. Over de herschikking van de schulden. Over de lening en de VLIF-steun. Over … Dries kan nu de volgende maanden, tijdens zijn ‘stage’, het bedrijf nog beter leren kennen, van binnen en van buiten.

Het laatste woord is voor de jonge, toekomstige bedrijfsleider. “Ik wil zo goed mogelijk starten. Ik kijk al hoe we de bedrijfsvoering kunnen optimaliseren. Een eerste stap naar voeroptimalisering is de aankoop van een voermengwagen. Die wordt eerstdaags geleverd. De komende maanden zullen we hard verder werken aan het overnamedossier. Tegen januari 2015 hopen we met alles klaar te zijn. Maar eerst gaan we nog samen naar de Heizel voor ‘De Wissel’. Het wordt een hele happening om daar met zoveel ‘lotgenoten’ samen te komen.”

Meer informatie over het evenement 'De Wissel'.

Meer boeren in de kijker

Familie Van Bulck
Ze werden voor het eerst door botanisten gevonden in Peru en kregen de naam ‘Peruviaanse appel’ mee. De oude Mexicanen...
Veel landbouwers hebben het moeilijk. Bij velen staat het water aan de lippen. Maar soms gaat het echt verkeerd en...
Guido De Nocker
Guido De Nocker baat samen met zijn vrouw Veronique De Wilde een gemengd landbouwbedrijf uit in Kruibeke. Veronique...