Menu

"Noem ons gerust #Boerentrots"

Terug naar Boer in de kijker

Annick Strauven en Erwin Lowet

Heers (Limburg)
Erwin (49) en Annick (47) baten een gemengd bedrijf uit met melkvee, zoogkoeien, akkerbouw en kleinfruit. Ze telen tarwe, gerst, mais, aardbeien, pruimen, kersen.Dochter Lenka (20) heeft interesse om het bedrijf later over te nemen.
Annick Strauven, Erwin Lowet en hun dochter Lenka mochten vorige week koningin Mathilde ontvangen op hun bedrijf. "Landbouwer is een beroep om trots op te zijn."

Nele Kempeneers

Toen Annick Strauven en Erwin Lowet in 2001 het gemengde bedrijf van Annicks ouders overnamen, was het de bedoeling dat Erwin aan de slag bleef als schilder. Maar een goed team werkt beter dan alleen, dus besloot het koppel al snel om samen het bedrijf te leiden. Twee jaar later namen ze ook het bedrijf van Erwins ouders over en vandaag runnen ze in het Limburgse Heers een veelzijdig landbouwbedrijf met melkvee, zoogkoeien, akkerbouw, kleinfruit, een hoevewinkel en groene zorg. “Landbouwer is een beroep om trots op te zijn. Dat het bedrijf van moeder op dochter is overgegaan en dat ook dochter Lenka interesse heeft, maakt ons extra trots.”

Het is dezer dagen nog iets drukker dan normaal op de boerderij van Annick Strauven en Erwin Lowet in Heers. Door hun engagement in allerhande projecten staat de telefoon roodgloeiend en krijgen ze nog meer dan anders bezoek over de vloer. Met de stage van Ruben Van Gucht in het kader van de Boerentrotscampagne, hun deelname aan Dag van de Landbouw binnenkort in september en het bezoek van koningin Mathilde werd er de laatste weken volop voorbereid. “Dat is niet vanzelfsprekend op een bedrijf met koeien”, zegt Erwin. “Je kunt wel schoonmaken, maar het netjes houden is moeilijk wanneer je werkt met stro en voeder.”

Vanwaar jullie motivatie om mee te werken aan een positief beeld voor de landbouwsector?

Annick: “We vinden het belangrijk dat mensen onze stiel niet zien als een ‘vuil’ beroep, maar dat ze leren wat landbouwer zijn allemaal inhoudt. Een advocaat of dokter is trots op zijn beroep, maar wij mogen dat ook zijn. Wij zorgen voor vers voedsel op het bord van de consumenten en dat verdient respect. Bovendien moet een landbouwer zeer veelzijdig zijn. Je bent boekhouder, manager, dierverzorger, mecanicien, verkoper en zoveel andere dingen tegelijk. Terwijl wij vaak bij een telefoontje naar een overheidsdienst te horen krijgen: ‘Sorry, dat is onze bevoegdheid niet.’ Een landbouwer moet zichzelf steeds heruitvinden en de veranderende wetgeving de baas blijven. Dat is niet vanzelfsprekend.”

Erwin: “Deelnemen aan Boerentrots, de Dag van de Landbouw, de koningin ontvangen … Maar ook het contact met de klanten in de hoevewinkel en de zorggasten is erg belangrijk voor ons. De enige manier om mensen een positief beeld te geven van de sector is om hen te laten kennismaken met de stiel en met de landbouwer. De fijne reacties die we vaak krijgen, maken het de moeite waard.”

Sportjournalist Ruben Van Gucht kwam in het kader van Boerentrots een dagje op stage. Een fijne ervaring?

Annick: “Zeker weten. Hij stond hier om kwart over vijf ’s ochtends met een cameraploeg en heeft de hele dag geholpen, van melken tot assisteren bij een kalving. De reacties op het filmpje waren over het algemeen heel positief, met uitzondering van een kritische commentaar over het kalfje dat niet bij de moeder bleef. We kunnen zeggen dat we er met Ruben een nieuwe vriend van de familie bij gekregen hebben, want hij komt graag nog eens terug. Ruben gaf zelf toe dat hij voorheen het beeld had van een boer met een riek op zijn mesthoop. De media tonen de mensen zo vaak een landbouwer die met de spuitmachine bezig is of met de mestkar rijdt, terwijl dat slechts een heel klein deel van het verhaal is.”

Jullie mochten ook koningin Mathilde ontvangen op jullie bedrijf. Was ze geïnteresseerd in de landbouwsector?

Erwin: “Het was een hele eer om haar te mogen ontvangen. Ze stelde veel vragen en stond open voor ons verhaal, wat heel fijn was. Een van haar zonen is vroeger ook regelmatig op vakantie geweest op een Vlaams landbouwbedrijf, dus de familie staat zeker positief tegenover de sector.”

Annick: “Haar bezoek kaderde in het thema ‘Vrouwen in de landbouw’, dus hebben we ook gesproken over die vrouwelijke rol. Erwin en ik hebben allebei eigen taken op het bedrijf, maar we zijn een goed team en helpen elkaar waar nodig. Ik ben geen meewerkende echtgenote. We zijn beiden zelfstandigen en hopen dus ook later elk een pensioen te krijgen. Het is belangrijk dat vrouwen in de landbouw dezelfde zekerheden hebben als mannen.”

Erwin: “We zijn allebei bedrijfsleider en hebben eigen talenten. Annick doet alle administratie en ze melkt. Ik voeder de koeien en doe hoofdzakelijk het veldwerk. Maar we steken elkaar geregeld een handje toe. Als koppel werken is zoveel handiger dan alleen. Ik zou het bedrijf niet draaiende kunnen houden zonder Annick.”

Lenka, hoe zie jij de toekomst?

Lenka: “Na mijn studies in PIBO Tongeren wou ik graag in het bedrijf stappen, maar de timing was toen niet ideaal. Mijn ouders zijn nog jong en de melkprijs was op dat moment erg laag. Ik heb dan beslist om een opleiding tot leerkracht lager onderwijs te volgen en ik heb net mijn laatste examen afgelegd. Ik zal waarschijnlijk nog een tijdje in het onderwijs aan de slag gaan, maar het is wel mijn ambitie om later in ons bedrijf te stappen. Omdat de toekomst van de sector toch ook onzeker is, is het goed om een diploma achter de hand te hebben.”

Annick: “Starten is vandaag niet evident. Jonge boeren krijgen wel VLIF-steun, maar die is erg beperkt in tijd, terwijl je je carrière lang blijft investeren. Daarnaast is er de sterke druk op onze verkoopprijzen, terwijl de kosten jaar na jaar stijgen. De bakker heeft het brood in de automaat van onze hoevewinkel onlangs 30 cent duurder gemaakt en die automaat is nog steeds even snel leeg als vroeger. De consument wil echt wel een eerlijke prijs betalen, maar de retail moet mee willen in dat verhaal. Maar het maakt ons trots dat Lenka begaan is met ons bedrijf en dat we waarschijnlijk een opvolger zullen hebben – net zoals ik heb overgenomen van mijn mama en zij van mijn overgrootmoeder. Dat is een mooie traditie.”

Meer boeren in de kijker

In 2014 won Yves De Bie de innovatiecampagne met de ontwikkeling van een nieuwe konijnenkooi. Zit jij al een tijdje te...
Starten als jonge landbouwer, het is zelfs voor boerenzonen of -dochters geen evidentie. Jonathan Ennot en zijn...
Nadat hij verscheidene jaren als adviseur voor Aveve Veevoeding actief was, nam Marc Ceyssens in 1995 een bestaand...