Menu

Loonwerkbedrijf investeert in de toekomst

Terug naar Boer in de kijker

Franky Vergauwe

59 jaar
Westrozebeke (West-Vlaanderen)
Franky en Katrien Vergauwe-Dekemele en zonen Stijn, Jens en Klaas baten samen een loonwerkbedrijf uit. Ze doen naast landbouwloonwerk ook loonwerk voor de groenteverwerkende industrie en grondwerken.

In 1983 startten Franky Vergauwe en Katrien Dekemele op een bestaand, klein landbouwbedrijf met een eenrijige AVR-rooier en een Fendt 309. Anno 2017 is het bedrijf geëvolueerd tot een ultramodern en groot loonwerkbedrijf. Intussen zijn ook zonen, Stijn, Jens en Klaas, in het bedrijf actief. Met de drie kleinkinderen en twee nog op komst, lijkt ook de toekomst verzekerd.

Toen het bedrijf halfweg de jaren 80 werd opgestart, waren er vijf loonwerkers in Westrozebeke. Nu, 34 jaar later, is loonwerken Vergauwe de enige overblijvende. Franky en Katrien staan in voor de werkplanning en facturatie. Hun drie zonen zijn zeer flexibel en kunnen worden ingezet voor alle werkzaamheden. Naast de vijf gezinsleden zijn er vier vaste werknemers in dienst. In de drukke voorjaars- en najaarsperiode kan de loonwerker een beroep doen op heel wat losse medewerkers.

Brede waaier aan werkzaamheden

Het aanbod is zeer uitgebreid. “Eigenlijk kan je stellen dat we alles doen, behalve groenten zaaien of oogsten, granen dorsen en loonsproeien”, stelt Jens. “De hoofdactiviteiten bestaan uit het planten en rooien van aardappelen, rooien van wortelen, vervoer en injecteren van mengmest en het hakselen van gras en maïs. Daarnaast zijn we ook bezig met het openspreiden van vaste mest, ploegen en het zaaien van granen en groenbedekkers.”

Aardappelen en wortelen rooien gebeurt door vier zelfrijdende rooiers. Het gaat om drie keer een tweerijige Dewulf 3060 en één vierrijige Dewulf Kwatro. Elke rooier maakt jaarlijks ongeveer 800 tot 1000 werkuren. Het afvoeren van de oogst gebeurt met een Dezeure Transmax met achteraan een Turbocleaner. Op die manier kan men onnodige tarra vermijden. Transport van mengmest gebeurt door drie drie-assers van Joskin en Dezeure, voor het injecteren van mest gebruikt de loonwerker een 12 kuub Joskin Cobra.

De vier vaste werknemers zijn bijna het hele jaar rond actief voor de groenteverwerkende industrie rond Roeselare. “De werkzaamheden gaan van het vervoer van groenten met een driecontainersystemen van veld naar fabriek, tot het vervoer van slib, nivelleringswerken en grondwerken.

De groenteverwerkende industrie doet vaak een beroep op het bedrijf om te helpen meedenken over hoe bepaalde praktische problemen kunnen worden opgelost. “Bij de verwerking van boerenkool en kervel ontstaat het probleem dat deze groenten vaak tot verstopping leiden in de verwerking. Door deze groenten eerst te laten passeren in onze Tornado Joskin-stalmestverspreider kunnen deze groenten nu moeiteloos worden verwerkt”, zegt Franky.

Voorts kan men dankzij gps bijvoorbeeld gronden perfect waterpas maken, greppels maken voor afwatering en takken en bomen snoeien met een hydraulische takkenschaar. Dit werk past mooi in het totaalplaatje van het bedrijf. “Dit zijn klussen waar het vaak gaat om puur vakmanschap. Werk om eer van te halen”, aldus Franky.

Inzetten op kwaliteit

Om op lange termijn een plaats te veroveren in de streek van Roeselare moet er resoluut gekozen worden voor kwaliteit. “We proberen zo goed mogelijk te werken en bieden onze vertrouwde klanten in de streek liever een uitstekende service aan in plaats van ver van de deur te gaan rijden. Zo werken we met onze vier zelfrijdende Dewulf-aardappelrooiers in een straal van 20 km het bedrijf”, zegt Jens. Anders is het uiteraard voor het vervoer van groenten voor de industrie, waar heel West-Vlaanderen het werkgebied is. Elk jaar wordt er geïnvesteerd waardoor men met up-to-date en modern materieel voor de dag kan komen.

Wat vroeger enkel landbouwloonwwerk was, is nu geëvolueerd naar loonwerk voor de groenteverwerkende industrie, grondwerken en landbouwloonwerk.

Grondwerken

Er wordt dagelijks gewerkt met de kranen, waaronder vier rupskranen, een bandenkraan en een minikraan. “Omdat we nooit in onderaanneming werken, zit onze agenda geen maanden vol. Klanten mogen vandaag bellen”, lacht Katrien. Het kraanwerk varieert van kleine werken zoals bij landbouwers nivelleren, een gracht delven of een citerne plaatsen, tot het graven van mestkelders. “Werkzaamheden van een halve dag tot een hele week”, vult Katrien aan.

Naast enkele gloednieuwe trekkers waaronder een Fendt 720 en 722, zijn er meerdere trekkers met meer dan 15.000 uren op de teller. “We bezitten 3 Fendts 515. Deze zijn onverslijtbaar. Alles werkt er nog steeds perfect op. Van airco tot het kleinste lichtje, alles is in perfecte staat”, zegt Franky trots. “Ook de 309, 311 en 514 hebben meer dan 14.000 uren.” Uiteraard zijn grote trekkers nodig voor het transportwerk, waaronder 2 keer een 816, twee keer een 820, een Fendt 916, een Fendt 922 en twee keer een 924. Ook hebben ze twee Valtra’s: een 900 en een 200 N-serie.

Onderhoud

In de wintermaanden wordt alles schoongemaakt, nagekeken en gesmeerd. Het bedrijf bouwde twee jaar geleden een nieuwe werkplaats met alle comfort zoals verwarming, refter, bureau en sanitair. Er werd een deel van de werkplaats onderkelderd om er de opslagplaats van wisselstukken in onder te brengen. “Om mankementen tijdens de werkzaamheden te voorkomen, worden verschillende onderdelen preventief vervangen. Er is niets vervelender dan stil te moeten staan tijdens het seizoen”, besluit Franky. 

  • De Dewulf Kwatro uitgerust met rooi-unit voor wortelen.

  • Het rooien van de aardappelen en wortelen gebeurt door vier zelfrijdende rooiers: drie maal een Dewulf 3060 en één vierrijige Dewulf Kwatro.

  • Het loonwerkbedrijf heeft meerdere tractoren met meer dan 15.000 uren op de teller.

  • Onlangs werd geïnvesteerd in een nieuwe Case-kniklader. Deze wordt gebruikt bij het vastrijden van gras- en maïskuilen. Ook bij het waterpas maken van grond met een nivelleerplaat, komt deze kniklader goed van pas.

  • Vorig jaar werden twee nieuwe loodsen gebouwd. Een deel werd onderkelderd met opslagplaats voor wisselstukken. Deze is toegankelijk via een lift.

  • Voor het transport van groenten wordt gebruik gemaakt van drie containersystemen.

 

Meer boeren in de kijker

Allerheiligen doet ons spontaan aan chrysanten denken. Maar als het van Elien Pieters afhangt, denken we over enkele...
De witloofsector verkeert al geruime tijd in een crisis. De verkoopprijs schommelt al jaren rond de kostprijs en de...
Koen en Hilde Timmerman baten in Sint-Kruis, een deelgemeente van Brugge, een bedrijf met 99.500 scharrelkippen uit. De...