Menu

Kamperen op de boerderij

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Gerdy en Evy Leuridan-Butaye

Vleteren (West-Vlaanderen)
Gerdy en Evy baten een gemengd bedrijf uit met varkens en vleesvee (afmesten). Daarnaast zijn ze druk met hun vakantiewoning en hoevecamping.

In het West-Vlaamse Vleteren – waar ’s werelds beste bier gebrouwen wordt – baten Gerdy Leuridan en Evy Butaye een bedrijf uit met vleesvee en vleesvarkens. Omdat ‘Aan de Vleterbeke’ eigenlijk wat te klein is om op zich rendabel te zijn, gaat Gerdy ook nog uit werken. Evy begon in 2014 met een vakantiewoning voor tien personen in een leegstaande woning op het erf van de boerderij. In 2016 startte ze met een hoevecamping met twee luxetenten. Dit jaar werd de camping uitgebreid met twee bijkomende tenten. We gingen eens kijken naar dit interessante initiatief in de mooie Westhoek.

Luxetenten, safaritenten, glampingtenten … Het zijn allemaal benamingen voor een type tent zoals die staan opgesteld op het bedrijf van Gerdy en Evy. Het gaat om tenten die voorzien zijn van een binnenconstructie en alle basiscomfort om gezinnen of groepen (tot acht personen) een leuk verblijf op de boerenbuiten te bezorgen. Tv of wifi is er niet, maar voor de rest heb je drie slaapkamertjes (2 x 2 personen en 1 x 4 personen), een badkamertje, een toilet, een keukentje, een leefruimte en een mooi terras. Het is allemaal niet erg groot, maar wie heeft dat nodig als je in de zomer gaat kamperen met koeien aan de voordeur?

De tenten hebben allemaal een stevige houten constructie, wat het allemaal nog een beetje comfortabeler maakt. Volgens Evy zijn de tenten een mooi compromis tussen comfort en toch authentiek kamperen.

Toelating krijgen was niet evident

Voor een dergelijke onderneming heb je altijd een omgevingsvergunning nodig (vroeger was dit een bouwvergunning of stedenbouwkundige vergunning). Die hebben ze vorig jaar verkregen. Even opletten: je schakelt hier best ook een architect in omdat die toch iets beter de geplogenheden op de diensten van Stedenbouw kent.

Het feit dat het om iets nieuws ging, had daarenboven tot gevolg dat er heel wat uitleg moest gegeven worden over de plannen. Maar eind goed, al goed. De vergunning is er en de tenten staan intussen mooi opgesteld op het perceel naast de vakantiewoning. Wie zelf ook met iets dergelijks wil starten, kan altijd met Evy en Gerdy contact opnemen.

Evy vertelde dat ze enkele jaren geleden bij Syntra een cursus ‘kleinschalig toerisme’ volgde. Daar kroop toen erg veel tijd in, maar het was wel een goede investering omdat ze er geleerd heeft hoe je een kleinschalig logiesbedrijf moet runnen om het rendabel te maken.

Voortdurend bijscholen is ook erg belangrijk. Daarvoor maakt Evy dankbaar gebruik van de vormingsinitiatieven van Westtoer en Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Ze is ook niet weinig trots op het feit dat ze een Q-label heeft behaald voor haar uitbating, een garantie dat het wel snor zit met de kwaliteit.

Voortdurend bijscholen is erg belangrijk

Gerdy en Evy Leuridan-Butaye

Het draait prima

Op de vraag of de camping draait, antwoordde Evy met overtuiging: “Heel goed, we zitten bomvol in de vakantie en de weekends zijn volzet van Pasen tot Allerheiligen.”

Dat betekent bij momenten hard werken omdat de mensen ’s morgens vertrekken en de volgende familie in de namiddag al weer arriveert. En iedereen wil toch graag in een proper verblijf toekomen, dus moet er op de wisseldagen volop gepoetst worden en beddengoed verschoond. Op de drukste momenten krijgt Evy wel wat hulp van haar moeder en als Gerdy niet werkt, steekt hij ook nog een handje toe.

Het publiek bestaat hoofdzakelijk uit Nederlandse toeristen. Het gezegde dat Nederland een kampeerland is, is dus niet echt uit de lucht gegrepen. Daarnaast komen er ook nog wel andere nationaliteiten langs waardoor de hoevecamping in de zomer een multicultureel wereldje wordt. Evy denkt dat de prima ligging, op een halfuurtje van de kust met de Vlaamse heuvels in de buurt en vooral de rust en de ruimte van de landelijke Westhoek, het snelle succes van hun bedrijfje verklaren. En voor de bierliefhebbers is er dan nog de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren op wandelafstand …

Om publiciteit te maken, hebben ze geadverteerd in de brochure van Logeren in Vlaanderen en hebben ze een degelijke website laten maken. Ze hebben wel lang moeten zoeken om een websitebouwer te vinden die met hen meedacht en die een site kon ontwikkelen die werkbaar was en toch aantrekkelijk voor de toerist (zowel voor de camping als de vakantiewoning). Evy vertelde daarbij dat je het belang van een praktische en vlot te onderhouden website niet mag onderschatten. Het merendeel van de toeristen zoekt tegenwoordig zijn vakantieplek op het internet. Daarbij is een module met mogelijkheid tot boeking ook erg nuttig. Om in Nederland bekend te worden, hebben ze ook nog ingeschreven op enkele betalende websites voor kampeerders in Nederland. Dit heeft hen zeker geholpen om gelanceerd te geraken.

Alhoewel ze nog maar twee seizoenen bezig zijn, hebben ze nu al heel wat terugkeerders (mensen die een tweede keer boeken) en hadden ze zelfs al kampeerders die bij hun vertrek meteen reserveerden voor volgend jaar. Als je dit kunt bereiken, ben je natuurlijk wel heel goed bezig.

Landbouwbedrijf erbij betrekken

Een hoevecamping zou geen hoevecamping zijn als er geen landbouwactiviteit in de buurt was. Heel wat kampeerders komen trouwens net wegens dit landbouwgebeuren naar een camping als ‘Aan de Vleterbeke’.

Voor Gerdy is dat dan weer een gelegenheid om mensen te laten kennismaken met een gewoon doorsnee gemengd bedrijf. Toeristen kunnen een rondleiding krijgen, maar de afspraak is wel dat ze niet op eigen initiatief gaan rondlopen in de stallen. Spijtig is misschien dat op het bedrijf alleen dieren afgemest worden (zowel bij de koeien als bij de varkens). Daardoor zijn er geen kalveren of biggen, wat voor kinderen toch wel leuker zou zijn. De drie honden en de vele katten op het bedrijf zorgen dan weer voor heel wat plezier voor de logerende kinderen.

Evy en Gerdy hebben zelf drie jonge kinderen die zich in de vakanties fantastisch amuseren met al dat ‘vreemd volk’. Wie kan er zeggen dat ze om de week weer nieuwe vriendjes hebben? De taal blijkt daarbij blijkbaar geen enkele hinderpaal. De kroost van Evy en Gerdy wordt zo zonder moeite meertalig!

Op ‘Aan de Vleterbeke’ gaat al het rundvee naar de korte keten. Daarvoor krijgt Gerdy hulp van zijn broer die slager is. Met 50 stuks vleesvee per jaar komt men zo op ongeveer één koe per week die geslacht en verdeeld moet worden, hetgeen perfect beheersbaar is. De vleespakketten worden ook aangeboden aan de kampeerders die maar wat blij zijn om een barbecue te kunnen organiseren met vlees van het bedrijf waar ze verblijven!

De varkens (1900 stuks) gaan daarentegen gewoon weg via het slachthuis. Dat zijn er veel te veel om via de korte keten af te zetten. Enige voorzichtigheid om de toeristen met de varkens te laten kennismaken, is daarenboven wel aangewezen. Varkens zijn nu eenmaal gevoelige dieren. Zeggen wetenschappers niet dat varkens erg op mensen lijken?

Ontdek hier hoe zo'n luxetent er binnenin uitziet

Meer boeren in de kijker

Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...
In onze zomerreeks gaan we langs bij enkele actieve boeren, op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. Deze keer...
Kris en Joke Deguffroy groeiden allebei op in Izegem, maar in Oostkamp konden ze de boerderij van een familielid...