Menu

"Kalveren hebben constante opvolging nodig"

Terug naar Boer in de kijker

Griet Boermans

38 jaar
Geel
Kalverhouderij met zo'n 700 kalveren
Griet Boermans nam het kalverbedrijf van haar vader over. Ze vertelt over haar passie: bijna 700 kalveren zo goed mogelijk opvolgen en verzorgen. “Vaak is men verrast over hoe het eraan toegaat op een modern kalverbedrijf.”

Nele Kempeneers

Griets ouders hebben jarenlang een melkveebedrijf gerund in het Kempense Geel. De interesse van de volgende generatie lag echter veeleer in de kalverhouderij en dus maakte de oude melkveestal in 2004 plaats voor een nieuwe kalverstal. Het kalverbedrijf werd de eerste tien jaar gerund door haar zus en schoonbroer, maar in 2014 kreeg Griet de kans om het bedrijf over te nemen. “Het was al een tijdje aan het kriebelen om voltijds in het bedrijf te stappen”, vertelt ze. “Ik ben blij dat ik de sprong gewaagd heb.”

Prestaties evalueren

Vier kinderen in huis en bijna zevenhonderd kalveren in de stal. Griet Boermans heeft haar handen vol, maar zo heeft ze het graag. “Ik ben nog pas vijf jaar aan de slag als kalverhoudster en ik ben dus relatief nieuw in de sector. In het begin is dat niet gemakkelijk, want je moet de bedrijfsvoering nog onder de knie krijgen.” Intussen heeft Griet de touwtjes stevig in handen en springen haar vader en broer af en toe bij voor het veldwerk. Griet heeft een contract bij kalverintegrator VanDrie, een Nederlands bedrijf met zetel in Hasselt, dat alle schakels in de keten van kalf tot kalfsvlees in handen heeft. “Ik sluit meestal een contract van vier rondes, wat neerkomt op ongeveer twee jaar”, zegt Griet. De kalverhouder wordt betaald afhankelijk van het aantal kalverplaatsen op het bedrijf. Na afloop van elke ronde scoort VanDrie de kalverhouders op meerdere punten: gezondheid van de dieren, antibioticagebruik, uitval, gewicht, beenwerk, kleur van het vlees … Op basis van die score worden de werkpunten of voorwaarden voor het volgende contract besproken. “Het is dus zeker geen optie om er met je pet naar te gooien, want wie goede resultaten wil behalen, moet altijd klaarstaan om bij te sturen”, zegt Griet. “Kalveren hebben een goede opvolging nodig.”

Selecteren en hergroeperen

Griet vertelt graag hoe een ronde in de kalverhouderij eruitziet. “De kalfjes zijn minstens tien dagen oud als VanDrie ze binnenbrengt. Het zijn voornamelijk stierkalfjes afkomstig van melkveebedrijven, maar vaak zijn er ook enkele vaarzen of vleeskalveren bij. De dieren worden bij aankomst geselecteerd volgens geslacht en conditie en dan per zes ingedeeld in de ‘babyboxen’. Ze krijgen elk een bakje met water om wat op krachten te komen na het transport. Op drie dagen tijd zit de stal meestal vol. Die periode is voor mij heel druk, omdat elk kalf ook individueel gecontroleerd moet worden. We kijken de oormerken na, overlopen de transportlijsten, de kleur, de ademhaling … Kalveren met pootproblemen zetten we samen en ze krijgen een mat in hun hokje. De zwakkere dieren zet ik vooraan in de stal, zodat ik ze extra goed kan opvolgen.” Naast het voeren van de dieren is het opvolgen van hun gezondheid de belangrijkste taak op het bedrijf van Griet. “Als een kalf last heeft van de melk die het gedronken heeft, moet je meteen ingrijpen en de zure melk ‘aflaten’. Als je wacht tot de volgende dag, is het meestal te laat.”

Misvattingen ontkrachten

Het voeder dat de kalveren krijgen wordt voorgeschreven door schema’s die VanDrie opstelt. “De dieren krijgen melk vanaf dag één en tot de dag dat ze naar het slachthuis gaan. Daarnaast geef ik ze water met elektrolyten om hun gezondheid te optimaliseren.” De eerste week krijgen de kalveren alleen melk en water. Daarna wordt het rantsoen aangevuld met een muesli van granen gemengd met gehakseld stro. Als de kalveren gezond zijn, mogen ze na ongeveer vijf weken de babyboxen verlaten en komen ze in groepjes van zes in grotere boxen. “Ik hou de gezondheid van de dieren constant in het oog. Nadat ze drie weken hier zijn, wordt er bij elk kalf bloed genomen in het oor om te kijken of alle waarden in orde zijn. Bij een ijzertekort krijgen ze bijvoorbeeld extra ijzer ingespoten. Hetzelfde gebeurt op veertien weken. Het is dus een mythe dat kalfsvlees afkomstig is van kalveren met bloedarmoede of een ijzertekort.” Nog een misvatting is dat kalveren in het donker moeten staan. “Onze moderne open stal toont meteen dat het ook anders kan. De dieren hebben veel natuurlijk daglicht en frisse lucht. Dat betekent wel dat ik in de winter soms extra moet verwarmen.”

Vier kinderen op de boerderij betekent ook heel wat verjaardagsfeestjes en dus vragen van kinderen en hun ouders. “De meeste mensen zijn erg geïnteresseerd in wat we doen en zijn aangenaam verrast over hoe het eraan toegaat in de moderne kalverhouderij. Ik leg hen altijd correct uit hoe het werkt. Een kalfje van 2 weken dat hier binnenkomt, is inderdaad schattig en lief. Maar de dieren die hier na 28 weken vertrekken, zijn niet klein meer. De kalversector geeft waarde aan kalveren die anders op melkveebedrijven weinig waardevol zijn. Daar mogen we trots op zijn.”

Meer boeren in de kijker

“De varkenshouderij is gewend aan prijsschommelingen. Het komt erop aan om goede periodes te gebruiken om de...
Varkens en blauwe bessen, het lijkt een vreemde combinatie maar niet voor Tom en Jacqueline. Drie jaar geleden zijn ze...
Enkele jaren geleden namen Dries en Ilse Beck-Vanthillo het varkensbedrijf van Ilses ouders Herman en Marijke over...