Menu

Jongeren warm maken voor de sector

Terug naar Boer in de kijker

Mieke Verniest

35 jaar
Munkzwalm (Oost-Vlaanderen)
Mieke werd tijdens Agriflanders verkozen tot 'Schoonste boerin van Vlaanderen 2017-2018'. Ze baat samen met haar echtgenoot Luc De Reu een gesloten varkensbedrijf uit.

“Wie mij vorig jaar rond deze periode voorspelde dat ik de nieuwe Schoonste boerin van Vlaanderen zou worden, zou ik voor gek hebben verklaard”, zegt Mieke Verniest. Ze is blij met de aandacht voor de sector en met de kans die ze nu krijgt om de varkenshouderij in een positief daglicht te plaatsen. “Ik wil vooral jongeren laten zien dat de landbouw nog steeds een sector met toekomst is.”

Het was Marie-Jeanne, een vriendin van de KVLV van Munkzwalm, die haar inschreef voor de verkiezing. “Ergens in oktober kwam ze appels plukken. Terloops liet ze vallen dat ze mij had ingeschreven voor de verkiezing van Schoonste boerin. Dat had ik totaal niet verwacht. Toch heb ik vrij snel beslist om de uitdaging aan te gaan, maar dat ik uiteindelijk met de overwinning zou gaan lopen, had ik totaal niet zien aankomen.”

Het moet nog beginnen

De verkiezing van Schoonste boerin van Vlaanderen is geen schoonheidswedstrijd. De wedstrijd werd in het leven geroepen om komaf te maken met de vooroordelen waar onze sector vaak mee te maken krijgt. “In december en januari hebben alle kandidates veel werk gestoken in promotie. Zo maakte elke kandidate een Facebookpagina aan en probeerden we zo veel mogelijk likes te verzamelen. Op mijn pagina liet ik onder meer mijn dagelijkse werkzaamheden zien, zowel op het bedrijf als in het kader van de verkiezing. Samen met de andere kandidates moesten we ook een mediastunt op poten zetten. In een woonzorgcentrum in het Limburgse Hoepertingen hebben we wafels en pannenkoeken gebakken voor de bewoners, kinderen en volwassenen met een beperking. Je staat er niet vaak bij stil, maar op zo’n moment ben je ervan bewust die niet iedereen dezelfde kansen krijgt in het leven. Diezelfde avond kookten we ons eigen potje in een restaurant in Sint-Truiden, uiteraard met producten recht van bij de boer. Ook het weekend van de beurs was het erg druk. Nog even volhouden, denk je dan – niet wetend dat het dan pas allemaal zou beginnen.”

Ik kreeg de raad om mijn agenda zo goed mogelijk te beheren.

Schoonste boerin Mieke Verniest

Mieke baat samen met haar echtgenoot Luc De Reu een gesloten varkensbedrijf uit in Munkzwalm, in de Vlaamse Ardennen. Samen hebben ze drie kinderen Elena (11), Louise (9) en Leonie (6). Beiden zijn ze afkomstig uit de landbouw; Luc van een melkveebedrijf en de mama van Mieke was conciërge op het landbouwbedrijf van een veevoederfirma. Tien jaar geleden kochten Mieke en Luc een bestaand varkensbedrijf van een boer die onverwachts overleed. “Het is een gesloten bedrijf met zo’n 2000 mestvarkens en kleine 200 zeugen, verdeeld in vijf groepen. We werken met een vierwekensysteem. Elke vier weken moet een groep zeugen werpen. In die week worden hier 400 biggen geboren. Vervolgens worden de biggen verdeeld over het bedrijf. Een deel van de varkens zit op onze tweede locatie in Hillegem. Voorts bewerken we 30 hectare grond waarop korrelmaïs wordt geteeld. Luc maakt daar CCM van en voegt er nog 50% kern aan toe van de veevoederfirma.”

Goede taakverdeling

Een goede taakverdeling is essentieel. “Je agenda zo goed mogelijk beheren was dan ook een van de tips die ik meekreeg van mijn voorgangster Karen Verplancke. Luc houdt zich hoofdzakelijk bezig met het maken van het voeder en doet de controle bij de biggen en de vleesvarkens. Voorts doet hij de veldwerkzaamheden en alles wat met mest te maken heeft. Ikzelf ben vooral aan het werk in de zeugenhouderij, onder meer het bevruchten van de zeugen, helpen bij het werpen, het verzorgen van de biggen in de kraamafdeling, de stallen reinigen …”

Jongeren ervan overtuigen dat de landbouw een sector is met toekomst. Dat is de boodschap die Mieke wil uitdragen. “In het verleden kwam de varkenshouderij vaak negatief in beeld, denk maar aan de acties van dierenrechtenorganisaties en de lange periode met slechte prijzen, maar we zijn hoopvol voor de toekomst. Een job in de landbouw heeft ook voordelen. Je leeft met de seizoenen mee, wat een heel toffe manier van leven is. We werken thuis, zijn veel samen en als een van de kinderen eens een dagje ziek is, hoeven we niet halsoverkop naar opvang te zoeken. We zijn vaak samen met de kinderen en zij zijn echt geïnteresseerd in wat we doen. Ook dat is onbetaalbaar. ”

Meer boeren in de kijker

Griets ouders hebben jarenlang een melkveebedrijf gerund in het Kempense Geel. De interesse van de volgende generatie...
Vandaag is het Halloween. Is jouw huis versierd met pompoenen en lichtjes? In de Verenigde Staten – zoals op...
Net als bij veel landbouwbedrijven in de regio rond Tienen zit de suikerbietenteelt sterk verankerd in het teeltplan...