Menu

Inzicht in het energieverbruik van een fruitteeltbedrijf

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Sven Roosen

Kortessem (Limburg)
Sven baat samen met zijn echtgenote Miet Gerrits en schoonvader Jos Gerrits Fruit uit. Ze telen appelen en peren. Daarnaast is er ook een loonsorteerbedrijf (Gerosort) en hebben ze een handel in landbouwmachines (Gero Mechanisatie).

Sven Roosen, Miet Gerrits en haar vader Jos zijn bezige bijen. Naast een fruitbedrijf en een sorteerbedrijf baten ze ook een handel uit in landbouwmachines.
Tussendoor vonden ze ook nog de tijd om ernstig na te denken over duurzaam energieverbruik op hun bedrijf. Naar aanleiding van de Open Energiedag gingen we er langs, vooral om het eens te hebben over het inzetten van ledlampen op hun bedrijf.

Fruit is het begin

Gerrits is van oudsher een perenbedrijf. Alles tezamen hebben ze ongeveer 36 ha peren staan. "De laatste jaren zijn we begonnen met het aanplanten van wat appels. Op dit moment hebben we zo'n 4,5 ha appels", zegt Sven Roosen. Wat appels betreft, gaat dit bedrijf tegen de algemene trend in want ze plantten Golden, Boskoop en Delbard aan, rassen die elders eerder uitgetrokken dan aangeplant worden. Op een gegeven ogenblik installeerden ze ook een sorteerinstallatie op water en begonnen ze ook geleidelijk te sorteren voor collega-fruittelers. Zo ontstond het loonsorteerbedrijf Gerosort. "In de sorteerhal begon onze aandacht voor licht en het elektriciteitsverbruik ervan."

Eerst meten om te weten

"Toen de provincie Limburg een actie startte rond zuinig energiegebruik waren we er al snel bij om ons bedrijf ter beschikking te stellen voor een reeks metingen van het energieverbruik. Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond deed een aantal metingen op de verschillende energiecircuits van het bedrijf." Op die manier kwam hij te weten dat het inderdaad het kunstlicht was dat de meeste energie opslorpte. Sven besloot om dat zeker eerst aan te pakken.

Verder ging er ook heel wat energie naar de koelinstallaties. "Ook hier namen we een eerste reeks maatregelen. Zo wordt er nu vooral gekoeld in periodes dat de elektriciteitsprijs laag is en niet meer alleen wanneer de thermostaat koeling vraagt. Ook het gebruik van andere koelvloeistoffen heeft geleid tot een lager energieverbruik. In een latere fase zullen we ook de compressoren aanpakken door onder andere het gebruiken van frequentiesturing op de motoren ervan. Dit zijn natuurlijk stevige investeringen, maar die verdien je in drie tot vier jaar terug."

Ledlampen bieden de oplossing

De laatste telg van de lampenfamilie zijn de ledlampen. Deze zijn intussen zover ontwikkeld dat je zowat elke toepassing van andere types lampen perfect kan vervangen door ledlampen. Ook tl-lampen kan je vervangen door leds. Je kan zelfs de oude armaturen behouden als je de ballast en de starter uitschakelt!

Voor Sven Roosen en zijn familie was het echter vooral voor de sorteerinstallatie dat de nieuwe technologie interessante perspectieven bood. Ledlampen zijn niet alleen veel zuiniger in het verbruik, ze geven ook nog een beter lichtspectrum dan de kwikdamplampen die hij vroeger gebruikte. "Met die oude lampen zag je het verschil niet tussen gele, geelgroene of groene peren. Met de ledlampen die we momenteel gebruiken, kan je dat onderscheid perfect zien." Dubbele winst dus!

Het grote nadeel van ledlampen is wel dat ze behoorlijk duur zijn in de aanschaf. Ze gaan wel veel langer mee en ze zijn veel zuiniger maar je moet toch steeds op enkele jaren afschrijving rekenen om echt winst te maken. Je moet ook op heel wat branduren kunnen rekenen. Algemeen mag je stellen dat lampen die bijna de hele dag en/of nacht branden zo snel mogelijk door led’s zouden moeten worden vervangen, terwijl voor lichtpunten die maar af en toe aangestoken worden je even goed met spaarlampen kan werken. Die zijn nog altijd goedkoper in de aanschaf.

Haal de lampen waar ze gemaakt worden

Sven heeft ook nog een behoorlijke besparing gerealiseerd door zijn lampen in China te bestellen. "Je moet daar erg veel tijd insteken, want je moet telkens goed nagaan of je met betrouwbaar materiaal te maken hebt en dat valt niet altijd mee. Er zijn immers heel wat merken, types en systemen op de markt. Opgelet: 'goedkoop' is maar al te vaak 'duurkoop' in dit soort zaken."

Wie zijn materiaal binnen de Europese Unie aankoopt, betaalt meestal heel wat meer, maar hier krijg je er wel een garantie bovenop en die heb je niet als je zelf invoert uit China. Vergeet ook niet dat er ook nog invoerrechten en btw zijn. Die kunnen de winst ook behoorlijk doen inkrimpen. Als je het niet ziet zitten om zelf de Chinese lampenmarkt te gaan verkennen of als je het niet te ingewikkeld wil maken, koop je de lampen best gewoon bij de speciaalzaken in eigen land.

Sven levert in ieder geval een serieuze bijdrage aan de energiezekerheid van ons land door het verbruik van elektriciteit sterk te beperken. Dat verdient zeker navolging.

  • Tijdens de Open Energiedag liet Sven Roosen geïnteresseerden kennismaken met de investeringen die het bedrijf deed om de energiekosten te verminderen.

  • Ook tl-lampen kan je vervangen door leds.

  • In de sorteerhal werden de oude lampen vervangen door energiezuinige leds. Nu zie je bij het sorteren ook beter het verschil tussen gele, geelgroene of groene peren. enteel gebruikt, is dat onderscheid perfect te maken.

  • Ook op landbouwmachines worden tegenwoordig leds gebruikt.

Meer boeren in de kijker

De consument vertrouwd maken met de land- en tuinbouw doe je best al op een jonge leeftijd, want ‘Jong geleerd is...
In onze zomerreeks gaan we langs bij enkele actieve boeren, op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. Deze keer...
“Wie mij vorig jaar rond deze periode voorspelde dat ik de nieuwe Schoonste boerin van Vlaanderen zou worden, zou...