Menu

"Ik ben letterlijk op mijn hoofd gevallen"

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Louis Geerdens

55 jaar
Diepenbeek
Louis Geerdens baat in Diepenbeek een fruitbedrijf uit. Bij het leegmaken van een koelcel in 1998 werd hij onwel door een tekort aan zuurstof en viel van een stapel palloxen.

Louis Geerdens, uit het Limburgse Diepenbeek, zal die bewuste paasmaandag van 1998 niet gauw vergeten. Bij het leegmaken van een koelcel voor fruit werd hij onwel door een tekort aan zuurstof. Daardoor viel hij van een stapel van acht palloxen naar beneden. Tien dagen later werd hij wakker in het ziekenhuis. Negen keer op tien loopt zo’n val faliekant af. Louis moet een goede engelbewaarder hebben, want hij liet het leven niet. We laten hem hier even zijn verhaal doen.

Er is altijd tijd te kort en dan loopt het makkelijk mis

Op het bedrijf van Louis Geerdens wordt fruit geteeld: appels, peren, zoete kersen en aardbeien. Het hardfruit wordt bewaard in moderne ULO-cellen (ultra low oxygen – ultralage zuurstof). Het principe is dat je het fruit veel langer goed kunt bewaren wanneer er minder dan 1% zuurstof in de bewaarcel zit. Als je zo’n koelcel opent, moet je er wel voor zorgen dat ze eerst grondig en langdurig verlucht wordt voordat je ze betreedt. Maar dan begint het: de cel moet dringend leeggemaakt worden, want ze komen het fruit direct halen.

Dus zette Louis weliswaar de poort van de koelcel open en ook het venster bovenaan. Maar in plaats van de voorgeschreven 24 uur te verluchten, moest er al na een uurtje begonnen worden. De eerste rijen palloxen gingen er vlot uit: met de vorkheftruck even de cel in en er meteen weer uit. Louis zag dus het probleem niet. Maar in het midden van de cel zat een thermometer in de weg. Dus kroop hij maar snel op de stapel palloxen om die weg te halen. Toen Louis bijna boven was, voelde hij zich onwel worden. Hij dacht: “Als ik flauwval, moet ik ervoor zorgen dat ik boven op de palloxen ben, zodat ik niet naar beneden val.” Het mocht niet baten: met een doffe plof stuikte hij vanaf een hoogte van zeven à acht meter neer op de harde betonnen vloer van de koelcel. Het volgende dat hij zich herinnerde, was dat hij tien dagen later uit zijn coma ontwaakte in het ziekenhuis.

Gelukkig was er iemand anders in de buurt. Die persoon heeft Louis uit de cel getrokken, omdat hij vermoedde dat er een probleem was met te weinig zuurstof en te veel CO2. Het was geen mooi gezicht: Louis had een zware schedelbreuk, een bloeding onder de schedel, twee ingedeukte wervels, een oogkas, kaak en een paar ribben gebroken en nog wat minder omvangrijke schade. Omdat hij volledig buiten westen was, vreesde zijn vrouw dat hij dood was. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse en werd hij onmiddellijk naar de kliniek gebracht, waar hij zo goed en zo kwaad mogelijk opgelapt en bijgewerkt werd.

Hard werken om er weer bovenop te raken

Louis Geerdens lag zes weken in het ziekenhuis, zat drie maanden thuis met een korset en een had zwaar revalidatieprogramma. Na een maand of vier kon hij al af en toe eens meegaan naar de boomgaard of het aardbeienveld, maar echt meewerken zat er in het begin niet in. Het heeft uiteindelijk bijna een jaar geduurd eer hij opnieuw een beetje de oude was. Dat was al een mirakel op zich, zeker als je ziet wat er gebeurd was. Gelukkig werd de praktische bedrijfsvoering goed opgevangen door broer Florent, de voorlichter van pcfruit, de onderlinge bedrijfshulp en de bedrijfsverzorger, samen met Paulette, de echtgenote van Louis.

Louis is sindsdien heel wat voorzichtiger geworden bij het openen van een koelcel. Hij meet nu altijd het zuurstofgehalte en ventileert steeds gedurende 24 uur voordat hij de cel binnengaat. Hij kruipt ook niet meer zo gemakkelijk op een hoop palloxen.

Een ongeluk komt nooit alleen

In Vlaanderen zegt men wel eens dat sommige mensen het ongeluk aantrekken. Louis Geerdens behoort blijkbaar tot die club. Twee jaar na zijn ongeval brandde de fruitloods met ingebouwde noodwoning volledig af in een zware brand. Bij de heropbouw viel hij dan door een open gat van de eerste naar de gelijkvloerse verdieping. Resultaat: een verbrijzelde hiel en maanden gips.

En alsof het nog niet genoeg was, viel hij nadien nog eens van de palloxenwagen, doordat hij uitgleed met beslijkte laarzen. Doordat hij zich nog wilde vastklampen, scheurden enkel pezen in zijn schouder. En zoals elke boer of tuinder vindt dat je niet te flauw moet doen, werkte Louis voort. Twee jaar sukkelde hij verder met behulp van pijnstillers, tot het echt niet meer ging en een operatie onvermijdelijk werd. Opnieuw volgde een zware en pijnlijke revalidatieperiode van drie maanden. Sommige mensen moet je toch bewonderen om hun doorzettingsvermogen en hun onverbeterlijke optimisme. Louis is zo’n sterk exemplaar

Allemaal te voorkomen

Louis geeft toe dat al deze incidenten perfect voorkomen hadden kunnen worden, als hij wat meer aandacht had gehad voor enkele elementaire zaken.

  • Een bewaarcel betreden zonder dat die voldoende verlucht is, is vragen om moeilijkheden.
  • Op een stapel palloxen kruipen is eigenlijk levensgevaarlijk. Stel dat een van de planken loskomt, want die zijn maar met een paar spijkers vastgemaakt ...
  • Werkzaamheden uitoefenen vlak naast een gat in de vloer is spelen met je geluk. Natuurlijk heb je dat gat steeds in het oog, tot op het moment dat je even afgeleid bent en je een stap achteruitzet.
  • Met modderlaarzen op een rijdende wagen willen springen? Een gegarandeerd recept voor een stevige tuimeling, of zoals bij hem: een circusnummertje met zware gevolgen.

Voorkomen is beter dan genezen. Het blijft een waarheid als een koe. Alleen moet je er een goede gewoonte van maken om gevaarlijke situaties vooraf te herkennen en er zo mogelijk iets aan te doen. Preventie heet dat in het Nederlands. De vraag is alleen of we er ook tijd voor willen maken …

Meer boeren in de kijker

De afzet van het vollegrondsgroentebedrijf verloopt volledig via de korte keten, door verkoop op markten, in hun...
“Tijdens de drukke dagen op het bedrijf nam ik wel vaker vakantie op mijn werk om mijn ouders te helpen”,...
Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...