Menu

Halloween is big business

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Fred Howell

Iowa (USA)

Vandaag is het Halloween. Is jouw huis versierd met pompoenen en lichtjes? In de Verenigde Staten – zoals op Howell’s Farm in Cumming, in de Amerikaanse staat Iowa – worden pompoenen haast uitsluitend geteeld voor het Halloweenfeest, om er lampionnen (jack-o’-lanterns) uit te snijden.

Halloween – de naam is afgeleid van All Hallows’ Eve (Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen) – kent bij ons lang niet zo’n weerklank als in de Angelsaksische landen. Howell’s Farm is gevestigd in Cumming, een plaatsje met zo’n 300 zielen, op een halfuurtje rijden van Des Moines, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Iowa. Des Moines ligt ten westen van Chicago, in het hart van de corn belt, een groot landbouwgebied waar traditioneel veel maïs, sojabonen en andere graansoorten verbouwd worden. Groente- of fruitteelt vormt bij heel wat landbouwers een (klein) onderdeel van hun bedrijfsvoering.

Gemengd bedrijf

Dat is ook zo bij Howell’s Farm. Van de totale oppervlakte van 332 ha wordt slechts een goede 60 ha verbouwd; de rest is weiland. Fred Howell, al de vijfde generatie op het bedrijf, en zijn echtgenote Cindy krijgen vaak hulp van hun kinderen Jennifer (34), Josh (30) en Erin (24). Op termijn zou Erin het bedrijf overnemen. “Toen ik in 1984 mijn vader begon te helpen op het bedrijf, hadden we een gemengd bedrijf met 1000 varkens, 120 runderen (Black Angus Cross), maïs, sojabonen en … kerstbomen”, vertelt Fred. “Die laatste teelt is atypisch voor Iowa. Een jaar later stootte ik de varkenstak af en startte ik met de teelt van bloemen en serreplanten, wat hier ook al niet gebruikelijk is. De bloemen hangen we te drogen op de zolder van onze schuur , om ze daarna met seizoensgebonden decoraties te verkopen in onze souvenirwinkel.”

Pompoenen als entertainment

In 1999 besloot Fred pompoenen te telen. “Een kleine gok, want in heel de staat Iowa, die iets meer dan 3 miljoen inwoners telt, vind je maar zo’n 100 pompoenentelers. Maar het sloot goed aan bij onze bloemen en decoraties en door het groeiende succes van Halloween werd het een voltreffer. Na Kerstmis is Halloween de belangrijkste feestdag bij ons. Mensen spenderen er heel wat geld aan. In onze souvenirwinkel vind je dan ook veel Halloweengadgets. Onze boerderij is een soort pretpark. Zo is er een maïskanon en kunnen bezoekers voor vijf dollar een ritje met een treintje maken. Voor die prijs mag iedereen een kleine, perfecte pompoen uitkiezen. Mensen eten onze pompoenen niet, maar kopen ze om er Halloween mee te vieren. Het gaat gewoon om amusement.” Op zo’n 7 ha teelt Fred intussen een 60-tal variëteiten van pompoenen en kalebassen, in allerlei kleuren en maten. Misvormde pompoenen voedert hij aan zijn 60 geiten. “We sluiten nooit. Midden april starten we met asperges, gevolgd door perkplanten, aardbeien, frambozen, bosbessen en pompoenen, waarvan de oogst midden september start. Ik zou graag nog een schuur bijbouwen voor trouwfeesten en denk ook aan een microbrouwerij en een appelboomgaard”, besluit Fred.

Meer boeren in de kijker

De uitzonderlijke weersomstandigheden dit jaar hebben zowat elke sector beïnvloed. Corine Verhelst en Dries Decadt...
De familie Schrijnwerkers is al een halve eeuw actief in de teelt van blauwe bessen. De intussen 90-jarige Rob...
Zondag is het Pasen. Wat past er beter bij het paasontbijt dan een heerlijk eitje, al dan niet gekleurd? De familie...