Menu

Groene vingers in de wijngaard

Terug naar Boer in de kijker

Dirk Talpe

51 jaar
Wervik
Bloemisterij Talpe en wijndomein Ravenstein
Dirk Talpe en Patricia Lenoir uit Wervik zijn aan een bijzondere omschakeling bezig: van sierteelt naar wijnbouw. In 2017 hebben ze de grote stap naar het aanplanten gezet en is wijndomein Ravenstein geboren.

Nele Kempeneers

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf van de familie Talpe een transformatie ondergaat. Toen Dirk en Patricia het bedrijf in 1992 overnamen, maakten de melkkoeien plaats voor chrysanten. “Niet dat we niet graag met dieren bezig zijn, maar sierteelt sprak ons meer aan dan melkvee”, vertelt Patricia. “Later zijn we ook begonnen met het kweken van perkplanten en vandaag telen we zo’n 700 plantenvariëteiten. We hebben een groot afzetgebied en zijn erg flexibel tegenover de klant, wat ons een sterke positie in de markt geeft.” Maar toch kiezen Patricia en Dirk ervoor om zich minder op de sierteelt te focussen. “We zijn net als veel familiebedrijven middelgroot, maar we kunnen steeds moeilijker concurreren met de grote jongens. Uitbreiden en met buitenlandse medewerkers werken, zien we niet zitten. Daarnaast weegt de fysieke en mentale zware arbeid steeds zwaarder”, zegt Dirk. “En toen was er het idee om met wijnbouw te starten.”

Terug naar school

Dat idee werd in 2017 concreet gemaakt toen Dirk zich inschreef voor een cursus wijnbouw bij Syntra West. De bal ging daarna echt aan het rollen. “Studeren in combinatie met de bloemisterij was niet evident”, weet Dirk. “Ik heb me geregeld afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was wanneer ik de bloemen aan het beregenen was met mijn cursus op schoot.” Maar de aanhouder wint, en in het voorjaar van datzelfde jaar werden 2,5 hectare wijndruiven geplant en ze namen een 15 jaar oude wijngaard in de buurt over. Dit jaar hebben ze nog 1,5 hectare bijgeplant. Vandaag vind je op wijndomein Ravenstein druivelaars van Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Gris, Acolon, Gamaret en Garanoir. “De keuze voor deze klassieke rassen hebben we gemaakt samen met een expert die onze aanplant begeleid heeft. Met deze variëteiten kunnen we een uitgebreid assortiment van witte, rosé, rode en mousserende wijnen aanbieden.” De naam Ravenstein komt van de historische heerlijkheid Ravenstein die er in de 15de eeuw gevestigd was.

De juiste troeven

Wijnstokken aanplanten kan overal, maar om goede wijn te kunnen maken is er meer nodig. “Om te beginnen hebben we hier een gunstig terroir: de zandleem heeft silexkeien in de diepere grondlagen, wat goed is voor de mineraliteit van de wijn. Doordat de hellingen op het zuiden gericht zijn, is er extra zonlicht voor de rijping van de druiven.” De kennis over plant en bodem die Patricia en Dirk hebben, wordt ten volle benut in de wijngaard. “We kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dus we selecteren in de trossen en beperken de opbrengst en dat komt de smaak ten goede. Daarnaast vermijden we het gebruik van bodemherbiciden door mechanisch te schoffelen en te maaien. Hagen bieden een schuilplaats voor nuttige insecten”, zegt Dirk. “Een kwaliteitsbodem is de basis waarop je verder bouwt. Doordat we bodemstalen lieten nemen vooraleer we aangeplant hebben, konden we de ondergrond geleidelijk optimaliseren door bijvoorbeeld het stikstof- en kaliumgehalte op niveau te brengen. Maar ook de snoei vraagt kennis en groene vingers.”

Een mooi rapport

Na het werk in de wijngaard volgt natuurlijk het vinificatieproces. “Dat was voor ons de grootste uitdaging”, geeft Patricia toe. “Maar dat lukt wanneer je je goed laat begeleiden en zelf weet wat je zoekt in een goede wijn.” Belgische wijn heeft hoge productiekosten, dus je mag het marketingverhaal niet uit het oog verliezen. “We merken dat mensen bereid zijn om een meerprijs te betalen omdat er hoge kwaliteit en een mooi verhaal tegenover staat. We maken alleen reclame via de sociale media, maar de klanten vinden zonder probleem de weg naar domein Ravenstein en onze verkoop loopt goed. Het aantal groepen dat hier langskomt voor een wijngaardbezoek en proefsessie is het beste bewijs. Daarom werken we aan een grotere proefruimte, die moet klaar zijn voor de Dag van de Landbouw.”

Onlangs kregen Dirk en Patricia een wijnexpert over de vloer, die hun wijnen op de rooster legde. “Ik had klamme handjes, maar we kregen een heel mooi rapport, ook al is onze wijn nog zeer jong.” De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor domein Ravenstein.

Meer boeren in de kijker

Aanstaande vrijdag organiseert Groene Kring 'De Wissel', het event over familiale bedrijfsoverdracht. Iedereen , jong...
In 2003 ruilden Benny en Liesbeth Bolsens-Smet hun vertrouwde Waasland voor een nieuw avontuur in Klein-Brabant, aan de...
In Neerpelt kan je zondag tijdens de Dag van de Landbouw een bezoek brengen aan varkensbedrijf De Lochtjes aan de...