Menu

Goede ideeën opdoen tijdens cursus Agrocoach

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Alfons Van Hulle

30 jaar
Torhout
Op een vijftal ha teelt Alfons rucola, microleaf, babyleaf en eetbare bloemen.

Groenteteler Alfons Van Hulle volgde eind vorig jaar de cursus Agrocoach rond tewerkstelling van personeel. "Je moet open staan voor nieuwe ideeën. Met die eigenschap kom je al heel ver."

“Nieuwsgierig zijn naar hoe anderen problemen oplossen waar jij wellicht ook mee te maken hebt. Ideeën meepikken. Lessen trekken uit het verhaal van je collega’s. Bijleren. En vervolgens al die kennis gebruiken om je bedrijf en je bedrijfsvoering te optimaliseren. Daar gaat het om”, zegt Alfons Van Hulle die samen met zijn ouders een gespecialiseerd groentebedrijf uitbaat in Torhout. Alfons is ook bestuurslid van Groene Kring. “Dat is ook een goede leerschool. We organiseren geregeld studievergaderingen en bedrijfsbezoeken. Dit biedt veel kansen om je netwerk uit te breiden.”

Meer verantwoordelijkheid

Op een vijftal ha teelt Alfons rucola, microleaf, babyleaf en eetbare bloemen. Deze producten worden vermarkt in de REO Veiling onder het kwaliteitslabel Tomabel. “Nog dit jaar begint de bouw van een nieuwe serre op de huiskavel”, vertelt Alfons. “Als die in productie is, zullen we de arbeidsorganisatie grondig en kritisch bekijken. Stapsgewijs willen we de inzet van de Poolse medewerkers optimaliseren. Tijdens de cursus Agrocoach heb ik al goede ideeën opgedaan over hoe we dat moeten aanpakken. Ondertussen hebben we al kleine wijzigingen doorgevoerd om het personeel efficiënter in te zetten. Wij geven hen geleidelijk meer verantwoordelijkheid bij het verpakken van de producten en bij het klaarmaken van de bestellingen. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Er is niet alleen het leerproces. Je moet er ook rekening mee houden dat de werkrelaties onder het personeel veranderen als je de ene of de andere meer verantwoordelijkheid geeft.”

“Met een goede coaching van de medewerkers verdien je tijd en geld. Het maakt het werk aangenamer. We leren hen alle facetten van het werk (oogsten, transport, wassen, verpakken, verzenden …). Zo kunnen ze elkaar vervangen en zijn we er zelf niet de dupe van wanneer iemand uitvalt. We leren ze verantwoordelijkheid te nemen zodat ze zelf een nieuwe taak kunnen opnemen als de andere afgewerkt is. Zo kunnen ze zelf een probleem aanpakken en zullen ze meer met mekaar communiceren. Het resultaat is dat iedereen zich meer betrokken weet bij het bedrijf.”

Snel naar de praktijk

“Met de tuinders praten wij vaak over dezelfde onderwerpen. Op zo’n cursus leer je veel uit de ervaringen van de andere deelnemers die uit heel verschillende sectoren komen. De eerste bijeenkomsten is het wat zoeken. Maar gaandeweg leer je mekaar beter kennen en worden de gesprekken boeiender. Je gaat dan al gemakkelijker praten over problemen en nadenken over oplossingen. Het resultaat na 8 lessen is dat je niet alleen met een dikke farde zit met boeiende presentaties, maar ook met je hoofd vol nieuwe ideeën. Je moet de discipline opbrengen om al die kennis verder te laten rijpen en bij gelegenheid in praktijk te brengen.”

Meer boeren in de kijker

De Nederlandse en Vlaamse konijnenhouderij lag eind vorig jaar onder vuur van dierenrechtenorganisaties. Door het...
In onze zomerreeks gaan we langs bij enkele actieve boeren, op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. Deze keer...
Varkens en blauwe bessen, het lijkt een vreemde combinatie maar niet voor Tom en Jacqueline. Drie jaar geleden zijn ze...