Menu

Goed georganiseerd zijn is het halve werk

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Dirk, Marleen en Thomas Van de Keere

Zeveneken (Oost-Vlaanderen)
Dirk, Marleen en Thomas baten een melkveebedrijf uit met 167 melkkoeien.

Vorig jaar verhuisden de 150 koeien van de familie Van de Keere naar hun nieuwe stal. Die verhuisbeweging hebben de dieren zich nog geen seconde beklaagd. Ook Dirk, Marleen en Thomas genieten van gezonde koeien en een groot arbeidsgemak.

“We hebben altijd veel koeien willen houden”, begint Dirk zijn verhaal. “Dat zit in onze genen. Maar de bestaande stal raakte te vol en toen ook zoon Thomas mee in het bedrijf kwam, hakten we de knoop door. Vandaag melken we 150 koeien en staan er 17 droog. Op termijn willen we doorgroeien naar 200 productieve melkkoeien in deze stal plus een 20-tal droogstaande koeien.”

Voor- en nadelen

“We zijn een jaar bezig geweest met te tekenen. We zijn veel stallen gaan bekijken en onthielden de voor- en nadelen. We lieten ons adviseren door SBB. Het werd een zesrijïge stal met 2 voedergangen aan de buitenkant. De stal meet 60 bij 39 m plus de carrousel. De bouwheer leverde goed werk. De stal is goed georiënteerd en de dwarsventilatie is oké. De koeien blijven binnen. Daarom zijn zowel de stal als de looppaden en doorgangen breed bemeten. Zo lopen de koeien niet in elkaars weg." De zijkanten zijn afgewerkt met weergestuurde windzeilen en een vogelnet. Door de oversteeknok valt het zonlicht nooit recht in de open nok. De natriumhogedruklampen geven mooi wit licht. De krachtvoerboxen staan achteraan om de koeien weg te houden van de uitgang van de carrousel. Ook de koeborstel hangt daar. De koeien drinken uit kantelbare kunststof vlotterbakken.

“Voor de boxbedding kozen we waterbedden en houtschaafsel”, legt Dirk uit. “In iedere matras zit 46 liter water. We wilden meer comfort bieden dan in de vorige stal. Nu kunnen de koeien hun warmte beter afgeven en de problemen met kale hakken zijn al voor 80% opgelost. Een waterbed lijkt ons een gulden middenweg tussen een matras en een diepstrooiselbox. Je moet er wel de juiste box bij kiezen. De beugel komt veel verder plat naar achteren om de koeien te doen recht liggen. Tweemaal per dag reinigen we de boxen. De mestrobot maakt de roosters schoon, 4 keer op 24 uur. De wachtruimte van de koeien doet hij 2 keer per dag.”

Naar links, naar rechts, rechtdoor

“Het hekwerk is echt sterk en robuust. Bij het verlaten van de carrousel wordt iedere koe naar de juiste plek gestuurd. Koeien die  behandeld moeten worden, die door de veearts moeten gezien worden, die moeten geïnsemineerd worden, koeien waarvan de poten moeten gekapt worden …worden naar de verzorgingsbox gestuurd. De hoogproductieve groep gaat naar rechts, de laagproductieve naar links. Dit systeem bespaart veel werk. De koeien die je apart wil hebben, staan apart. We moeten geen koeien meer gaan zoeken en het motiveert om onmiddellijk het werk te doen. De koeien staan immers te wachten en je wil ze daar toch geen uren laten staan." Naast de verzorgingsbox is er ook een strobox voor koeien die wat minder in vorm zijn. Beide boxen zijn voorzien van een veiligheidsvoederhek, in de rest van de stal zijn het gewone vastzethekkens. De voergoot is afgewerkt met een coating.

Als melkinstallatie kozen we voor een 32-stands carrousel binnenmelker met een in de hoogte verstelbaar werkplatform. Daarmee hebben we een vlot werkend continu draaiend systeem. En als het nodig is, kan je er ook alleen in melken. De installatie melkt 150 koeien in één uur en een kwartier. Dat is wel doorwerken. Ik sluit aan, Thomas dipt en separeert de melk van behandelde koeien. Die melk gaat in een tank en wordt van daaruit verpompt naar een kar die Marleen naar de kalverstal rijdt.”

“Wij hebben al lang ervaren dat je best productief kan zijn met veel koeien, als je maar goed georganiseerd bent. We hebben er dan ook alles aan gedaan om goed, vlot en efficiënt te kunnen werken. Wij zijn goed georganiseerd en alles is gepland."

Meer boeren in de kijker

Het VLIF ondersteunt landbouwbedrijven die aan innovatie doen. Dat gebeurt via de subsidie ‘projectsteun voor...
De uitzonderlijke weersomstandigheden dit jaar hebben zowat elke sector beïnvloed. Corine Verhelst en Dries Decadt...
In de jaren 50 zakten Erics grootouders samen met hun kinderen en hun vee van Oost-Vlaanderen af naar Linter. Twee...