Menu

Gitte steelt de show in ‘Down the Road’

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Gitte Wens

27 jaar
Oud-Turnhout (Antwerpen)
Danny Wens (55) en Betty Smets (55) baten in Oud-Turnhout een melkveebedrijf uit met een hoevewinkel IJswens. Ook hun kinderen Lotte (30), Gitte (27) en Tom (26) werken mee.
Gitte Wens, dochter van Danny Wens en Brigitte Smets, neemt deel aan het Eén-programma 'Down the Road'. Samen met Dieter Coppens en begeleidster Saar en vijf andere jongvolwassenen met het syndroom van Down gaat ze op avontuur.

Nele Kempeneers

Vanaf maandag 3 februari kan je op Eén zien hoe Dieter Coppens en medebegeleidster Saar met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down op avontuur gaan in het programma ‘Down the Road’ op Eén. De vrolijke bende trok drie weken op roadtrip door het Spaanse platteland en de woestijn van Marokko, op zoek naar vrijheid, vriendschap en hun eigen grenzen. Boerendochter Gitte Wens is een van de deelnemers. We zochten haar op in het melkveebedrijf van haar ouders. De koeien verzorgen is niet echt haar ding, de public relations van de hoevewinkel verzorgen des te meer.

Toen Danny Wens en zijn vrouw Betty het melkveebedrijf van zijn ouders zo’n dertig jaar geleden overnamen, werkte Betty nog buitenshuis. Bij de geboorte van hun tweede kind, Gitte, groeide het idee om thuis te blijven en op het bedrijf aan de slag te gaan. “Uiteindelijk hebben we dan in ‘97 de stap gezet en werd IJswens geboren, onze hoevewinkel waar we zelf gedraaid ijs van onze eigen koemelk verkopen”, vertelt Betty. Maar al snel bleek de garage niet meer geschikt om aan het groeiende succes van de zaak te voldoen, en werd er een bijgebouw gezet. “Nu hebben we een volwaardige, moderne hoevewinkel mét doorgang naar het huis, waardoor Gitte makkelijk kan binnenspringen.”

Op de planken

Dat Gitte meedeed aan ‘Down the Road’ is niet echt een verrassing, want ze heeft een voorliefde voor televisie. Zo acteerde ze al in ‘Familie’, ‘Tytgat Chocolat’ en in verscheidene theaterstukken. Gitte gaat dan ook elke dag naar Theater Stap, een dagcentrum waar ze kookt, sport en toneelspeelt. “Ik heb veel hobby’s”, vertelt ze. “Zingen, dansen, acteren, naar de Weight Watchers gaan, zwemmen, paardrijden, fuiven …” Uitslapen is ook een geliefde bezigheid van Gitte, want na een feestje op vrijdagavond durft ze wel eens tot de middag blijven liggen. “Vroeger dronk ik altijd drie Kriekjes, maar nu nog maar eentje. Ik heb soms ook een ochtendhumeur, dus dan is het beter dat ik een beetje langer slaap.”

Samenwerken als gezin

Het is een gezellige bende ten huize Wens, want alle kinderen zijn graag thuis aan de slag. Dochter Lotte is sinds een jaar actief in de verwerking van melk tot ijs en baat samen met haar moeder Betty de hoevewinkel uit. Zoon Tom werkt mee in het melkveebedrijf en neemt vooral de akkerbouwtak voor zijn rekening. Gitte voelt zich niet meteen een echte boerin, maar ze draagt graag haar steentje bij in de hoevewinkel. “Vroeger hielp ik papa vaak in de stal, maar nu ben ik meer een ‘binnenmens’ geworden. Ik vind trouwens dat de koeien niet goed ruiken, dus ik ben liever in de winkel bezig. Daar doe ik de public relations. Met de klanten praten en samen met hen iets drinken, dat doe ik graag.” Samenwerken verloopt goed, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. “Uiteindelijk werk je samen met je kinderen, niet met een collega. Dat maakt het niet makkelijk, maar samen op het bedrijf werken geeft veel voldoening”, zegt Betty.

Grenzen verleggen

Toen Theater Stap een mailtje stuurde met daarin de vraag wie zin had om deel te nemen aan het tv-programma ‘Down the Road’, was Gitte meteen enthousiast. “Maar om zeker te weten wat het programma juist inhield, hebben we haar toch een paar afleveringen van het vorige seizoen laten bekijken”, zegt mama Betty. “Maar ik wist meteen zeker dat ik wilde meedoen”, vertelt Gitte. “Ik wilde op avontuur, nieuwe vrienden maken en zelfstandiger zijn. Ik was een van de grootste durvers van de reis. Zo heb ik gevlogen met een parapente, op een kameel gereden, kano gevaren en ben ik zelfs in een grot met vleermuizen geweest!” Heimwee was er niet. “We waren er vrij gerust in dat ze het naar haar zin zou hebben, en er was ook veel begeleiding aanwezig”, weet Betty. “We hebben Gitte van kleins af overal mee naartoe genomen, dus we weten dat ze sterk staat. We hebben nooit problemen met haar gehad.” Intussen is de groep van ‘Down the Road’ een hechte bende geworden en hebben ze nog regelmatig contact. Gitte kijkt alvast uit naar de volgende uitdagingen in haar leven. “Ik zou heel graag trouwen en samenwonen met mijn vriend Gert, waarmee ik al vijf jaar samen ben.” Maar de ijsjes van mama zou ze toch missen. Want die smaken nergens zo lekker als thuis.

Meer boeren in de kijker

Denys Carrots is een familiebedrijf uit Meulebeke dat elk jaar ruim 9000 ton wortelen teelt voor de versmarkt. Na...
Het nieuwe jaar start alvast erg spannend voor de familie Schreurs, want binnenkort is ze samen met heel wat collega-...
Bloemkoolrijst als alternatief voor gewone rijst. Een prachtig voorbeeld van samenwerking in de keten rond het...