Menu

Gele en rode paprika’s uit Oost-Vlaanderen

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Liesbeth Lambrecht

Nevele (Oost-Vlaanderen)
Liesbeth teelt, samen met haar ouders, paprika's op een oppervlakte van 5 hectare.

In het begin van hun carrière teelden Marc Lambrecht en Gerda De Neve sla en tomaten. Een jaar later al zagen ze meer brood in paprika’s en schakelden ze over op deze nieuwe teelt. Het bedrijf groeide in de loop der jaren van 0,9 ha naar 5 ha. In 2004 werd dochter Liesbeth medevennoot, waardoor de opvolging verzekerd is.

Liesbeth Lambrecht: “Paprika is geen wijd verspreide teelt in ons land. Het Belgische areaal bedraagt zo’n 100 ha. Ter vergelijking, in Nederland groeit er 1100 ha. Ons seizoen start op 20 november. Dan worden de paprika’s geplant. Het gaat om plantjes die vier à vijf weken oud zijn. Ze worden geteeld op substraat. De planten staan op goten en krijgen water via druppelirrigatie. Begin januari vormen zich de eerste paprika’s en acht weken later kunnen die geoogst worden. De eerste oogst is zeer beperkt omdat we ervoor zorgen dat er per tak maar één vrucht groeit. Tot half oktober kunnen we continu oogsten. We proberen om de vijf dagen alles te oogsten en om de twee weken moeten we rond zijn met gewasverzorging. Dat houdt in het verwijderen van zijscheuten en de takken indraaien. Per week groeit een paprikaplant 10 cm. We werken met tien vaste en acht seizoenwerknemers, vooral Polen, die elk jaar drie maanden seizoenwerk komen doen. Na het plukken worden de paprika’s gesorteerd in vier maten en per kleur verpakt in dozen van 5 kg. Ze worden verkocht via BelOrta.

Altijd warm

In de serre is het altijd warm. In het begin van de teelt is het 23-24 °C. Bij de vorming van de vruchten moet het overdag 21 °C zijn en 19 °C ’s nachts. In 2008 investeerden we in warmtekrachtkoppeling. Die produceert elektriciteit voor 2000 gezinnen. De warmte die vrijkomt wordt gebruikt om de serres te verwarmen.

Tijdens de Dag van de Landbouw kan je een kijkje nemen in de serres. Een video laat je zien hoe de teelt verloopt, voorts zijn er infostandjes en collega’s geven doorlopend uitleg. Er zullen proevertjes zijn en de kinderen kunnen zich uitleven op een springkasteel. Je bent welkom van 10 tot 18 uur.”

Meer informatie over dit bedrijf vind je hier.

Meer boeren in de kijker

Rita en Bert schetsen de achtergrond van hun bedrijf. Om meerdere redenen hebben ze in 2016 beslist om te stoppen met...
“Een jaar of tien geleden had ik nooit gedacht dat we hier nooit ooit asperges zouden telen”, valt Fons...
Aanstaande vrijdag organiseert Groene Kring 'De Wissel', het event over familiale bedrijfsoverdracht. Iedereen , jong...