Menu

Focus op de rechtstreekse verkoop van aardappelen

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Maarten Lemaire

37 jaar
Oudenaken
Het gemengde bedrijf van Maarten Lemaire en Lieselot Vankeerberghen (34 jaar) heeft een akkerbouw- en vleesveetak, met een specialisatie in de rechtstreekse verkoop van aardappelen. Aardappelen zijn hier de belangrijkste teelt.
Hoeve Lemaire opent op 15 september de deuren voor de Dag van de Landbouw. Nadat de ouders van Maarten al eind jaren 70 bewust opteerden voor aardappelen in de korte keten, gaat het jonge koppel op dezelfde weg voort.

Liesbet Corthout

“Wij zijn de derde generatie op de hoeve in Oudenaken (Sint-Pieters-Leeuw, Vlaams-Brabant) en de tweede die aardappelen rechtstreeks aan de klanten verkoopt. Mijn ouders zijn daarmee al in 1977 begonnen op eigen initiatief”, vertelt Maarten. “De keuze voor de korte keten werd eigenlijk ingegeven vanuit een financiële noodzaak en het bleek uiteindelijk een goede beslissing. In de jaren 70 was de tendens veeleer naar schaalvergroting en uitbreiding. Nu is korte keten hip, maar toen werd er nog lacherig over gedaan. Toch vertrok mijn vader destijds naar de markt in Halle en met collega’s-landbouwers heeft hij in Gaasbeek een boerenmarkt opgericht. Op die markten staan wij nu nog altijd met onze aardappelen en er zijn ook markten bij gekomen.”

In 2008 nam Maarten het bedrijf via een samenuitbating deels over van zijn ouders. In 2018 werd de overname vervolledigd. Operationeel steken vader Hubert en moeder Anita geregeld nog een handje toe, maar de beslissingen over de bedrijfsvoering liggen volledig bij hun zoon en zijn echtgenote. Hoeve Lemaire teelt tarwe en mais, maar ook wortelen voor de industrie en natuurlijk aardappelen. Ze telen allerhande soorten, omdat de consument dat vraagt. “Momenteel telen we een tiental soorten. Dat aantal is voldoende, maar binnen die tien soorten variëren we al eens. Het verbaast misschien, maar onze vier belangrijkste aardappelrassen zijn nog altijd de klassiekers: Bintje, Charlotte, Nicola en Désirée. De verkoop van speciale soorten blijft een nichemarkt. De vraag naar ratte-aardappeltjes bijvoorbeeld zal die van Bintje nooit benaderen.

Op vraag van de klant verkopen we de aardappelen in grote en kleine zakken.

Maarten Lemaire en Lieselot Vankeerberghen

“We onderscheiden ons niet alleen door de soorten, maar ook door onze verpakkingen. Wij bieden aardappelen aan in zakken van 3, 5, 10 of 25 kilo. De consument vraagt tegenwoordig steeds vaker kleinere hoeveelheden, onder meer omdat ze die gemakkelijker vinden om te dragen en te vervoeren. Mensen wonen ook steeds kleiner en hebben niet meer de mogelijkheid om veel aardappelen op te slaan. Heel prijsbewuste klanten kiezen wel nog voor netzakken van 25 kg, want die zijn goedkoper per kilo. Door hen de keuze te geven, willen we alle klanten van dienst zijn.” De aardappelen die Hoeve Lemaire verkoopt, zijn niet gewassen. Daardoor zijn ze langer houdbaar, maar er is nog een andere reden. “Wij doen bewust niet aan verwerking. We krijgen die vraag soms wel, maar de reglementering hierrond is niet zo eenvoudig. Verwerking is een andere sector, met andere eisen en richtlijnen. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van het afvalwater. Bovendien willen we niet te ver afwijken van de pure landbouw, die onze corebusiness is.”

Blond of blauw?

“Naast de akkerbouw hebben we ook vleesvee”, vertelt Lieselot. “Belgisch wit-blauw en sinds een tweetal jaren ook Blonde d’Aquitaine. Het is niet de bedoeling dat we die twee naast elkaar behouden. We zijn aan het experimenteren om te zien welk ras ons het beste ligt en hopen over enkele jaren de knoop te kunnen doorhakken. Dan gaan we met dat ene ras verder.”

Landelijke Gilde viert verjaardag

“We werden al een aantal jaren aangesproken om deel te nemen aan de Dag van de Landbouw. Aangezien ik sinds 2018 ook mee actief ben in het bedrijf, leek dat nu haalbaar te zijn. Er komt toch wat organisatie en extra werk bij kijken”, sluit Lieselot af. “We doen uiteraard mee om het brede publiek te laten kennismaken met de landbouw. We willen onder meer tonen hoe aardappelen geteeld worden, want we ondervinden veel onwetendheid bij de klanten. Er zijn bijvoorbeeld klanten die in februari al vragen naar nieuwe aardappelen, maar die zijn er hier dan nog helemaal niet.

We organiseren de Dag van de Landbouw samen met Landelijke Gilde Oudenaken–Sint-Laureins-Berchem, die dit jaar net honderd jaar bestaat. Daarom organiseert de gilde elke maand een activiteit en in september is dat dus de Dag van de Landbouw. Er komen trouwens nog andere verenigingen een handje helpen. Dat alles brengt de lokale inwoners bij elkaar en bevordert het samenleven in onze gemeente.”

Meer boeren in de kijker

Nadat hij verscheidene jaren als adviseur voor Aveve Veevoeding actief was, nam Marc Ceyssens in 1995 een bestaand...
Akkerbouwbedrijf Van Elven Agra in het Antwerpse Veerle-Laakdal is een prima voorbeeld van hoe je je met een...
Varkenshouder Erik Breemans
Varkenshouder Erik Breemans uit Bree stapte enkele jaren geleden in het project ‘Reductie Antibioticumgebruik’. Hij...