Menu

Eigen vlees in de hoeveslagerij

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Greet Willems

Pepingen (Vlaams-Brabant)
Greet baat samen met haar vier kinderen een melk- en vleesveebedrijf uit. Ze baten ook een hoeveslagerij uit en doen wekelijks enkele markten.

In Bogaarden, in het uiterste zuidwesten van het Pajottenland ligt Cleyn Hof Ten Bautebrugge. Een statige naam voor een statige vierkantshoeve die uit de achttiende eeuw dateert. Greet Willems houdt er melk- en vleesvee en baat een hoeveslagerij uit. Dat doet ze met de hulp van haar vier kinderen en enkele familieleden. Tijdens de Dag van de Landbouw, op zondag 20 september, kan je met hen kennismaken.

Het Cleyn Hof is een authentieke vierkantshoeve die typerend is voor de streek rond Pepingen. Ze getuigt van een rijk agrarisch verleden. In 1989 namen Greet en haar man het bedrijf van zijn ouders over. “Het was toen ook al een gemengd bedrijf vleesvee en melkvee. Toen hadden we nog runderen van het Belgisch witblauw ras, stamboekdieren ook. In Intussen zijn we overgeschakeld naar Blonde d’Aquitaines, een vleesras dat afkomstig is uit het zuidwesten van Frankrijk. Het zijn echte kuddedieren en de kalveren worden op een natuurlijke wijze geboren. Bovendien worden ze door de moeder grootgebracht. Omdat ze laat slachtrijp zijn, is hun vlees kwalitatief heel goed, mals, fijndradig en smaakvol. Bovendien is het erg vetarm. Eind jaren negentig heeft mijn echtgenoot een cursus gevolgd zodat hij met een hoeveslagerij kon starten. Daarna kwam de dioxinecrisis die de landbouwsector in een slecht daglicht plaatste. Door zo’n crisis ben je na te denken over de manier waarop je je als landbouwer kan wapenen tegen zulke tegenslagen die een smet vormen op het blazoen van de hele sector. Ondertussen hebben we zo’n honderd Blonde d’Aquitaines en worden er gemiddeld elke maand twee geslacht. Dat gebeurt in het slachthuis, waarna het karkas terug naar hier komt en versneden wordt door een zelfstandige beenhouwer. Onze hoeveslagerij is elke veertien dagen open op vrijdagnamiddag en op zaterdag. Klanten kunnen dan hun zelf samengestelde pakketten vlees komen afhalen. In principe maken we alles wat de klant vraagt, biefstuk, gehakt, braadworsten, noem maar op. We zijn van plan om onze vleesveestapel wat af te bouwen, zodat we net genoeg runderen overhouden om te verwerken in onze hoeveslagerij.”

Levenswerk

In 2006, een paar jaar nadat er op het bedrijf een nieuwe stal gebouwd werd voor het melk- en vleesvee, sloeg het noodlot toe toen de man van Greet plots overleed. “Dat was een heel moeilijke periode. Je zit met je verdriet en intussen moet je ook het bedrijf draaiende houden. We hadden net grote investeringen gedaan en hebt dan niet veel tijd om na te denken. Ik zou het erg gevonden hebben als we ook het bedrijf hadden moeten verkopen, want het is toch je levenswerk. Gelukkig kreeg ik veel steun en hulp van vrienden, familieleden en van mijn kinderen Tienke (25), Eulalie (23), Robbert (17) en Kamie (15). De twee oudsten blijven thuis om me op het bedrijf te helpen en de twee jongsten gaan nog naar school. Ook nu nog komen mijn zussen soms helpen met de vleesbereidingen. Mijn schoonbroer houdt zich bezig met het veldwerk. Op de veertig hectare grond die bij het bedrijf hoort telen we maïs en gras. Beide gewassen dienen als voeder voor het melk- en vleesvee.”

Markt

Intussen heeft oudste dochter Tienke (25) ook het diploma beenhouwer-spekslager behaald en kan ze de winkel voortzetten. “We kochten een marktwagen en doen elke week vier markten aan. Dat zijn de markten van Halle op donderdag- en zaterdagochtend, een namiddagmarkt in Sint-Pieters-Leeuw en de woensdagmarkt in Dilbeek. Eind vorig jaar zijn we ook ingestapt in twee voedselteams. Van onze klanten krijgen we de meest uiteenlopende vragen over ons bedrijf. Als je bijvoorbeeld zegt dat de koeien naast gras en maïs ook krachtvoeder krijgen, dan weten de meesten niet wat je bedoelt. Sommigen zijn echt wel mee, maar de meesten staan mijlenver van de landbouw af. Omdat we als de winkel geopend is meestal geen tijd hebben om het hele bedrijf te laten zien, doen we mee aan de Dag van de Landbouw. Dan proberen we op alle vragen te antwoorden. Er zullen rondleidingen zijn en werken samen met verschillende streekproducten en wellicht bieden we ook wat proevertjes aan.”

Ga tijdens de Dag van de Landbouw langs op 't Cleyn Hof Ten Bautebrugge, Bautebrugstraat 3, Bogaarden (Pepingen).
Via deze link kan je ook de andere deelnemende bedrijven in Vlaams-Brabant bekijken.

Meer boeren in de kijker

De familie Vangeloven baat in Bree het bedrijf Mevakip met 160.000 vleeskuikens uit, verspreid over vijf stallen. Begin...
Het feest van Valentijn wordt sterk geassocieerd met rode rozen. We gingen –­ op de grens van Opwijk en Lebbeke ­– op...
Van een tandartsenpraktijk in het Antwerpse Edegem naar een landbouwbedrijf in Oostkamp, West-Vlaanderen. Het parcours...