Menu

Eenvoudige materialen werken vaak het best

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Marc Ceyssens

47 jaar
Eksel (Limburg)
Marc baat een gesloten varkensbedrijf uit met 270 zeugen.

Nadat hij verscheidene jaren als adviseur voor Aveve Veevoeding actief was, nam Marc Ceyssens in 1995 een bestaand varkensbedrijf over in Eksel. Van bij de start richtte Marc een bvba op waarin zijn echtgenote Lydia Weyen vennoot werd. Marc besteedt veel aandacht aan hokverrijking.

Marc vormde het niet-gesloten bedrijf om naar een gesloten bedrijf met 270 zeugen. In de nieuwste stal, uitgerust met een biologische luchtwasser, is er plaats voor 700 vleesvarkens en 500 biggen. "In 2010 bouwden we een bijkomende vleesvarkensstal en een nieuwe drachtigezeugenstal met boxen met uitloop voor 120 dieren. Sindsdien gebruiken we de oude zeugenstal voor de opfok van jonge zeugen, ze zitten dus volledig gescheiden van de rest van de zeugenstapel."

Oude voederketting doet dienst

“Een dier moet zich behaaglijk voelen”, vertelt Marc. “Ik ben ervan overtuigd dat er ‘iets’ in de hokken moet hangen om de dieren bezig te houden en niet zo zeer om staartbijten te voorkomen. Dat probleem is immers eerder gelinkt aan het klimaat en de hokinrichting. Al van bij mijn start als varkenshouder gebruikte ik bij de vleesvarkens traditionele bijtkettingen. Dat was de gangbare praktijk op de meeste bedrijven. Losliggend materiaal wordt vuil en gebruikte ik sowieso liever niet. Al vrij snel schakelde ik over naar oude voerkettingen. Daar zijn de vleesvarkens en biggen verzot op. De dwarsplaatjes moeten wel gemaakt zijn in harde plastiek die niet afbrokkelt, anders vallen ze in de mestput. De varkens ‘sjieken’ op de plaatjes. Dat gaat slechts heel geleidelijk, ik denk dat ze slechts één plaatje per jaar opsmikkelen. Wanneer ze te afgekauwd zijn, laat ik de ketting een beetje zakken of ik hang er een extra stukje aan. Zo’n systeem vergt dus ook bijna geen extra werk. Ik ervaar dat de dieren er bovendien in geïnteresseerd blijven. Na vervanging van je voerketting kan de oude dus nog een tweede leven beginnen als verrijkingsmateriaal. Je vind zo’n oude kettingen ook wel tweedehands.”

Vleesvarkens en biggen zijn verzot op oude voerkettingen.

Marc Ceyssens

In de nieuwe stallen hing Marc de kettingen aan een lange vijs die hij vastmaakte aan de hokafscheiding. Op die manier hangt ze op de vereiste 10 cm van de wand. “Wanneer een ketting voortdurend tegen de wand sleept, zorgt dat anders sowieso voor extra slijtage van de afscheiding. Maak je bevestigingssysteem best afgerond. Bij het laden van de slachtvarkens doet het immers geen deugd wanneer je onverwacht tegen zo’n uitstekend voorwerp botst.”

Stukje darm over een buis

Loslopende zeugen zijn volgens Marc weinig geïnteresseerd in verrijkingsmateriaal. “Ik ervaar sowieso sterke verschillen tussen de zeugen. Als ze in hun box (vast)zitten, zullen ze wel happen naar dingen die aan hun box zijn vastgemaakt.”

Ook in de zeugenstallen koos Marc voor eenvoud. “Ik houd van simpele systemen die goed werken. Socarexdarmen dienen eigenlijk als (grond)waterleidingen, ze hebben een dikke, sterke wand. Eerst sneed ik ze in de langsrichting door en monteerde ze zo op een buis van de zeugenbox. Maar dat is geen goede optie. Een zeug haalt zo’n darm er op een dag af. Bij de inrichting van onze nieuwste drachtigezeugenstal, een half jaar geleden, pakten we het op een andere manier aan. Onze zoon sneed stukken Socarex op maat en die schoven we onmiddellijk over een buis bij de installatie van de box. Het stukje darm hangt vlak voor de kop van de zeug, maar ze kan dit materiaal moeilijk stuk bijten. Socarex is bovendien een goedkope oplossing. Ik denk dat een meter darm, goed voor een tiental boxen, slechts 1,5 euro kost. Omdat we het wel een goed systeem vonden hebben we in de bestaande dekafdeling een extra buis met een stuk Socarexdarm boven de Trespaplaat vooraan de box gemonteerd. Aangezien de zeug anders toch aan die plaat knabbelt, vermijden we dat met de extra buis met verrijkingsmateriaal.

Tijdens de periode van het werpen lijkt het mij wel nuttig om verrijkingsmateriaal te voorzien omdat dit toch al stressvol is. Jute zakken lijken me het meest voor de hand liggend in de kraamstal. Ik gebruik deze (nog) niet. Ik maakte aan de kraambox ook een stuk Socarex vast met klembandjes, maar hier spelen de zeugen weinig mee. Mogelijk komt de extra voederkom van de biggen zelfs als verrijkingsmateriaal in aanmerking. Je hoeft het dus niet altijd ver te zoeken, maar het moet wel aanwezig zijn! "

Meer boeren in de kijker

Groenteteler Alfons Van Hulle volgde eind vorig jaar de cursus Agrocoach rond tewerkstelling van personeel. "Je moet...
In 1987 nam Jean-Pierre Mouton samen met zijn vrouw Marleen het bedrijf van zijn ouders over. In ongeveer 3 jaar werden...
Pieter Van Poucke en zijn echtgenote Annelies Marchand baten hoeveslagerij en boerderij De Vierklaver in Lokeren uit...