Menu

Een passie voor kruiden

Terug naar Boer in de kijker
Regio: 

Christian en Lode Claus

Kruishoutem
Christian en Lode baten een kruidenkwekerij uit. Ze zijn gespecialiseerd in courante en minder courante keuken- en culinaire kruiden.

Christian Claus en zijn zoon Lode baten in Kruishoutem een kruidenkwekerij uit. Het is een niet-alledaags bedrijf dat zijn deuren openzet voor het grote publiek tijdens de Dag van de Landbouw. Ze zijn gespecialiseerd in courante en minder courante keuken- en culinaire kruiden. In totaal telen ze 200 soorten. Als je hier niet vindt wat je zoekt, vind je het nergens.

Kruiden en de familie Claus gaan hand in hand, al meer dan honderd jaar. Het was Adolf Claus, de grootvader van Christian, die de familietraditie startte. In 1900 begon hij met het kweken van primeurgroenten, groenteplanten en koolplanten. Deze planten waren bestemd voor de vele kippenkwekerijen die de streek toen rijk was. “Ook mijn vader August had de smaak te pakken en begon met plantjes te experimenteren. Hij startte in het centrum van Kruishoutem een groenten- en kruidenkwekerij. Ondertussen liep ik school in de tuinbouwschool in Melle. Hier groeide ook bij mij de passie voor deze interessante planten. Ik begon mij meer en meer toe te leggen op de kruidenteelt en in 1976 werden mijn inspanningen al bekroond op de tentoonstelling Hortus in Gent, waar ik de tentoonstellingsprijs kreeg uit handen van toenmalig minister van Landbouw Albert Lavens. Ik was toen 23. Twee jaar later nam ik het ouderlijk bedrijf over. Omdat het in het centrum van Kruishoutem wat te krap werd, verhuisden we naar de Beerstraat. Het terrein omvat nu zo’n 2,5 hectare, waarvan 2000 vierkante meter serreteelt.”

Over kruiden zijn we nog lang niet uitgepraat.

Christian en Lode Claus

Intussen zijn ze met twee, want ook Lode, de jongste zoon van het gezin, raakte geboeid door de wondere wereld van de kruiden. Na zijn studies Handelswetenschappen besloot hij zijn vader te helpen in de kwekerij.

Kookprogramma’s

“We proberen ons als kwekerij te onderscheiden door een zeer groot aantal kruiden aan te bieden. Ons assortiment omvat tot 200 verschillende soorten, vooral inheemse waaronder rozemarijn, tijm, muntkruiden, dille, basilicum … Die worden aangevuld met speciale soorten. Iedereen kent de groene basilicum, maar hier telen we ook de rode en de citroenbasilicum. Deze speciale soorten worden in minder grote aantallen aangeboden, maar er is vraag naar. Op die manier leren de consumenten andere soorten kennen en kan je als kruidenkweker inspelen op de trends van het moment, want ook kruiden zijn onderhevig aan de mode”, valt Lode in. “We streven ernaar kwalitatief plantgoed te produceren. Het telen van gezonde, stevige planten is prioritair. Gezien we onze productie bijna volledig in eigen land afzetten, zorgen we ervoor dat de planten zo veel mogelijk zijn afgehard in de openlucht. Op die manier zijn ze beter aangepast aan het Belgische klimaat. We proberen ook rekening te houden met de seizoenen, zodat we bijvoorbeeld basilicum – een eenjarig kruid dat zeer veel warmte nodig heeft – niet in de winter kweken. Onze planten worden standaard gekweekt in kleine vierkante potjes, de zogenaamde P9. Dat is een bewuste keuze, mede ingegeven door trend om meer en meer zelf te tuinieren. Op die manier onderscheiden we ons ook van andere kruidenkwekerijen, die vaak een grotere potmaat gebruiken. Planten in grotere potten kweken doen we niet, tenzij op aanvraag.”

De kruiden die Christian en Lode kweken zijn vooral bestemd voor de groothandel en vinden hun weg naar tuincentra en marktkramers. Ook de tuinaanlegsector is een grote afnemer. “De vraag naar kruiden is de laatste jaren sterk gegroeid. De vele kookprogramma’s op tv waarin de koks doorgaans een uitgebreid assortiment aan kruiden gebruiken, zal daar wel niet vreemd aan zijn. Heel wat mensen hebben tegenwoordig ook een eigen kruidentuintje”, zegt Christian. “We krijgen hier ook geregeld restauranthouders, en zelfs enkele topchefs, over de vloer. Zij zijn altijd op zoek naar nieuwe en speciale dingen en daar proberen we uiteraard op in te spelen. Die kruiden komen dan soms terecht in hun restauranttuin, waarin ze dagelijks de kruiden kunnen plukken die ze voor hun gerechten nodig hebben. Streekeigen en vers zijn twee aspecten die de huidige generatie koks hoog in het vaandel dragen”, vult Lode aan.

Christian en Lode werken fulltime in het bedrijf. Ze worden bijgestaan door een wisselend aantal PWA-medewerkers en door enkele familieleden. “Het aantal werknemers verschilt van periode tot periode. Vooral de periode van februari tot juni is erg druk. Nadien wordt het weer wat rustiger. Maar er is altijd wel wat te doen. Zelfs als het rustig is, moet je bezig zijn met de dingen die anders blijven liggen. Het vervangen van kapotte serreruiten, om maar iets te noemen”, zegt Christian.

Educatief netwerk

Christian en Lode willen hun passie voor kruiden graag doorgeven. Daarom ontvangen ze al jaren groepen volwassenen op hun bedrijf. “Bezoekers krijgen eerst een rondleiding door ons bedrijf, we geven uitleg over de verschillende soorten kruiden, vertellen anekdotes en geven tips over het gebruik en het onderhoud van kruiden. “Een paar jaar geleden kregen we de vraag om lid te worden van ‘De wereld van Pierlepein’. Dat is een netwerk van Oost-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die educatieve arrangementen aanbieden voor kinderen en volwassenen. In eerste instantie hebben we een aantal infoborden uitgewerkt met uitleg over de verschillende kruiden. Die gebruiken we tijdens de bedrijfsbezoeken.” In de toekomst wil Lode dit zeker verder uitbouwen.

Wie als particulier kruiden wil kopen, kan er op vrijdagmiddag en zaterdag terecht. Die dagen houdt Lode meestal vrij om er te zijn voor de klanten. “Kruidenliefhebbers zijn vaak op zoek naar meer uitleg over een bepaalde plant, en daarvoor zijn ze hier aan het juiste adres. Doordat we geregeld bedrijfsbezoeken organiseren, krijgen we vaak de vraag of men hier ook kruiden kan kopen. Het openen voor particuliere kruidenliefhebbers is hiervan een logisch gevolg.”

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Kruiden Claus. Lode zal zich de komende jaren verder specialiseren en leert intussen van zijn vader de kneepjes van het vak. “Het educatieve aanbod zal verder worden uitgebreid. Op termijn willen we een soort kenniscentrum worden waar kruidenliefhebbers terechtkunnen voor het ‘beleven’ van kruiden in al zijn facetten. Over kruiden zijn we nog lang niet uitgepraat.”

 

Meer boeren in de kijker

Bloemkoolrijst als alternatief voor gewone rijst. Een prachtig voorbeeld van samenwerking in de keten rond het...
In het West-Vlaamse Vleteren – waar ’s werelds beste bier gebrouwen wordt – baten Gerdy Leuridan en...
Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) organiseerde vorige maand drie bezoeken aan aardappelloodsen. We maakten...