Menu

Een boeketje uit de muur

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Wim Scheers

36 jaar
Kontich (Antwerpen)
Wim is de vierde generatie rozenkwekers bij Rozen Scheers. Het bedrijf is een voorbeeld van innvatie, duurzaamheid en goed ondernemerschap.

Cliché of niet, we zetten onze geliefden graag op tijd en stond in de bloemetjes. Met Valentijn kiezen veel mensen voor rozen. Maar wist je dat het aantal Belgische kwekers op twee handen te tellen is? Wim Scheers is er een van, en geeft ons graag een kijkje achter de schermen van zijn rozenkwekerij in Kontich.

Wim is de vierde generatie bij Rozen Scheers. Zijn overgrootvader begon in 1947 een groentebedrijf in het Antwerpse Kontich. Dertig jaar later schakelt de familie over op rozenteelt door een hardnekkige ziekte in de groenten. Wim stapt in 2000 in het bedrijf, hij was toen 18 jaar oud. In 2012 wordt Wims vader ziek en neemt hij het bedrijf versneld over. Vandaag is het bedrijf een voorbeeld van innovatie, duurzaamheid en goed ondernemerschap.

Investeren in led

Al in 1990 werd er geïnvesteerd in assimilatielampen, voor die tijd een innovatieve keuze. Vier jaar geleden nam Wim de beslissing om een kas van 35 jaar oud te vervangen en te voorzien van ledverlichting. Het was de start van hun overschakeling naar ledlicht. “Geen voor de hand liggende keuze, want het ging om een grote investering”, vertelt Wim. De serres worden nu verlicht met 6% blauw en 94% verrood licht. Die mix van kleuren is belangrijk voor de ontwikkeling van de rozen. “Te veel blauw licht zorgt er bijvoorbeeld voor dat de rozen kort blijven en een te dikke stengel krijgen. Het juiste evenwicht is cruciaal voor een kwaliteitsvolle bloem”.

Constant in verandering

Rozenplanten in de serre gaan gemiddeld 10 jaar mee. Om de plant van een goede basis te voorzien, wordt over andere stengel naar beneden geplooid. Wanneer die stengel te veel blauw licht heeft gehad, is hij te stijf en kan hij breken wanneer hij geplooid wordt. “Hoe ouder de plant, hoe meer rozen we kunnen oogsten. Maar de kwaliteit gaat wel achteruit”, vertelt Wim. Om al dat snoei- en oogstwerk de baas te blijven stelt hij 25 vaste werknemers in dienst. Tijdens het hoogseizoen zijn dat er zelfs 35. De 3,6 ha rozenserre levert wekelijks tienduizenden bloemen op. Wanneer het hart van de bloem zich geopend heeft, zijn ze klaar om geoogst te worden.

Rozenautomaat

Wie langs de Keizershoek in Kontich passeert kan er moeilijk naast kijken: een grote rozenautomaat siert de gevel van de kwekerij. In de 5 minuten dat we hier geparkeerd stonden, zagen we heel wat mensen een boeketje uit de muur nemen. “De automaat is inderdaad een groot succes”, lacht Wim. “Maar het is zowel een vloek als een zegen. We moeten constant klaarstaan om hem bij te vullen, zeker tijdens de feestdagen. Familiefeesten gaan nu altijd hier door, zodat altijd in de buurt zijn. Er is plaats voor 40 boeketten, en we krijgen een sms’je wanneer er 25 exemplaren verkocht zijn.”

Afzetmarkt zoeken

Behalve aan de rozenautomaat kan je in Kontich ook terecht in de winkel, waar je zelf een boeket kan laten samenstellen. Enkel met rozen wel te verstaan. “We bieden geen andere bloemen of groen aan, omdat we niet willen concurreren met bloemenwinkels uit de buurt. Dat zijn immers ook onze klanten.” Het merendeel van de oogst gaat naar de Brusselse Euroveiling. “Maar ik ben van plan om binnenkort een deel van mijn product te verkopen op de Duitse markt.”

Voedsel voor giraffen

Duurzaamheid staat hoog op Wims lijstje. “We zoeken al een tijdje naar een goed evenwicht in biologische bestrijding en gewasbeschermingsmiddelen. Zo kweken we sluipwespen om de bladluizen aan te pakken.” Om waterverbruik te reduceren, wordt het water dat niet door de plant is opgenomen ontsmet en opnieuw gebruikt. En de blaadjes die onderaan de rozenstengel verwijderd worden, krijgen wel een heel onverwachte bestemming. “Het nabijgelegen Dierenpark Planckendael komt die hier elke maandag ophalen. Ze dienen als extra voedsel voor de okapi’s en giraffen”.

Enkele tips

Ben jij deze Valentijn bij de gelukkigen en kreeg je een boeketje Belgische rozen cadeau? Denk dan aan deze tips om ze langer mooi te houden:

 • Snij een klein stukje van de stengel schuin af voor je ze in de vaas zet. Doe dit opnieuw wanneer de bloemen er minder fris gaan uitzien;
 • Los het zakje met plantenvoeding dat je bij het boeket krijgt eerst op in wat lauw water en vul het daarna bij met koud water;
 • Vul de vaas met water regelmatig bij, maar vervang het water niet;
 • Zet de vaas met bloemen ’s nachts op een koelere plek.

 • Aan de bloemenautomaat kan je mooie boeketjes rozen kopen.

 • Hier wordt de lengte van stengels gemeten. Hoe langer de roos, hoe duurder.

 • De rozen worden gesorteerd volgens lengte.

 • Wim toont een roos die klaar is om geoogst te worden.

 • De serre met ledverlichting.

 • Rode bladeren betekent dat de plant volop aan het groeien is.

 • Bloemblaadjes met vele mogelijkheden. Ideetje voor Valentijn?

 • De boeketjes rozen staan klaar.

Meer boeren in de kijker

Sven Roosen, Miet Gerrits en haar vader Jos zijn bezige bijen. Naast een fruitbedrijf en een sorteerbedrijf baten ze...
Geert Devriese is de derde generatie op het sierteeltbedrijf, dat hij runt samen met zijn echtgenote Ingrid. Zijn...
Paul en Annie Demyttenaere-Degroote
In Zonnebeke baten Paul en Annie Demyttenaere-Degroote een groentebedrijf uit met prei, sluitkool, knolselder en...