Menu

Dag van de Landbouw: kinderen nemen boerderij over in Asse

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Joris en Lien Van den Eynde-De Kinder

36 jaar
Asse
Van in 2006 werkte Joris (36) samen met zijn vader Hugo Van den Eynde. In 2013 namen hij en Lien het bedrijf over. De nieuwe melkveestal met 156 ligplaatsen werd precies een jaar geleden in gebruik genomen. De koeien worden gemolken door 2 melkrobots.

Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Tientallen land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen zetten dan hun poorten open voor het grote publiek. Ook het melkveebedrijf van Joris en Lien Van den Eynde-De Kinder in Asse doet mee. Ze bieden een mooi programma aan. Een van de blikvangers is het programma voor en met kinderen. Die nemen voor één dag het werk op de boerderij over.

Het is een prachtig bedrijf dat oprijst in het veld tussen Asse en Merchtem. De nieuwe melkveestal met 156 ligplaatsen werd precies een jaar geleden in gebruik genomen. De koeien worden gemolken door 2 melkrobots. Van in 2006 werkte Joris (36) samen met zijn vader Hugo Van den Eynde. In 2013 namen hij en Lien het bedrijf over. Het echtpaar heeft 3 kinderen. Nore is 6, Fenna is 3 en Lucie is 1 jaar. Werk genoeg dus ten huize Van den Eynde-De Kinder. Is het niet in de stal, dan wel in het huishouden. Joris is ook bestuurslid van de bedrijfsgilde van Asse en ondervoorzitter van de kring Melkveehouders Noordwest-Brabant.

Ook het zaalvoetbal doet mee

Met veel enthousiasme bereiden Lien en Joris de Dag van de Landbouw voor. Ze brengen alles netjes in gereedheid om veel volk te ontvangen. Enkele verenigingen komen helpen om alles in goede banen te leiden. Voor de omkadering zorgen Groene Kring, KVLV, Landelijke Gilde Asse en … Zanzibar, de favoriete zaalvoetbalclub van Joris. Een drankje, een pannenkoek of een ijsje … Het hoort allemaal bij zo’n publieksdag. En natuurlijk zijn er rondleidingen op het bedrijf. Die worden verzorgd door collega’s en familie. Melkveehouders Bart Vanderstraeten en Marijke D’Hertefelt, Liens schoonbroer Tom Vandenbergh en haar oom Eddy De Blaiser zullen voor de bezoekers alle geheimen van het melkveebedrijf en van de voederwinning uit de doeken doen.

Voor de historici: dit bedrijf maakt deel uit van de historische hoeve Hof te Kartelo of Hof te Paddebroeken. Deze oude abdijhoeve werd al vernoemd in de 12de eeuw en was in het bezit van de abdij van Affligem. Na een zware brand in het begin van de 19de eeuw werd de hoeve volledig heropgebouwd. De brand verklaart de naam ‘Verbrand hof’. Onder deze naam is de hoeve in de streek nog het best bekend.

Kinderen tonen hoe het moet

De titel van dit artikel is juist gekozen. Er wordt een heel speciaal programma voorbereid voor kinderen en kleuters. Om 11 uur en om 14, 15, 16 en 17 uur start telkens een interactieve rondleiding op hun maat. Riet De Schrijver van het nabij gelegen Stappeshof heeft veel ervaring met het onthaal van kinderen. De kleintjes gaan op stap op de boerderij, ieder met een kruiwagen en wat landbouwalaam. Zij nemen het werk van de boer over en zullen de dieren verzorgen en voederen. Ondertussen leren zij alles over het leven op de boerderij en over de koeien en de kalveren. Als het ‘zware werk’ gedaan is, kunnen ze zich ook amuseren op de stropiramide of het springkasteel, of spelen en ravotten in de weide. Of gewoon met krijt prachtige tekeningen maken op de betonvloer.

“De scholen en verenigingen van Asse en omstreken toonden al veel belangstelling voor deze speciale rondleiding en activiteiten voor kinderen”, vertelt een gedreven Lien. “De mensen die ons bedrijf bezoeken, kijken soms vreemd op. Ze verwachten een landbouwbedrijf van grootmoeders tijd, met een paar koeien in een donkere stal. En dan zien ze een modern, open bedrijf, waar de koeien luxe en ruimte hebben. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om een foute perceptie te keren, maar we doen toch iedere keer hard ons best om van de landbouw een positief beeld op te hangen.”

Het melkveebedrijf

De veestapel bestaat uit 250 dieren, waarvan 148 melkkoeien. De nieuwe melkveestal heeft 156 ligplaatsen. De koeien worden gemolken door 2 melkrobots van Lely. Voor de specialisten: deze stal werkt met gestuurd koeverkeer, wat voor deze firma vrij ongewoon is. De stalindeling werd dan ook aangepast hieraan. De prioriteiten voor een gezond en rendabel bedrijf liggen voor Joris vooral op het vlak van jongveeopfok, vruchtbaarheid, klauwgezondheid, uiergezondheid en algemene hygiëne en voederstrategie. “Ik heb nu 128 koeien op de 2 robots en ik heb nog capaciteit over”, zegt Joris. “De koeien geven tegen de 30 liter melk per dag, vooral melk uit ruwvoeder. Het krachtvoer is eerder beperkt, met 11,2 kg krachtvoer per 100 liter in de robot, plus nog 1,6 kg in het basisrantsoen.” Wie nog meer wil weten over dit bedrijf verwijzen we naar de publieksdag. Toch vermelden we nog even de nieuwe biogasinstallatie van Biolectric. Deze kleinschalige vergister produceert groene stroom. Dagelijks wordt een vaste hoeveelheid verse mest uit de mestkelder aangevoerd naar de reactor. Door anaerobe vergisting in de reactor wordt er biogas gevormd, dat vervolgens gezuiverd wordt en in de verbrandingsmotor omgezet wordt naar groene energie. Deze energie wordt gebruikt in de vorm van elektriciteit en warmte.

Autoloos Asse

Opgelet! Op 17 september is het ook autoloze zondag in Asse. Wie met de wagen komt, zal goed begeleid worden om het bedrijf te bereiken. Er wordt een aangepast verkeersplan uitgewerkt. Er is een omleiding naar het bedrijf vanaf de E40 (afrit Affligem) en vanuit de andere invalswegen.

Wil je tijdens de Dag van de Landbouw op 17 september dit bedrijf bezoeken? In Koereit 11 in Asse ben je welkom van 10 tot 18 uur. Op www.dagvandelandbouw.be vind je alle andere bedrijven die meedoen aan de Dag van de Landbouw.

Meer boeren in de kijker

In onze zomerreeks brengen we deze keer een bezoek aan Pierre Michels in het Franse Picardië. Ook zijn hoeve speelde...
In het Vlaams-Brabantse Erps-Kwerps werken Luc en Rita sinds begin november vorig jaar in hun nieuwe hoevewinkel en...
Julien Vlaemynck uit Nevele zei de fruitteelt in 1966 vaarwel en koos bewust voor groenteteelt onder glas. Samen met...