Menu

Plastic tunnel in de kippenstal

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Christ Berth

Nokere (Oost-Vlaanderen)
Christ Berth baat in Nokere een pluimveebedrijf uit.

In september kon je in het Oost-Vlaamse Nokere het pluimveebedrijf van Christ Berth bezoeken. Die dag kreeg hij ruim 3000 bezoekers over de vloer. We zochten Christ op en polsten hoe hij de Dag van de Landbouw zelf beleefde.

Christ is van boerenafkomst, maar stapte pas zeven jaar geleden fulltime in de landbouw. Zijn ouders hadden een melkveebedrijf, maar dat wordt intussen uitgebaat door zijn broer. Na zijn studies werkte Christ in de verandabouw en was hij vijftien jaar zelfstandige in de tuinbouwsector. “Toch kriebelde het om in de landbouw aan de slag te gaan”, blikt hij terug. In 2008 overleed plots de buurman van Christ, die pluimveehouder was. Christ twijfelde niet lang toen hij de twee stallen van zijn buurman kon overnemen. Hij werkte toen nog halftijds in de tuinbouwsector. Toch ging hij vrijwel meteen fulltime aan de slag als pluimveehouder. “Na drie ronden vervingen we de twee stallen door één grote stal. We werken in goed vertrouwen samen met de broeierij en de voederleveranciers en behalen goede resultaten.”

Plastic tunnel in de kippenstal

In september namen Christ en zijn echtgenote Anita Holvoet voor het eerst deel aan de Dag van de Landbouw. “Meestal bezoeken we op die dag zelf één of meerdere bedrijven, maar dit jaar namen we dus zelf deel. Via Landelijke Gildenconsulente Blijde Vercamer kregen we de vraag of we het zagen zitten om ons bedrijf open te stellen. Om bioveiligheidsredenen is de pluimveesector moeilijker toegankelijk dan bijvoorbeeld een rundveebedrijf. Daarom zijn er niet zoveel pluimveehouders die hun bedrijf willen openstellen. Op de nieuwjaarsreceptie van Boerenbond Oost-Vlaanderen hebben we toegezegd. We zagen onze deelname ook als een kans om te tonen hoe ons bedrijf echt werkt. We wilden laten zien hoeveel werk er komt kijken bij de productie van een eitje dat je in de winkel voor een paar centen koopt.”

Bij een deelname aan de Dag van de Landbouw komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. “Daarom ging ik te rade bij een collega die eerder al eens had deelgenomen. Hij heeft me een paar goede tips gegeven. Omdat je niet het risico kunt lopen dat bezoekers ziekteverwekkers meebrengen, konden we onze stal niet zomaar openstellen.” Daar paste Christ een mouw aan. “Met een doorzichtige plastic koepel en ander materiaal heb ik een soort tunnel gemaakt waar de mensen doorheen konden lopen. Op die manier kregen ze toch het gevoel dat ze dicht bij de hennen kwamen. Dat heeft me wel wat gekost, maar ik heb heel veel goede reacties gekregen. De broeierij en de voederfirma hebben me financieel gesteund. We bewaren de constructie op de zolder, want ze komt misschien nog eens van pas.”

Christ en Anita kregen ruim drieduizend bezoekers over de vloer. “Dat waren niet alleen mensen uit de buurt. Zelfs van Antwerpen en Moeskroen waren er geïnteresseerden. We hadden een parcours uitgestippeld langs de stallen en het pakstation. Op enkele strategische plaatsen stonden enkele collega’s-pluimveehouders van de vakgroep Pluimvee Oost-Vlaanderen. Zij beantwoordden vragen van bezoekers. Rondleidingen waren er niet. Wel hing ons bedrijf vol met wist-je-datjes over de pluimveesector. Ook van de Landelijke Gilde en KVLV van Wortegem-Petegem kregen we heel wat hulp.”

Christ en Anita kijken met een goed gevoel terug op de Dag van de Landbouw 2015. Ze zouden het niet anders doen bij een eventuele volgende keer. “We kregen heel wat positieve reacties. Tussen de vele bezoekers zaten ook enkele mensen met vooroordelen, maar die kan je van tegenargumenten voorzien. We konden tonen dat we een modern bedrijf hebben en kwaliteitseieren produceren. Dat is wat telt.”

Zin om deel te nemen aan de Dag van de Landbouw?

Op zondag 18 september 2016 organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden opnieuw de Dag van de Landbouw. Onze Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven laten dan zien dat ze openstaan voor de vragen vanuit de maatschappij en de markt, en dat ze werken met veel inzet en creativiteit. Het brede publiek krijgt de kans om kennis te maken met het vakmanschap en de diversiteit van onze land- en tuinbouwsector.

Voor de editie 2016 zijn we nog op zoek naar enthousiaste bedrijfsleiders die de deuren van hun bedrijf willen openzetten. Ben jij geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op met je consulent of stuur een mailtje.

Meer boeren in de kijker

Net als bij veel landbouwbedrijven in de regio rond Tienen zit de suikerbietenteelt sterk verankerd in het teeltplan...
Warm, eerlijk en puur. Drie woorden waarmee we Martine Kinnart en haar Melkerhei kunnen omschrijven. Doe daar ook maar...
Louis Geerdens, uit het Limburgse Diepenbeek, zal die bewuste paasmaandag van 1998 niet gauw vergeten. Bij het...