Menu

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

José Noelmans

43 jaar
Riemst (Limburg)
José baat sinds 2007 in Membruggen een melkgeitenbedrijf uit. Op dit moment is het lammertijd en is het extra druk.

Het verhaal van geitenhouder José Noelmans uit Riemst is op zijn minst gezegd niet alledaags. Tien jaar geleden was hij nog priester in Lanaken. Nu baat hij een melkgeitenbedrijf uit, is hij zorgboer en heeft hij een gezin. Bovenal is hij een gelukkig mens die zijn dromen volgde.

José boert op de plaats waar hij opgroeide, in de schaduw van de kerk van Membruggen en aan de rand van natuurgebied Molenbeemd. Zijn twee ooms hadden melkvee en varkens. “Van jongs af aan was ik op de boerderij te vinden. Vooral de machines en de tractoren interesseerden mij. Toch ben ik een andere richting uitgeslagen. Intussen werd het melkquotum verkocht en werd er niet meer in het bedrijf geïnvesteerd omdat mijn ooms geen opvolger hadden. Na mijn studies werd ik in 1999 tot priester gewijd. Gedurende zes jaar was ik onderpastoor in Lanaken. Toch bleef het kriebelen. Ik zocht in mijn parochies plaatselijke loonwerker op en ik vroeg of ik kon helpen. Soms zat ik vaker op de tractor dan in de kerk. Hoewel ik het werk graag deed vond ik binnen de kerkelijke structuren niet echt mijn draai en ben ik er na zes jaar uitgestapt. Er volgde een erg moeilijke periode. Op vraag van een van mijn ooms ben ik terug op de boerderij terechtgekomen. Hij vroeg me wat mijn plannen waren en stelde voor om geiten te melken, want de koeien en de varkens waren intussen al weg. Ik was daar absoluut niet voor, maar uiteindelijk liet het idee me niet los. Via het internet kwam ik in contact met Stichting Ommersteyn in Dilsen-Stokkem, een geitenboerderij die mensen die in een gewone werkomgeving moeilijk functioneren als zorgboer ontvangt. Daar vond ik de combinatie van melkgeiten en zorgboerderij en kreeg ik de smaak te pakken. Ik heb er stage gelopen ter afronding van de B-cursus die ik moest volgen omdat ik geen boer was."

School in nederigheid

"Mijn droom waarmaken, bleek heel wat moeilijker. Om te beginnen had ik weinig geld en moest ik de bank van mijn plannen overtuigen. Die periode was de grootste school in nederigheid. Gelukkig was dat net voor de bankencrisis! Daarna kon het werk beginnen en huurde ik de infrastructuur. De stallen moesten worden opgeruimd en aangepast, het land moest worden bewerkt en ik moest me volledig inwerken in de geitenhouderij. Ook van bedrijfsvoering kende ik helemaal niks. In oktober 2007 ben ik officieel van start gegaan met 400 geiten. Ik wilde klein beginnen, maar de bank stelde dat aantal als voorwaarde. De eerste dieren lammerden in 2008 voor het eerst af en toen zijn we ook beginnen te melken. Dat deden we met een noodmelkinstallatie. In dat eerste jaar ben ik tien jaar ouder geworden, het was bijzonder zwaar. Ik had geen ervaring, maar ook de geiten niet want het waren allemaal jonge dieren die voor het eerst lammerden en gemolken moesten worden. De stallen waren niet aangepast en de melkinstallatie was een noodinstallatie. Gelukkig heb ik veel hulp gekregen.”

De eerste jaren waren moeilijk. Ik had geen ervaring en de geiten ook niet.

José Noelmans

Na 7 jaar heeft José zijn draai gevonden. Hij melkt twee keer per dag 400 geiten en de melk wordt om de drie dagen opgehaald door Capra in Halen die ze verwerkt tot gepasteuriseerde geitenwrongel. Half februari is de drukste periode van het jaar aangebroken. “Op dit moment lammeren de geiten af en dat is bijzonder intensief. Het is ook heel moeilijk inzake arbeidsplanning. Om die reden zet ik de zorgboerderij de komende weken op een laag pitje. Op dit drukke moment kan ik gelukkig rekenen op de hulp van mijn vader en van Jonathan, een zelfstandig helper. Ook een aantal goede vrienden springen wel eens bij. Na de lammerperiode zijn de zorgboeren weer welkom.

Elke dag komen er een aantal geitjes ter wereld. De voorbije dagen hadden we een vijf- en een vierling. Zeker een vijfling is erg uitzonderlijk. Een 150-tal ooien houden we om ons geitenbestand op peil te houden, de rest verkopen we aan collega’s. De bokjes worden verkocht aan een opkoper.”

Gevoelige dieren

Geiten zijn erg gevoelige dieren. “De meeste mensen denken dat een geit overal tegen kan, maar niks is minder waar. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer gevoelig voor de listeria-bacterie die gewoon in de grond zit. Als besmette grond dan in een pak voordroog terechtkomt waarin het zuurstofgehalte erg laag is, zal de bacterie zich vermenigvuldigen en kunnen de geiten besmet raken, met grote gevolgen. Daarom probeer ik zo veel mogelijk zelf het gras te maaien. In vergelijking met koeien moet het voeder minder grof en iets properder zijn. Behalve gras krijgen de melkgeiten ook maïs, perspulp en brok als rantsoen, dat is goed voor de melkproductie.

 • De geiten genieten van een streepje zon.

  De geiten genieten van een streepje zon.

 • De melkveestal werd omgebouwd tot geitenverblijf.

  De melkveestal werd omgebouwd tot geitenverblijf.

 • Tijdens het lammerseizoen worden elke dag nieuwe geitjes geboren.

  Tijdens het lammerseizoen worden elke dag nieuwe geitjes geboren.

 • Zelfstandig helper Jonathan en José. In de blauwe bak zitten twee pasgeboren geitjes.

  Zelfstandig helper Jonathan en José. In de blauwe bak zitten twee pasgeboren geitjes.

 • Ze zijn nog nat van de geboorte.

  Ze zijn nog nat van de geboorte.

 • Jonathan geeft de pasgeboren geitjes biest met de fles.

  Jonathan geeft de pasgeboren geitjes biest met de fles.

 • Onder de lamp hebben de geitjes het lekker warm.

  Onder de lamp hebben de geitjes het lekker warm.

 • Deze geitjes zijn een paar dagen oud.

  Deze geitjes zijn een paar dagen oud.

 • Na enkele dagen worden de hoorns afgezaagd.

  Na enkele dagen worden de hoorns afgezaagd.

 • De geiten worden tweemaal per dag gemolken.

  De geiten worden tweemaal per dag gemolken.

 • Geiten zijn erg gevoelige dieren.

  Geiten zijn erg gevoelige dieren.

 • Geiten zijn erg sociaal en nieuwsgierig.

  Geiten zijn erg sociaal en nieuwsgierig.

Meer boeren in de kijker

Luc Van Biesen
Op vraag van zijn afnemer schakelde varkenshouder Luc Van Biesen in 2010 over naar het afmesten van intacte beren. Luc...
Het is niet makkelijk om in deze tijd land- of tuinbouwer te zijn. De voorbije maanden kwam er heel wat op hen af. Zo...
Denys Carrots is een familiebedrijf uit Meulebeke dat elk jaar ruim 9000 ton wortelen teelt voor de versmarkt. Na...