Menu

Automatisatie in de arbeidsintensieve aspergeteelt

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Paul Vercammen

56 jaar
Lier (Antwerpen)
Paul en zijn echtgenote Josée telen asperges in de serre en in de openlucht.

Onder glas kan de arbeidstijd in een aspergeteelt al snel oplopen tot 900 uur/ha voor het oogsten en 900 uur/ha voor het marktklaar maken. Logisch dat tuinders door automatisering wat willen besparen op de loonkosten. Veel mogelijkheden zijn er echter niet. Een automatische aspergesorteermachine biedt al een hele vooruitgang.

Omschakeling

Zoals veel collega’s-tomatentelers met beperkte glasoppervlakte zochten ook Paul en Josée Vercammen naar een alternatieve teelt in de serre. Het is niet evident om een gewas op te geven dat je 31 jaar met veel liefde en vakmanschap hebt geteeld, maar de stookkosten liepen te hoog op. Vier jaar geleden werd de knoop definitief doorgehakt. De omschakeling naar asperges was echter zeer arbeidsintensief en fysiek erg zwaar. Het substraat vloog uit de serre, verwarmingsbuizen werden verzaagd, grondverwarming ingegraven, bedden aangelegd en asperges opgeplant. Na zo’n arbeidsintensieve periode met zware handenarbeid werd er grondig nagedacht over hoe de aspergeteelt de volgende jaren wat arbeidsvriendelijker kon worden aangepakt.

Espaso

In België beschikken de meeste aspergetelers over een waslijn die de asperges wast en op lengte snijdt. Al de rest van het sorteerwerk blijft echter handwerk. Er was wel een ontwikkeling in semi-automatische sorteermachines, maar het was wachten op vooral Duitse constructeurs.

Toen Paul Vercammen 4 jaar geleden omschakelde naar de teelt van kasasperges ging hij met enkele collega’s op zoek naar een waslijn. “Het was zeker niet de bedoeling om in eerste instantie een volledig automatische sorteermachine te kopen, maar toen we in contact kwamen met de Duitse constructeur Espaso was onze belangstelling snel gewekt”, aldus Paul. Met drie collega’s bezochten zij, bijgestaan door een tolk, Espaso in Duitsland. “De kleine familiale kmo gaf ons direct een goed gevoel.” Espaso produceert uitsluitend aspergesorteermachines die vooral worden afgenomen in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Peru.

Toen we in contact kwamen met de Duitse constructeur was onze belangstelling snel gewekt.

Paul Vercammen

Milieu- en arbeidsvriendelijk

Na het steken worden de asperges bewaard in een waterbak in de koeling. Daar bevindt zich een voorraadcisterne met een inhoud van 1000 l voorzien van een vlotter en magnetische kraan. Een eenvoudig vijverpompje houdt het water in de cisterne in beweging. Zo is er steeds een voldoende hoeveelheid koud water om de aspergebakken te vullen en de pas geoogste asperges dadelijk in te koelen. De asperges worden manueel, één voor één, op de aanvoerband van de sorteermachine gelegd. De aanvoerband leidt de asperges naar de zogenaamde wasstraat. Verschillende broeskoppen sproeien de asperges schoon. Al het water wordt onderaan de machine opgevangen en hergebruikt. De laatste twee paar sproeiers in de wasstraat spuiten uitsluitend met nieuw, proper water.

Na het wassen, worden er van elke asperge acht foto’s genomen. Dit levert de mogelijkheid om de asperges op te delen volgens verschillende parameters. De sorteermachine houdt rekening met lengte, dikte, kromming, S-kromming, violetverkleuring, bloemkop of losse kop en roestvorming. Er is een mogelijkheid om uit te breiden naar 14 parameters. De sorteermachine beschikt ‘slechts’ over 12 uitgangen. Rekening houdend met alle parameters verdeelt de machine de asperges dus over deze 12 uitgangen. De fabrikant kan het aantal uitgangen uitbreiden met een veelvoud van vier. “Een verdeling van de gesorteerde asperges over 16 uitgangen is handiger en werkt wat vlotter”, geeft Paul toe. Op vraag van de klant gebeurt de sortering à la carte. Dit is dikwijls het geval voor restaurants, die extra kwaliteitseisen of sorteringen eisen.

De sorteermachine kan de gesorteerde asperges nat of droog opvangen. “Bij het nat opvangen heeft men wat minder breuk, maar de sorteerders zijn altijd in het water aan het ploeteren”, aldus Paul. De meeste grote bedrijven opteren voor droge opvang, kleinere bedrijven voor natte opvang.

Gewas- en arbeidsregistratie

Voor de grote Nederlandse en Duitse aspergetelers, met enkele tientallen hectaren, is een arbeids- en gewasregistratie mogelijk. In elk bakje geoogste asperges wordt met een scanner de barcode, uniek voor elke steker, geregistreerd vooraleer de asperges op de aanvoerband van de sorteermachine worden gelegd. Op het einde van de dag kent de teler perfect het oogstrendement van elke steker. Ook kan hij de kwaliteit van de geoogste asperges per steker controleren op stengelbreuk, te kort gestoken asperges …

Meer boeren in de kijker

Wanneer ik arriveer op het landbouwbedrijf van Jos Rochus in Bilzen is een jongeman de kalfjes aan het verzorgen, in de...
Familie Roebben
De bel rinkelt voortdurend tijdens het gesprek met Michaël Roebben, pluimveehouder en akkerbouwer in het Limburgse...
Schoonste boerin van Vlaanderen of niet, het leven gaat zijn gewone gang ten huize van Karen Verplancke en Kristof...