Menu

Aardbeiplanten vermeerderen los van de grond

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Kris Deguffroy en Joke Willem

Oostkamp (West-Vlaanderen)
Kris en Joke plaatsten tijdens de zomer een nieuw innovatief trayveld dat een halve meter boven de grond hangt.

Kris en Joke Deguffroy groeiden allebei op in Izegem, maar in Oostkamp konden ze de boerderij van een familielid ombouwen tot een performant aardbeibedrijf. Hun recentste innovatie is een verhoogd kweekbed voor vermeerdering van aardbeiplanten.

Kris en Joke telen bijna het jaar rond aardbeien. Ze telen enkel Elsanta. We zagen in de serres aardbeien die geplant waren rond 15 augustus. Tussen 1 oktober en Nieuwjaar worden de vruchten geplukt. “Nadien krijgen de planten wat rust en rond half februari beginnen we te stoken, zodat ze klaar zijn voor een tweede productieperiode van 10 april tot 10 juni. De planten onder de grote plastic kappen sluiten hierop aan. Die worden geoogst van 1 juni tot 1 juli. De planten uit onze kleine kappen zullen aardbeien leveren van 15 juni tot 15 juli.” Kris vertelt dat de volgorde nadien gespiegeld wordt. De eerste aardbeien van de nazomer komen opnieuw uit de kleine kappen. Dat kan omdat er planten in komen die al op een wachtbed werden voorgekweekt. “Wanneer we die planten zit er al bloei in, zodat we snel opnieuw aardbeien kunnen plukken. Vervolgens komen opnieuw de grote kappen aan de beurt, om te eindigen met de serres in de winter.” Opmerkelijk is dat op de bodem onder de kleine kappen gras groeit. Daaronder zit een drainagesysteem dat toelaat om het water op te vangen en te hergebruiken. Kris vertelt dat het gras de luchtvochtigheid verhoogt, waardoor de aardbeien beter groeien.

Op ons klassieke containerveld konden 300.000 planten staan, nu zijn er dat 1 miljoen.

Kris Deguffroy

Het water wordt opgeslagen in een eerste reservoir en passeert nadien door een langzame zandfilter in combinatie met een biofilter. Tussen de verschillende lagen zand en grind zitten bacteriën die de sporen van phytophtora afbreken. In een volgend reservoir wacht het om opnieuw gebruikt te worden.

Aardbeiplanten

Kris en Joke leggen zich ook toe op het vermeerderen van aardbeiplanten. Om de arbeid te rationaliseren, hebben ze begin juli op een van hun kweekvelden als eerste in België een innovatief trayveld geïnstalleerd. “We wilden het aantal planten per m² verhogen”, vertelt Kris. “Een bijkomende insteek was dat op ons oude trayveld het risico bestond dat de planten vervuild geraakten met aarde. We gebruiken daar wagentjes om de planten te verhandelen. Vroeg of laat ontstaat daardoor spoorvorming. Daarom wilden we weg van de grond.”

De oplossing kwam er in de vorm van een trayveld dat ongeveer 0,5 m boven de grond hangt. Er werden speciale trays ontwikkeld die passen op de metalen goten, die functioneren als drager voor de trays. De klassieke trays zouden doorhangen op het systeem. Alle werkzaamheden, zoals het plaatsen en wegnemen van de trays maar ook het verzamelen van ranken en het spuiten, gebeuren vanop een platform van boven de planten. Dat platform rijdt op een railsysteem. “De grote winst is dat we nu de volledige oppervlakte kunnen benutten”, vertelt Kris. “Op ons klassieke containerveld konden 300.000 planten staan, nu zijn er dat 1 miljoen. Bovendien besparen we enorm veel arbeid. Bijkomende voordelen zijn dat er geen contact is tussen de planten onderling via het gronddoek, wat verspreiding en overdracht van ziektes voorkomt. Er is ook geen risico van opspattend water.

Er is maar één groot minpunt aan het project. Kris uit zijn ontgoocheling dat hij geen kans maakte op een verhoogde toelage van het VLIF voor innovatieve projecten. Men is dat systeem aan het uitwerken, maar het is nog niet operationeel. “De mensen van het VLIF waren ook overtuigd dat dit een heel sterk dossier was dat daarin zou moeten passen. Maar we moesten vooruit en konden moeilijk wachten tot het operationeel zou zijn.”  

  • Er werden speciale trays ontwikkeld die niet doorbuigen op de goten.

  • Het gras dat de bodem onder de kleine kappen bedekt, zorgt voor een microklimaat waarin de aardbeiplanten beter groeien.

  • De werkplaats rijdt over rails. Hiermee gebeuren alle werkzaamheden: het plaatsen en wegnemen van de trays, maar ook het verzamelen van ranken en het spuiten.

  • Het water wordt opgeslagen in een eerste reservoir en passeert nadien door een langzame zandfilter in combinatie met een biofilter.

Meer boeren in de kijker

Bij het uitwerken van zijn vul- en spoelplaats stond bij Walter Van Acker uit Huldenberg eenvoud voorop. Hij is bereid...
Sonja Moens en Luc De Neef baten in het Oost-Vlaamse Meldert, bij Aalst, een preibedrijf uit. “Omdat...
Het feest van Valentijn wordt sterk geassocieerd met rode rozen. We gingen –­ op de grens van Opwijk en Lebbeke ­– op...