Menu

“Wit, bruin of gekleurd, een goed ei verkoopt zichzelf”

Terug naar Boer in de kijker

Ward Janssen (37), broer Wim (36) en vader Jaak (63)

Maaseik (Limburg)
Maasland Eieren, leghennenbedrijf met 70.000 scharrelkippen, eierpakstation en eierhandel
Vrijdag 9 oktober is het Wereldeidag. Ward Janssen kent alles van eieren. Hij is al de derde generatie op het leghennenbedrijf Maasland Eieren, waar verspreid over drie stallen 70.000 scharrelkippen worden gehouden.

Jan Van Bavel

Het bedrijf heeft een pakstation en is ook een eierhandel. “Met het sorteren van eieren voor andere partners, onze eierhandel, de verkoop van gekleurde eieren in de regio en transport voor andere pakstations konden we onze omzet gevoelig verhogen en de risico’s spreiden”, vertelt Ward.

Grootvader Mathieu Janssen startte in 1957 een bedrijf met 200 leghennen in Maaseik. In 1970 nam hij de eerste legbatterij in België in gebruik. “Dat was toen voor 3000 hennen, een enorm aantal in die tijd. Mensen uit de sector verklaarden hem gek”, lacht Ward. Vader Jaak hielp op zijn zestiende al op het bedrijf. Samen met Mathieu bouwde hij het geleidelijk uit en in 1981 nam hij het over. Wim was al in 2003 halftijds actief op het bedrijf. Met de aankoop van een tweede locatie met legkippen in 2005 ging hij voltijds op het bedrijf werken. “Ik ben dat jaar in het bedrijf gerold toen ik een eierhandel van een collega kon overnemen”, zegt Ward. “Mijn middelbare studies Economie-Moderne talen kwamen van pas om de boekhouding op ons bedrijf op te volgen. Zo ging ik bijkomende klanten zoeken waaraan we onze eieren konden verkopen, zodat we niet meer afhankelijk waren van een vaste afnemer.”

Rendabel scharrelsysteem

Terwijl Jaak elke dag de kippen opvolgt en eieren raapt, houdt Wim zich bezig met het transport van de eieren naar de vaste klanten. “We hebben vier chauffeurs in dienst. Ik ben zoet met het runnen van het pakstation, de verkoop van de eieren en de administratie”, vervolgt Ward. “Verspreid over twee locaties in Maaseik houden we 70.000 scharrelhennen. In 2010 sloopten we twee stallen en bouwden we er twee nieuwe voor telkens 30.000 kippen. Die lopen los in het volièresysteem RED-L (rusten, eten, drinken en leggen) van Vencomatic. De genetica van de kip en het voeder dat ze krijgt, is enorm veranderd. Daardoor halen we veel meer eieren uit een kip dan 20 à 30 jaar geleden. Ook het stalklimaat is gigantisch verbeterd, waardoor de kip nu tot 30% langer meegaat. We hebben nu een stal met witte kippen en een andere met bruine. Witte kippen leggen witte eieren, bruine kippen bruine. Omdat de vraag naar witte eieren stijgt, wilden we het verschil wel eens zien. Maar de supermarkten vragen toch vooral bruine eieren. Omdat de consument die wil, maar ook omdat ze er goed aan verdienen, want een ei is een basisproduct dat iedereen koopt. De prijs die een leghennenhouder voor een ei krijgt, is al jaren zo goed als onveranderd gebleven. Ik voel me boer in hart en nieren, maar ben ook eierhandelaar, dus wil ik daar ook iets aan verdienen.”

Eierhandel steeds prominenter

Maasland Eieren heeft ook een pakstation, waar zo’n 2,5 miljoen eieren per week worden verwerkt. “Ons eigen bedrijf produceert 450.000 eieren per week. Verder verwerken we dus nog meer dan 2 miljoen verrijktekooi- en scharreleieren van een twaalftal andere bedrijven. We sorteren 1,5 miljoen eieren per week, de rest verhandelen we ongesorteerd. Vroeger was ons legkippenbedrijf de grootste tak, maar dat verschuift steeds meer naar de eierhandel en het sorteren van eieren, waardoor hier al negen personen voltijds werken. De omslag was een bewuste keuze voor meer risicospreiding. Met een pakstation kunnen we bij een crisis zoals de vogelgriep blijven doordraaien. Sinds een jaar gaan de eieren uit onze stallen elke dag rechtstreeks naar een Moba-inpakmachine, die 36.000 eieren per uur kan inpakken. Hierdoor halen we een veel hogere efficiëntie in ons pakstation. Die investering loont volop, vooral qua arbeidsgemak en rust in het weekend, want dan is er slechts één persoon nodig aan de band om onze eieren in te pakken. De eieren worden in het pakstation met een sorteermachine gecontroleerd op haarscheurtjes en barstjes. Niet-conforme eieren worden verwijderd, tweedekeuseieren gaan naar een brekerij. Daarna worden ze gesorteerd op gewicht en kwaliteit.

Maasland Eieren levert rechtstreeks aan 150 detailklanten (bakkers, traiteurs, slagerijen …) en sinds de coronacrisis ook meer aan een twintigtal franchisehouders van Carrefour en Delhaize. “Hiermee spelen we in op de stijgende vraag naar lokale producten. Tijdens de lockdown steeg de afzet via onze eierautomaat met zo’n 60%. Met de automaat verkopen we ook appelen, peren, aardbeien, kleinfruit, aardappelen en uien. De afzet aan horecagrossiers maakt het grootste deel van onze omzet uit, naast de levering van gesorteerde eieren aan andere pakstations. De laatste jaren verkopen we ook het hele jaar door gekleurde eieren, intussen al zo’n 10.000 per week. ‘Een goed ei verkoopt zichzelf’ is onze leuze. Gelukkig kreeg het ei de laatste jaren een nog beter imago. Al kan het verbruik nog omhoog, als je weet dat elke Duitser één ei per dag eet. Dat is bij ons niet het geval. Tijdens de coronacrisis steeg het eierenverbruik wel met bijna 8%. Het blijft een basisproduct in de keuken en je hebt ze ook nodig als je iets lekkers gaat bakken. Volgend jaar gaan we enkel witte kippen opzetten en meer voor de eierindustrie produceren. Op onze tweede locatie zouden we graag omschakelen naar biokippen.”

Meer boeren in de kijker

In 1983 startten Franky Vergauwe en Katrien Dekemele op een bestaand, klein landbouwbedrijf met een eenrijige AVR-...
Enkele jaren geleden namen Dries en Ilse Beck-Vanthillo het varkensbedrijf van Ilses ouders Herman en Marijke over...
Kruiden Claus in Kruishoutem viert in 2020 zijn 120ste verjaardag. De grootvader van huidig zaakvoerder Christian Claus...