Menu

“Wij zijn één team, maar ieder heeft zijn eigen taak"

Terug naar Boer in de kijker

Johan en Nancy Devriendt-Ostyn

Passendale (West-Vlaanderen)
Johan en Nancy baten een tuinbouwbedrijf uit met groenten en bessen. Hun kinderen Louis-Philippe, Marie-Laure en Louis-Lysander dragen hun steentje bij op het bedrijf.
Familie Devriendt charmeert makers Boerenjaar.

Liesbet Corthout

Wie deze week naar Boerenjaar op VIER heeft gekeken, zag Louis-Philippe Devriendt zijn laatste examen afleggen voor het behalen van een diploma bachelor Landbouwmechanisatie – met succes. Intussen is hij dus niet meer tussen de studieboeken te vinden, maar vooral op het veld van het bedrijf van zijn ouders, Nancy en Johan Devriendt, in Passendale. Maar hij is niet het enige kind met een passie voor landbouw. Ook dochter Marie-Laure en jongste zoon Louis-Lysander willen niets liever dan na hun studies in de landbouw werken en ze dragen nu al meer dan hun steentje bij op het ouderlijk bedrijf. Dit is een familiebedrijf pur sang.

“In de beginjaren teelden we voornamelijk industriegroenten, en daarnaast aardbeien en bloemkool voor de veiling. Intussen ligt het zwaartepunt op de versmarkt. In het voorjaar beginnen we met aardbeien: eerst in de vollegrond, daarna op hydrocultuur. Dan volgen frambozen, braambessen, rode bessen, blauwe bessen en in de tweede helft van de zomer radicchio en dan bloemkool – de enige groente die we nu nog telen voor de industrie. Van september tot april zijn we bezig met prei.” Johan en Nancy zijn beiden van boerenafkomst. De ouders van Nancy waren tuinbouwers, Johans ouders runden een melkveebedrijf. “Dat was niks voor mij”, zegt Johan. “Ik vond het melken saai, ik had het gevoel dat het elke dag hetzelfde was. Wat ik zo fijn vind aan ons bedrijf is de afwisseling.”

Het tweede seizoen

En nog afwisselender wordt het wanneer je enkele maanden lang gevolgd wordt door een cameraploeg van Boerenjaar. Bijna was de familie vorig jaar al aan bod gekomen in het programma, maar dat liep toen net even anders. “We werden gecontacteerd in een drukke periode, Johan was ziek toen ze opbelden en er was net enorm veel werk”, vertelt Nancy. “Ik heb er eigenlijk niet verder over nagedacht en snel besloten dat het niks voor ons was. Maar toen we de uitzendingen van het eerste seizoen zagen, waren we heel aangenaam verrast. Louis-Philippe nam contact op en zo konden we meedoen aan het tweede seizoen.”

De opnames gebeurden voornamelijk in de zomer en de vroege herfst. Marie-Laure: “In totaal is de cameraploeg een tiental keer komen filmen. ’t Is een kleine ploeg, twee personen, dus het creëerde weinig drukte. Het voelde niet raar aan. Toen we de eerste ruwe montage zagen, was het toch wel een beetje schrikken. Je bent niet gewend om jezelf in beeld te zien en te horen. Maar ik vind de aflevering wel mooi, al is het slechts een peulschil van welke activiteiten we allemaal doen op ons bedrijf. Toen er gefilmd werd, was het net heel warm. De radicchio had veel te lijden onder de warmte. Het is goed dat we ook kunnen tonen dat het weer baas is over ons, zeker in de groente- en fruitteelt. De omstandigheden moeten perfect zijn wanneer de plant groeit, om een goed product te hebben.”

Opvolging door het gezin

De programmamakers waren vooral gecharmeerd door het feit dat het hele gezin zo gepassioneerd is door de landbouw, legt Nancy uit. “Nu Louis-Philippe is afgestudeerd, helpt hij veel mee op het land met zaai- en plantklaar maken en oogsten. Louis-Lysander zit nog in het middelbaar, maar hij wil boer worden wanneer hij 18 is. Intussen steekt hij overal een handje toe: bij het rooien van de preiplanten, het werk in de loods, het wegen en het tractor rijden op de velden rondom de hoeve. Marie-Laure zit momenteel in haar laatste jaar bachelor Agro-industrie. Vooral in de zomer helpt ze mij met het verpakken en wegen van de bessen. Ook mijn moeder komt dan vaak helpen. Essentieel is dat wij één groep zijn, één familie. Iedereen heeft zijn taak. Zonder veel woorden weten we wat we moeten doen. We zijn zodanig op mekaar ingespeeld dat we weinig instructies nodig hebben. Dankzij de inzet van Louis-Philippe heeft Johan nu meer tijd vrij om de medewerkers aan te sturen. Maar het is niet omdat wij met seizoenarbeiders werken, dat wij geen familiebedrijf meer zijn. De leiding zit bij ons. Onze medewerkers zetten we in om te planten, oogsten en snoeien. De rest van de taken is voor onze familie. We maken alle vijf deel uit van een WhatsApp-groep met ons commercieel contact bij de REO Veiling. Wanneer we daar een melding krijgen, gaan we meteen aan de slag. En de afwerking, het laatste oog is van ons. Alles wat hier naar de veiling gaat, is door ons gezin opgevolgd. We werken in een positieve sfeer en ook de band met de veiling is heel goed.”

“Wat zo mooi is aan onze stiel, is dat we die met hart en ziel doen”, voegt Johan toe. “Onze kinderen zijn erin opgegroeid en ze doen het ook graag. Dat maakt ons natuurlijk trots, heel de familie heeft een passie voor ons bedrijf. Als we ’s morgens zeggen dat het precies een kalme dag wordt, is de kans groot dat we tot ’s avonds laat aan het doorwerken zijn, met het hele gezin. In Boerenjaar zag je ons nooit allemaal samen in beeld, maar we werken wel samen.”

Tijd voor ontspanning

“We leven voor ons bedrijf en voor onze stiel, maar ’t is niet alleen maar werken. Er moet ook tijd zijn voor ontspanning”, rondt Nancy af. “Louis-Philippe en Marie-Laure zijn bestuurslid bij KLJ, Johan zit in het bestuur van de landelijke gilde en ik ben in het bestuur van Ferm. Dat is een uitlaatklep. Je bent er eens tussenuit, ziet andere mensen en hoort andere verhalen. Tenminste, wanneer er geen corona is! Het ene moment lukt het natuurlijk al wat beter dan het andere om je vrij te maken voor een activiteit buiten het bedrijf. Maar als we bijvoorbeeld op een zondag allemaal weg zijn geweest, gaan we ’s avonds samen aan de slag om de bessen klaar te maken voor de veiling. Dan werkt het hele gezin mee, niemand gaat in de zetel hangen, en zo kunnen we op maandag in de vroege morgen ons vers product aanleveren aan de veiling.”

Meer boeren in de kijker

Het coördinatiecomité van de Haspengouwse planters overlegde met de directie van de Tiense Suikerraffinaderij. Ze...
Michel vertelde op televisie al over zijn liefde voor de aardappelteelt, de bodem en machines. “Maar de liefde...
Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...