Menu

“We zijn geen acteurs, we tonen de boerenstiel zoals hij is”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Daan Schreurs

27 jaar
Kozen (Limburg)
Daan is zelfstandig helper in het fruitteeltbedrijf van zijn ouders, Paul Schreurs en Carina Neutelaers. Ze telen appelen (20 ha) en peren (5 ha). Binnenkort is de familie Scheurs te zien in het nieuwe Vier-programma 'Boerenjaar', dat in januari van start gaat.
Fruitteler Daan Schreurs uit het Limburgse Kozen (Nieuwerkerken) is te zien het nieuwe Vier-programma 'Boerenjaar'.

Nele Kempeneers

Het nieuwe jaar start alvast erg spannend voor de familie Schreurs, want binnenkort is ze samen met heel wat collega-landbouwers te zien in het programma ‘Boerenjaar’ op Vier. Een nieuw hoofdstuk in de Boerentrots-beweging breekt aan, en Daan Schreurs is alvast benieuwd naar de reacties van het grote publiek. “We hopen vooral een mooi en realistisch beeld te tonen van onze sector. Dat mensen ons kunnen herkennen op straat, daar sta ik niet bij stil.”

Toen Daan in de zomer van 2018 via Groene Kring de vraag kreeg of hij geen zin had om mee te werken aan een nieuw tv-programma over de landbouwsector, was hij meteen enthousiast. “Het leek me wel een leuke uitdaging om mee te doen. Ik heb er met mijn ouders Paul en Carina over gepraat, en ook mijn broer en zussen waren akkoord om ons kandidaat te stellen.” Daan is zelfstandig helper in het fruitteeltbedrijf van zijn vader Paul in het Limburgse Kozen. “We dachten dat de programmamakers ons niet zouden weerhouden omdat we geen speciale activiteiten op het bedrijf hebben. We zijn ‘maar’ een gemiddeld bedrijf met 20 ha appels en 5 ha peren, zonder verbredingsactivteiten of thuisverkoop. Maar dat bleek geen struikelblok. Na een verkennend gesprek en proefopname hoorden we dat we geselecteerd waren voor het programma.”

Spontaniteit en passie

Een van de belangrijkste redenen waarom de familie Schreurs een grote rol speelt in het programma zou wel eens het jeugdige enthousiasme van Daan kunnen zijn. Zijn passie voor fruitteelt is aanstekelijk en de kijker krijgt zowel de leuke momenten als tegenslagen te zien. “Ik ben vrij direct, en soms denk ik misschien niet genoeg na voor ik iets zeg. Ik hoop dat ik daarmee geen collega-landbouwers tegen de borst stuit. Maar ik denk ook dat die spontaniteit nodig is om mensen van buiten de sector aan te spreken”, zegt Daan. Er werden binnen het gezin geen afspraken gemaakt over wat wel of niet mocht gezegd worden. “We zijn geen acteurs en hebben ons dus ook niet anders voorgedaan”, zegt vader Paul. “Ik denk ook niet dat ik snel herkend zal worden op straat, want als we aan het werk zijn hebben we niet onze properste kleren aan. We gaan niet opeens naar het veld in zondagse kleren omdat er een cameraman bij staat.”

Ik hoop dat het programma kan zorgen voor meer respect voor land- en tuinbouwers.

Fruitteler Daan Schreurs

Cameraman des huizes

Cameraman Jasper kwam gedurende het seizoen regelmatig over de vloer op het fruitteeltbedrijf. Zo werd de weg van bloesem naar appel gevolgd. “Gelukkig is Jasper een leuke kerel en konden we het goed met hem vinden, waardoor het niet moeilijk was om onszelf te zijn”, klinkt het. “De opnames zijn heel goed verlopen. Pas op het einde, in de drukte van de pluk, merkten we dat we toch uitkeken naar het einde van de opnames. Bepaalde handelingen opnieuw doen om ze beter in beeld te brengen of tijd maken voor een interview is geen probleem, maar op drukke momenten verlies je er wel wat kostbare tijd mee.” Zichzelf zijn voor de camera was dus geen probleem, zolang er thuis en op het veld gefilmd werd. “Een keer is cameraman Jasper mee geweest naar de veiling en naar een tractorzegening in de buurt. Op die momenten voelde ik me toch minder zelfzeker”, lacht Daan.

Meer respect

Als jonge boer hoopt Daan de consument te laten zien hoe het er echt aan toe gaat op een landbouwbedrijf en dat er een heel verhaal schuilt achter de appel in de supermarkt. “Er moet meer begrip en respect komen voor onze stiel en men moet geen kritiek geven over dingen waar men niets van afweet. Dat gebeurt vandaag nog veel te vaak.” En ook de prijsvorming in de fruitsector mag van hem gerust onder de loep genomen worden. “Ik was er geen voorstander van dat Jasper meeging naar de veiling, maar het is wel belangrijk dat de consument weet welke marges er door de supermarkten genomen worden en hoe weinig de teler aan zijn product verdient. Het is onzeker of je de risico’s en investeringen die je als ondernemer neemt kan terugverdienen, dus het is niet evident voor mij om het bedrijf over te nemen. Al zou ik dat heel graag doen, want het is mijn passie.”

Zure appel

Cameraman Jasper mocht tijdens zijn bezoeken in Kozen proeven van het boerenleven. “Hij wilde graag filmen hoe de Poolse seizoenarbeiders ’s nachts aankwamen met de bus. Dus bleef hij slapen in hun verblijfsruimte op het bedrijf. Omdat er wat verwarring was over het precieze uur van aankomst hebben we hem die nacht drie keer wakker gemaakt”, glimlacht Daan. Maar ook vader Paul durft al eens een grapje uit te halen. “In juli had ik een appel van vorig jaar meegenomen naar de plantage en deed ik alsof ik hem net geplukt had. Ik at hem op, waarna Jasper ook zin had in een appel van de boom. Ze moeten nog heel zuur gesmaakt hebben, maar hij at hem smakelijk op.”

Meer boeren in de kijker

Aanleiding voor deze reportage is een telefoontje van Gerrit. Hij zaaide eind juli facelia als groenbedekker, zag de...
Bij het binnenkomen van de serre van siertelers Erik en Edwin in Tisselt is een pompje met handontsmetting het eerste...
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf van de familie Talpe een transformatie ondergaat. Toen Dirk en Patricia het...