Menu

“We zijn een heel hecht gezin”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Mieke Aertsen

31 jaar
Loenhout
Melkveebedrijf met melkverwerking
De familie Aertsen kleurt het tv-programma Boerenjaar.

Nele Kempeneers

Wie afgelopen dinsdagavond afstemde op VIER voor de eerste aflevering van het tweede seizoen van Boerenjaar, kon onder andere de familie Aertsen uit Loenhout volgen. Dit enthousiaste boerengezin voelde zich duidelijk op zijn gemak voor de camera. We gingen langs voor een gesprek met straffe zussen Mieke en Sofie.

Waarom de programmamakers hen gevraagd hebben om deel te nemen aan Boerenjaar? “Ik denk omdat we sowieso al heel open communiceren over onze familie en de boerderij”, zegt Mieke Aertsen. Zij is de oudste dochter van melkveehouder Jan Aertsen en staat elke dag met plezier in de melkstal. “Op de website van ons hoevemelksalon ‘Het Boerenijsje’ kun je ook heel onze familiegeschiedenis lezen, en ik denk dat dat de interesse bij de programmamakers heeft aangewakkerd.”

Drijvende kracht valt weg

Afgelopen dinsdagavond was de familie Aertsen een van de spraakmakers van het tv-programma Boerenjaar op VIER. Vader Jan runt samen met oudste dochter Mieke het melkveebedrijf. Zus Sofie ontfermt zich over het maken van de ijsbereidingen en de administratieve taken. Tot vorig jaar werkte ook de jongste zus Evelien mee in het familiebedrijf, maar dat bleek toch niet helemaal haar ding. “Natuurlijk is het fijn om met de hele familie samen te werken. Maar het allerbelangrijkste is dat iedereen voldoening haalt uit zijn werk en gelukkig is. We geven elkaar die ruimte”, vertelt Mieke. Het feit dat de moeder van de drie zussen in 2015 besliste om een andere weg uit te gaan, komt ook aan bod in het televisieprogramma. “De scheiding van onze ouders heeft ons gezin veel dichter bij elkaar gebracht”, zeggen Mieke en Sofie. “Ons ma was de drijvende kracht achter het bedrijf en was net als vele moeders het aanspreekpunt, de bemiddelaar en de bruggenbouwer van het gezin. Toen ze vertrok, stonden we er plots alleen voor.” Mieke had toen al haar draai gevonden in de stal, maar ook de melkverwerking en de administratie vroegen heel wat aandacht. Zus Sofie zag hoe gedreven Mieke was om het bedrijf samen met hun vader voort te zetten en ook bij haar groeide de interesse om haar steentje bij te dragen. Vandaag werken Jan, Mieke en Sofie samen als een goed geoliede machine.

Maisoogst in beeld?

Toen de programmamakers belden, was Sofie meteen overtuigd om deel te nemen. Mieke en Jan hadden iets meer overtuiging nodig. “We zijn tenslotte geen acteurs, en je vraagt je toch af of je je werk nog wel gedaan zal krijgen met al die camera’s op de boerderij. Ik was ook wat onzeker, omdat je nooit weet of de beelden wel mooi zullen zijn”, zegt Mieke. Gelukkig viel dat allemaal goed mee. “De cameraploeg was heel respectvol en haar aanwezigheid zorgde voor een gemoedelijke sfeer”, vertelt Sofie. “Papa was in het begin heel zenuwachtig en wou niet veel gefilmd worden, maar op den duur was hij degene die de cameraploeg vroeg om hem te volgen bij zijn werkzaamheden. Je moet je er wel bij neerleggen dat je geen regisseur bent en dus niet kan kiezen welke beelden er uiteindelijk gekozen worden. Er zijn bijvoorbeeld veel mooie beelden gemaakt van de maisoogst, maar omdat dit niet paste in de verhaallijn van de afleveringen, komt dat niet in het programma. Dat vonden wij zelf wel jammer, maar uiteindelijk gaat het erom dat het publiek mooie afleveringen te zien krijgt. En we zijn heel erg blij met het resultaat.”

Impact van corona

Corona was dit jaar niet uit de actualiteit te slaan en het is ook de rode draad door de zes afleveringen van Boerenjaar. De impact van de crisis uitte zich bij de familie Aertsen vooral in het feit dat Het Boerenijsje, hun ijssalon, de deuren moest sluiten. “Het was geen makkelijk jaar, want we moesten constant afwegen welke beslissing de juiste was en wat de impact zou zijn op ons bedrijf, het personeel en de klanten”, zegt Mieke. “Het programma zal ongetwijfeld wel zorgen voor extra bekendheid, maar ik denk dat we dat in deze rustige periode van het jaar niet zo sterk zullen merken in het aantal bestellingen. Als dit zou worden uitgezonden in het midden van de zomer, zou het effect waarschijnlijk groter zijn.” De eerste lockdown zorgde voor een sterke toename in de bestellingen”, zegt Sofie. “De ijstaarten vlogen de deur uit en we hebben toen veel melk kunnen verwerken. Nu is het rustiger, maar in de eindejaarsperiode worden er natuurlijk ook veel ijsstronken en feestelijke desserts bij ons besteld.” Ondanks het feit dat de aanwezigheid van de cameraploeg soms tot extra drukte leidde, kijkt de familie met veel plezier op hun deelname terug. “We zijn heel blij dat we hebben meegedaan”, zegt Sofie. “Het is afwachten wat de impact zal zijn nu het programma op televisie te zien is, maar we hebben de afleveringen al mogen bekijken en zijn supertrots op het resultaat.”

Toekomstplannen

De familie Aertsen melkt nu 70 koeien, maar uitbreidingsplannen voor een stal met 140 koeien liggen op tafel. “Onze huidige stal is oud en voldoet niet meer aan de moderne noden van boer en dier. Zo zijn de looppaden bijvoorbeeld te smal”, vertelt Mieke. “We mogen van geluk spreken dat onze vergunning nog werd goedgekeurd, want ik weet dat dat bij veel collega’s niet het geval is. We komen goed overeen met collega-landbouwers in de regio en velen botsen tegen een muur als het om een vergunningsaanvraag gaat, ook al is die voor een zeer kleine aanpassing aan de stal.” Het zijn spannende tijden voor Mieke, want ook de overnameprocedure loopt momenteel. “Ik was altijd al van plan om in het melkveebedrijf te stappen. Vijf jaar geleden lagen de overnameplannen ook al op tafel, maar toen mama vertrok, zijn ze weer een tijdje in de koelkast beland. Intussen zijn we op onze pootjes terechtgekomen en bekijken we hoe de overname het best in zijn werk kan gaan. Ik kijk er in elk geval naar uit.”

 

Meer boeren in de kijker

Jonge landbouwers die in deze tijden dapper blijven timmeren aan hun toekomst, dat verdient respect. Joris Van Loock is...
De Omloop Het Nieuwsblad is traditioneel de opening van het Belgische wielerseizoen. Profrenner Dylan Teuns uit Halen...
Wie Stijn niet kent van prijskampen uit de fokkerijwereld of als provinciaal voorzitter van CRV, kent hem misschien van...