Menu

“We willen enkel de dingen doen waar we achter staan”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Patrick Naudts (57) en Leen Van den Bulcke (57)

Lochristi (Oost-Vlaanderen)
Sierteeltbedrijf ‘Fleurig’ met perkplanten en zomerbloeiers (primula, ranonkel, viola, bellis, petunia, salvia, delosperma …)
Patrick Naudts werkt liever aan dan in het bedrijf.

Ivan De Clercq

Wie Patrick en Leen Naudts-Van den Bulcke zag in het tv-programma Boerenjaar op VIER, zag hoe het koppel al hun deel tegenslagen te verwerken kreeg. Op persoonlijk vlak, maar ook professioneel. Het hoofd laten hangen is echter nooit het antwoord geweest op het bedrijf. “Het bedrijf staat pal, mede dankzij onze visie, waar we voor staan. Maar we houden de voetjes altijd stevig op de grond, dat heeft het leven ons wel geleerd.”

In 1987 begon het bedrijf met – hoe kon het bijna anders – de teelt van azalea’s. Zo’n tien jaar later volgde de overgang naar perkplanten. Ook kweekten Patrick en Leen enkele jaren steviaplanten, nog voor deze op grote schaal werden gebruikt door frisdrankproducenten als suikervervanger. “We waren wellicht wat te vroeg. De introductie van de teelt is vastgelopen op starre Europese regelgeving en gelobby van multinationals bij de Europese Commissie.”

Natuurlijke, sterke planten

Stevia verdween, maar de visie dat het nodig is om zich te onderscheiden op de markt bleef. “We proberen anders te zijn in de teelt van perkplanten en zomerbloeiers. We kiezen voor specialere soorten, andere kleuren of minder courante potmaten.” Voorbeelden hiervan zijn Salvia microphylla ‘Hot Lips’, Dahlia Mystic of recent nog delosperma. “Delosperma is een vetplantje dat mooi bloeit vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar en weinig onderhoud nodig heeft. We bieden het ook aan in een stenen schaal, voor een wat meer natuurlijke, wildere look”, aldus Patrick.

Focus op lange termijn

In alles wat Patrick en Leen telen, kiezen ze voor natuurlijke, sterke planten die lang bloeien. “Alles wat wij kweken, is uitgebreid getest op bloei en doorbloei. Bloemen moeten er niet alleen goed uitzien in het verkooppunt, maar ook maanden plezier geven bij de klant thuis. Dat zorgt er ook voor dat de klant terugkomt. Op dat vlak mag je ons echte boeren noemen; we hebben de focus op de lange termijn.”

Het lokaal telen volgens de seizoenen, zonder veel tussen te komen in de groei en zonder massaal transport uit andere continenten is volgens hem de beste garantie op een milieuvriendelijke sierteelt, nog meer dan via allerlei labels.

Klantrelaties en risicospreiding

De eerste coronagolf viel vlak in het piekseizoen voor perkplanten en de sluiting van tuincentra in ons land en de buurlanden zorgde voor massale annuleringen bij siertelers. Ook bij Patrick en Leen moest een deel weggegooid worden. “Achteraf bekeken heeft de vraag zich nadien goed herpakt en zijn we er al bij al goed vanaf gekomen. Wat geholpen heeft is dat we een goede, langdurige band met onze klanten hebben, waarbij we reservaties en acties lang op voorhand afspreken. 70 tot 80% van de planten wordt op voorhand verkocht. Dat neemt niet weg dat we ook annuleringen hebben gehad tijdens de coronacrisis.”

Trends volgen

Patrick gaat ook ieder jaar samenzitten met klanten om afspraken te maken, waarbij ook nieuwigheden worden besproken. “Het introduceren van nieuwigheden op de markt is niet eenvoudig, maar het is wel een must. Ik probeer de moderne trends te volgen, kijk welke kleuren in zijn en probeer daarop in te spelen.”

Patrick spendeert veel tijd aan verkoop, administratie, relaties met klanten- en leveranciers, het leggen van de juiste contacten en het zoeken naar nieuwe teelten en producten. Het werk en de organisatie in de serre zijn in handen van echtgenote Leen. Het team bestaat verder uit Johan (teeltleider), Aytan en Frederick aangevuld met seizoenarbeiders.

Jezelf terugverdienen

Het vertrouwen van Patrick in teeltleider Johan is groot. “De verantwoordelijkheid ligt bij hem, ik spring enkel bij indien nodig. Ik zie het als mijn plicht om mezelf terug te verdienen voor het bedrijf, en ik meen te mogen zeggen daar ook in te slagen.” Patrick zit niet stil. Zo werkt hij aan de ontwikkeling van een alcoholvrij bier, ‘Boer Bloem’ genaamd.

Werken om te leven

Zoals aan bod kwam in Boerenjaar leefde zoon Ewoud als gevolg van zuurstoftekort tijdens de geboorte met een meervoudige handicap. Hij stierf in 2013 op 19-jarige leeftijd. Hij leerde Patrick en Leen dat het leven meer is dan werken alleen. “We stoppen elke dag om 17 uur en op zaterdag op de middag. Doordat veel planten op voorhand besproken zijn, kunnen we ons daar goed naar organiseren. De bijkomende daghandel geeft soms extra druk. Maar als het ons niet lukt om er een extra bestelling tussen te nemen, beginnen we er niet aan.”

Werken om te leven, maar niet leven om te werken, zo is de filosofie. “We hebben hard gewerkt en tegenslagen gekend, maar nu zijn we vooral tevreden met wat we hebben. Opvolgers hebben we niet. We doen ons werk doodgraag, en we zouden het niet anders willen.”

Oproep aan mannen

De camera’s voor Boerenjaar gaan mee tot in de operatiezaal. Het is een openheid die weinigen zouden aandurven. “Ik ben zoals ik ben. Schone schijn interesseert ons niet. En een van de redenen waarom ik dit toch wou delen, is om mannen op te roepen zich te laten screenen voor prostaatkanker. Als bedrijfsleider hebben we allemaal geen tijd, maar als je laat bent om naar je gezondheid te kijken, ben je echt te laat.”

Veerkracht

Met de deelname aan het programma willen Patrick en Leen ook vooral een positief verhaal vertellen. “We willen de sector in een goed daglicht stellen. We mogen fier zijn op wat we doen. Daarnaast willen we ook getuigen van de veerkracht die land- en tuinbouwers typeert. Elke keer weer opveren als het tegenzit, dat is wat boeren en tuinders gewoon zijn om te doen. Vaak simpelweg omdat er geen andere optie is, maar ook omwille van de passie voor de stiel.”

Meer boeren in de kijker

Schoonste boerin van Vlaanderen of niet, het leven gaat zijn gewone gang ten huize van Karen Verplancke en Kristof...
De familie Schrijnwerkers is al een halve eeuw actief in de teelt van blauwe bessen. De intussen 90-jarige Rob...
Klaas Devreese en zijn vrouw Teja baten sinds 2012 een melkveebedrijf uit in Leffinge, een deelgemeente van Middelkerke...