Menu

“We willen de schakels kort houden”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Rita Van Eetvelde

Doorselaar
Aardbeien Vervaet - Van Eetvelde
Rita Van Eetvelde en haar zoon Bert startten met substraatteelt. De klanten wierpen wel eens op dat ze graag het aardbeienbedrijf zouden bezoeken en dat kan nu op Dag van de Landbouw.

Patrick Dieleman

Rita en Bert schetsen de achtergrond van hun bedrijf. Om meerdere redenen hebben ze in 2016 beslist om te stoppen met de veehouderij. “We verloren grond en de stallen waren verouderd”, vertelt Bert. “Verder was ik niet ongevoelig voor het maatschappelijk debat rond vlees en de veehouderij. Als je er dan de cijfers van je boekhouding bijneemt, is de keuze snel gemaakt. Maar het was een ingrijpende beslissing. Ik heb vooraf veel overlegd met de boekhouder, de bank, vrienden en collega’s. Omdat wij ons bedrijf meer in de richting van aardbeien konden oriënteren, was de stap wat gemakkelijker voor ons. Niet iedereen heeft die mogelijkheid.”

Bijna het jaar rond aardbeien

Vandaag hebben Bert en Rita 2 ha aardbeien op substraat, zowel onder glas als onder plastic kappen. Ze hebben geen vollegrondsaardbeien meer. Ze kunnen aardbeien aanbieden van eind maart tot Kerstmis. “Vorig jaar hebben we om enkele goede klanten te plezieren een inspanning gedaan om aardbeien aan te bieden voor oudejaarsavond”, vertelt Rita. “We starten het seizoen met Sonata, de rest van het jaar werken we met Elsanta.” De recentste investering is een containerveld waarop ze nu zelf hun planten kweken. Die komen in december in de koelcel. Om de twee à drie weken wordt er een partij opgeplant. De laatste werden rond 20 augustus geplant en moeten rond 10 oktober in productie komen. Op de Facebookpagina ‘Hoeveautomaat Doorslaar’ vind je een educatief filmpje over het verloop van de teelt.

Duurzaam

De kernboodschap over hun bedrijf is voor Bert dat ze aardbeien telen op een duurzame wijze en geïntegreerd, dus met natuurlijke vijanden, vangplaten en -linten en een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen. Samen met de nieuwe serre kwam er in 2017 ook een reservoir, waarin ze al het regenwater van de serres en het containerveld opvangen. Het irrigatiewater wordt gefilterd en hergebruikt. “Verder willen we de schakels zo kort mogelijk houden. Een deel van onze aardbeien verkopen we thuis en we leveren ook aan enkele winkels in de streek. Sommige zijn al klant bij ons van in de tijd van mijn grootouders. Maar het grootste deel van de afzet verloopt via Coöperatie Hoogstraten.”

Dag van de Landbouw

Voor de Dag van de Landbouw in de regio wordt een bezoek aan de familie Vervaet gepromoot samen met de sierteeltbedrijven van de families Van Laere en De Waele uit Zaffelare en Lochristi. Rita en Bert lijken tevreden met hun keuze om hun bedrijf ervoor open te stellen. Feedback van de klanten vinden ze heel belangrijk. Ze ondervinden ook dat veel consumenten niet weten wat er allemaal moet gebeuren om een bakje aardbeien te krijgen. “Hoeveel mensen weten dat je in het late najaar nog steeds Belgische aardbeien kunt krijgen?”

Het feit dat de stad Lokeren heel actief is rond korte keten is de rechtstreekse aanleiding voor hun deelname aan de Dag van de Landbouw. “Vorig jaar is hier op het bedrijf de brochure voorgesteld met de Lokerse korteketenbedrijven. Ik ben toen in gesprek geraakt met Philip, de voorzitter van de bedrijfsgilde, die om de twee jaar een bedrijf zoekt om deel te nemen aan de Dag van de Landbouw. We gaan hiermee in op de vraag van onze klanten naar een publieksdag.”

De bezoekers zullen een uitgestippeld parcours kunnen volgen, met allerlei wist-je-datjes onderweg. “Op enkele plaatsen zal iemand uitleg geven. De Landelijke Gilde zorgt voor een hapje en een drankje, en voor de kinderen is er een springkasteel. Coöperatie Hoogstraten komt met een educatief spel waarbij er iets te winnen valt, onder meer een ballonvlucht.”

Meer boeren in de kijker

Stilzitten? Dat kennen ze niet bij de familie Hillewaere-Verhaeghe. Renaat en Petra runnen een gemengd bedrijf met...
Het feest van Valentijn wordt sterk geassocieerd met rode rozen. We gingen –­ op de grens van Opwijk en Lebbeke ­– op...
Het gemengd bedrijf van Dirk en Lut Devreese uit Zevekote ligt echt wel op de grens. Het ligt vlak bij de dorpskern, op...