Menu

“We maken ons bedrijf klaar voor de toekomst”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Wim (40) en Ellen (38) Stevens-Dockx

Kalmthout (Antwerpen)
25 ha boomkwekerij
Wim en Ellen Stevens hebben een passie voor planten.

Liesbet Corthout

Van je hobby je job kunnen maken. Het is voor velen een droom, maar voor Wim Stevens is het de realiteit. Als tiener begon hij samen met zijn broers konijnen te kweken en plantjes te telen, die ze dan op de boerenmarkt verkochten. Intussen runt hij samen met echtgenote Ellen een boomkwekerij en is hij dus elke dag bezig met zijn grote passie. Tijdens de Dag van de Landbouw wil hij die delen met het grote publiek en meteen ook enkele misverstanden over de sector de wereld uit helpen.

“Ik kom niet uit een landbouwfamilie; mijn vader was meubelmaker. Maar het heeft er wel altijd in gezeten”, steekt Wim van wal. “Samen met mijn drie broers laadden we elke week een kar vol zelf opgekweekte planten vol en gingen we naar de markt. Twee van mijn broers zijn uiteindelijk in de mechanisatie terechtgekomen. De derde kweekt voornamelijk planten in pot, en ik houd mij bezig met planten in volle grond.” Wim studeerde tuinarchitectuur en ging aan de slag bij een hoveniersbedrijf. Het kweken was een bijberoep tot 2009. In 2011 verhuisden Wim en Ellen naar de huidige locatie. “Toen we deze locatie kochten, was er maar 2 ha grond bij. Intussen kweken we sierheesters op 25 ha en met behulp van twee vaste medewerkers. Onze grote handicap in het begin was dat we overal kleine lapjes grond hadden en dus veel tijd verloren met rondrijden. De afgelopen jaren heb ik zo veel mogelijk geprobeerd grond in de buurt aan te schaffen of te huren en de verder gelegen percelen van de hand te doen. We kweken groenblijvende planten in volle grond. Die worden gebruikt in de tuinaanleg voor het maken van hagen en groenstructuren. De kleinste planten die wij afleveren zijn 60 centimeter, de grootste twee meter. Daar zit, samen met de goede kwaliteit van de planten, onze sterkte. Toen we opstartten, bleek het moeilijk om in te breken in de bestaande markt, omdat ons aanbod niet veel verschilde van wat andere telers aanboden. Maar als je grotere maten opkweekt, is de concurrentie veel kleiner. Op die vraag spelen wij in.”

Mechanisatie en arbeidsefficiëntie

“Een moeilijk punt hier op het bedrijf was efficiëntie. We deden veel met de hand. Een achttal jaren geleden heb ik de knop omgedraaid en ben ik actief beginnen zoeken naar manieren om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Er bestonden wel machines om bijvoorbeeld onkruidbestrijding te automatiseren, maar niets dat echt bij mijn bedrijf paste. Samen met mijn twee broers die in de mechanisering zitten, ben ik dan gaan knutselen. We hebben een machine gebouwd op maat van onze kwekerij. Die gebruiken we voor onkruidbestrijding en bemesting. Door niet te werken met de klassieke spuittechniek maar met een laagvolumesysteem, kunnen we met 20 à 30% van de normale dosering dezelfde resultaten behouden. En we werken sneller. Kunstmest wordt aan de voet van de plant gestrooid zodat niets verloren gaat of in de gracht terechtkomt. Daarna is het snel gegaan. De volledige kwekerij is op rijafstanden van 80 centimeter gezet en er volgden machines die op dezelfde leest geschoeid zijn. Een zelfrijdende machine boort alle plantgaten. De coördinaten staan in de computer en de machine gaat straks de planten rondsnoeien, ondersnijden en rondsteken, zodat ze klaarstaan om te rooien. Op die manier kunnen we aan onze klanten een uniform product afleveren. Bovendien kunnen we meer werk doen op minder tijd, en met minder fytoproducten. Overigens is de volgende stap een machine om mechanisch mee te schoffelen. We zijn op vlak van onkruidbestrijding al goed bezig. Hoewel we de laatste vijf jaar verdubbeld zijn in oppervlakte, is ons chemiegebruik met 40% gedaald. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Maar ik verwacht dat we in de toekomst nog meer naar mechanische onkruidbestrijding moeten gaan.”

Verkeerd beeld

“Wij doen mee aan de Dag van de Landbouw omdat we merken dat mensen vaak toch nog een verkeerd beeld hebben van de tuinbouw. Ze zien ons rijden met de veldspuit en denken meteen dat we gif aan het spuiten zijn, terwijl het misschien plantversterkende middelen zijn. Onze buren kijken in een droge zomer ook wel eens naar ons als hun gazon verdroogt, terwijl we water oppompen om te irrigeren. Nochtans doen we er alles aan om zo weinig mogelijk water te moeten geven. We proberen het humusgehalte omhoog te krijgen door middel van compost, groenbemesters … We gebruiken een peilgestuurd drainagesysteem om zo veel mogelijk water op te houden in de bodem en dekken die tussen de planten af met compost. Dat zullen we tonen op zondag 19 september, net als de hedendaagse machines. In onze dochters Zoë en Yana zie ik veel van mezelf terug. Ook zij zijn heel enthousiast bezig met hun diertjes. Of ze ambitie hebben om tuinder te worden weet ik niet, maar tijdens de Dag van de Landbouw zetten ze alvast de deuren van hun kleine kinderboerderij open. Zo wordt ook voor kinderen een bezoek aan ons bedrijf een leuke belevenis.”

Ontdek alle deelnemende bedrijven op www.dagvandelandbouw.be

Meer boeren in de kijker

Na hun studies stapten Simone en Elena in het biologische melkveebedrijf van vader René en gingen mee in zijn...
Eindelijk is het lente, en daar is het witte goud weer. In Herk-de-Stad, op de grens tussen de Kempen en Haspengouw,...
Vanaf maandag 3 februari kan je op Eén zien hoe Dieter Coppens en medebegeleidster Saar met zes jongvolwassenen met het...