Menu

“We kweken tot 3,5 jaar aan een hoogstamazalea”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Rik Dhaese en Chantale Van Damme, Lisa en Fien

Oosteeklo (Assenede, Oost-Vlaanderen)
Sierteelt: azalea, rhododendron en potrozen voor het terras.
De familie Dhaese kweekt Gentse azalea’s.

Patrick Dieleman

Zondag is het Moederdag, en dus een bloemendag – voor ons een uitgelezen reden om Rik en Chantale Dhaese-Van Damme uit Oosteeklo te bezoeken. Ze hebben het azaleabedrijf van Riks ouders verdergezet. Die verhuisden in 1982 vanuit Evergem Doornzele, dat onder druk kwam van de uitbreidingsplannen voor de Gentse haven. De nieuwe locatie in Oosteeklo had alles wat een azaleakweker in die dagen moest hebben: een goed doorlatende zandige bodem, goed water en een locatie niet te ver van de zee , zodat de temperatuurschommelingen niet te groot zijn.

“Dat is een van de redenen waarom je geen azaleakwekers vindt in Limburg”, legt Rik uit. Alle azalea’s worden nu gestekt in hun eindpot. Stekken is jonge scheutjes laten bewortelen in een vochtig substraat. “Daardoor hebben we veel meer ruimte nodig dan vroeger. Toen mijn vader hier toekwam, hadden we 2000 m² serre en 5000 m² uitplant in de vollegrond. Nu is dat 30.000 m² glas en 15.000 m² in de openlucht.” Maar ondertussen speelt de bodem niet meer. Azalea’s worden ’s zomers buiten gekweekt. Vroeger werden de potten in de vollegrond geplaatst, nu staan ze op afgedekte grond op een containerveld – container verwijst naar de pot. Het grote voordeel van telen op antiworteldoek is dat er geen onkruid kan groeien, en er dus ook geen herbiciden nodig zijn. Bovendien kan men al het niet door de planten vastgehouden gietwater inclusief de meststoffen opvangen, zuiveren en hergebruiken. Het bedrijf registreert maandelijks en wordt jaarlijks geaudit voor het milieulabel MPS-ABC.

Veranderingen

Maar er verandert nog steeds heel veel op het bedrijf. Twee jaar geleden zijn ze gestart met potrozen voor op het terras en in kleine tuinen. Die visueel aantrekkelijke producten gaan heel vlot weg en helpen om het risico wat te spreiden. “Door corona is de interesse in bloemen en planten sterk gestegen”, vertelt Chantale. “De mensen willen kleur en sfeer creëren, ter compensatie van alle beperkingen.” Ook nieuw is dat ze dit jaar gestart zijn met rododendrons. Maar de grootste vernieuwing is ongetwijfeld het feit dat dochter Fien (23) na haar studies bedrijfsmanagement heeft beslist om in het bedrijf te komen. Momenteel volgt ze (online) cursussen met het oog op de overname. Fien bevestigt dat ze door haar studies anders begon te kijken naar het ouderlijk bedrijf en dat zo haar interesse is gegroeid. “Ik vind het een sterk bedrijf en het is boeiend om dat te mogen verderzetten.” Haar vriend Alexander staat volledig achter haar keuze en achter de overname, waarvoor de gesprekken gestart zijn. Rik en Chantale hopen dat de jongeren voldoende kansen krijgen voor een bloeiende toekomst.

Azalea

De roots van het bedrijf liggen in de azalea, een bij uitstek Gentse plant. De familie Dhaese voert het keurmerk Gentse azalea, waarvoor ze een lastenboek met specifieke eisen moeten respecteren. Binnen het commercieel assortiment onderscheiden ze zich met enerzijds planten in grote maten (de potmaten 17, 21 en 25 cm worden maar door een drietal bedrijven geproduceerd) en anderzijds met azalea’s op stam (in de potmaten 21 en 25 cm). “We kweken daar gemiddeld 2 jaar aan”, vertelt Rik, “en aan een hoogstam 2,5 tot zelfs 3,5 jaar.”

Ze hebben een eigen cliënteel voor die planten. Voor een klein deel zijn dat bloemenzaken in de regio. Ze kunnen azalea’s leveren van half augustus tot half mei. “Een florist die graag azalea’s ziet, die zorgt dat ze goed presenteren”, vertelt Chantale. “Daardoor creëert hij daar automatisch een markt voor.” Maar zowat 90% van de planten vertrekt naar de rest van Europa. Frankrijk en Italië zijn belangrijke afzetmarkten. Riks vader Arsène staat nog in voor het leveren bij de exporteurs.

Vroeger werden alle planten groen verkocht, maar ondertussen verkopen ze alles kleurtonend. Dat wil zeggen dat iedere bloembot al een zweem van kleur vertoont en klaar is om te beginnen bloeien. Voor de ‘forcerie’ komen de planten in een aparte serre, waarin verwarming, belichting en het energiedoek kunnen gestuurd worden volgens de vraag naar kleurtonende azalea’s. Na een tweetal weken zijn ze klaar voor verkoop. “Door ze zelf in bloei te trekken houden we veel meer grip op de kwaliteit”, vertelt Chantale. Het seizoen begint met planten van de hele vroege cultivar Helmut Vogel en al zijn sporten (kleurvarianten). Nadien komen halfvroege soorten, met welluidende namen zoals Mont Ventoux, Mont Blanc, Prinses Claire, Linde de Loo en Oase de Loo. Het seizoen eindigt met onder meer Sachsenstern, Leonardo, Thesla en Tamira.

Gentse azalea

Chantale is opgeleid als florist. Haar ouders hadden een bloemenzaak. Ze gebruikt haar vaardigheden graag om azalea’s creatief te presenteren. Je kan haar creaties tijdens het azaleaseizoen bewonderen in het Groot Vleeshuis (Gent), waar de provincie Oost-Vlaanderen streekproducten promoot. “De Gentse azalea kreeg tien jaar geleden als eerste Europese sierteeltproduct een beschermde geografische aanduiding”. Enkel azalea’s die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en geteeld zijn in Oost-Vlaanderen kunnen als ‘Gentse azalea’ verkocht worden. Chantale past de presentatie aan naargelang het seizoen en het feest: Kerstmis, Valentijn, voorjaar, Pasen en Moederdag. “De presentatie is belangrijk. De consumenten moeten kunnen zien wat ze kunnen doen met een azalea. Toeristen en andere bezoekers worden er geïnspireerd.” En je kan Chantale in deze dagen ook online bewonderen. De Gentse Floraliën zijn wegens corona verschoven en zullen plaatsvinden van 29 april tot 8 mei 2022. Maar we zitten nu volop in een alternatief evenement: De Groene Zesdaagse. Je kan online, maar ook live allerlei evenementen meemaken. Chantale verzorgt samen met collega Veerle een workshop bloemschikken met azalea’s. Kijk maar eens op Facebook/gentsefloralien en op www.floralien2021.be.

Meer boeren in de kijker

Dat Joris zou gaan boeren, was al van kleins af aan duidelijk. Toen hij in 2009 afstudeerde aan de landbouwschool van...
Een overname is nooit evident, maar een overname van schoonvader op schoonzoon is een geval apart. Bert De Coninck nam...
Op de hoeve van Dirk Vandecruys en Ann Stevens werd er de voorbije maanden hard gewerkt. Ze bouwden een nieuwe...