Menu

“We houden de eierafzet graag in eigen handen”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Patrick Nijst (51), Liliane Geraerts (51) en zoon Bryan (28)

Lanaken en As (Limburg)
Kippenhof Nijst: pluimveebedrijf met 120.000 scharrelleghennen, 40.000 opfokkippen, eierpakstation en eierhandel
Patrick, Liliane en Bryan Nijst kleuren ons paasontbijt.

Jan Van Bavel

Zondag is het Pasen. Wat past er beter bij het paasontbijt dan een heerlijk eitje, al dan niet gekleurd? De familie Nijst uit Lanaken weet er alles van. Patrick en Liliane runnen op twee locaties een opfok- en leghennenbedrijf én pakstation, terwijl hun zoon Bryan actief is in de eierhandel. “Het is keihard werken, maar het vertrouwen van de retail, groothandel én de consument geeft ons veel energie om elke dag het beste van onszelf te geven”, klinkt het volmondig.

In de jaren 60 startten de ouders van Patrick een pluimveebedrijf in Lanaken met een stal van enkele honderden leghennen. Stelselmatig bouwden ze het uit. In 1986 hadden ze al 50.000 kippen. Na zijn legerdienst werkte Patrick een tijd in de Genkse staalindustrie, omdat het pluimveebedrijf toen nog te klein was om er een extra inkomen uit te halen. Patrick combineerde twee jaar het werk in de fabriek in Genk met dat op het pluimveebedrijf en werkte toen gemiddeld zestien uur per dag. “Ik was heel gedreven en ambitieus, dat was gewoon topsport”, vertelt Patrick. Zoon Bryan knikt. “Ik ken niemand die zo hard kan werken als mijn vader”, zegt hij zonder aarzelen. “Hij had indertijd een gebroken arm, maar werkte daardoor geen uur minder hoor.”

Risicospreiding met opfok en eierhandel

In 2009 namen Patrick en Liliane een leghennenbedrijf van een collega in As over. Dat bedrijf had ook een eierhandel, die in de loop der jaren sterk gegroeid is. Zoon Bryan heeft intussen de leiding van deze activiteit op zich genomen. In 2010 namen Patrick en Liliane in Lanaken een scharrelvolièrestal met twee etages in gebruik. “We beslisten toen ook om zelf met de opfok van kippen te starten, via een overeenkomst met opfokorganisatie Vepymo”, aldus Patrick. “De kuikens komen vanaf dag één van de broederij en gaan na zeventien weken in het opfoksysteem te hebben doorgebracht naar ons legbedrijf. Zo hebben we meer controle en zijn de systemen van opfok en leg op elkaar afgestemd, zodat de overgang voor de kippen zo makkelijk mogelijk is. We fokken bijna alle kippen op voor ons eigen leghennenbedrijf en af en toe ook voor andere leghennenhouders. We hebben zowel bruine (ISA Brown) als witte kippen (Dekalb White), die respectievelijk bruine en witte eieren leggen. In de opfok krijgen ze alle noodzakelijke entingen tegen ziektes. Mede daardoor moest ik de laatste tien jaar geen antibiotica meer op ons leghennenbedrijf inzetten.”

Intussen houden Patrick en Liliane, verspreid over zes stallen op de twee locaties (Lanaken en As), 120.000 legkippen en 40.000 opfokkippen. “We hebben een opfok- en leghennenbedrijf, pakstation én eierhandel; gewoon om te voorkomen dat je in de problemen komt als één schakel uitvalt”, raakt Patrick op dreef. “Een dierenartsenpraktijk wordt steeds meer een groepspraktijk; dat moet in de landbouw ook kunnen, vind ik. We werken hier met vier flexi-jobbers en één vaste medewerker.” Volgens Patrick hoeft een landbouwbedrijf dus niet a priori kleinschalig te zijn en zou het – als het de juiste procedures volgt en rekening houdt met alle vereiste milieu- en dierenwelzijnsnormen – moeten kunnen uitbreiden als het dat wil. “In deze coronatijden zou je toch blij moeten zijn met een bedrijf dat jobs creëert, niet? Bovendien denk ik dat de overgrote meerderheid van de mensen die in de landbouw werken gemotiveerd zijn om te investeren in milieumilderende maatregelen. Maar je moet wel de kans krijgen om te investeren, hè. Als ik vandaag opnieuw zou bouwen, zou ik weer kiezen voor hetzelfde scharrelsysteem, maar mét een overdekte wintertuin en een raam waardoor je in de stal kunt kijken. Op onze hoofdlocatie in Lanaken sorteren we alle eieren, ook degene die in As worden geraapt en naar hier worden gebracht. In totaal verwerken we zo’n 700.000 eieren per week in ons eierpakstation. De afzet verloopt vooral via retailpartners (Carrefour, Spar, Delhaize …), de Nederlandse eiergroothandel Degens en kleine buurtwinkels (slagers, bakkers …). Zelf onze eierafzet regelen is onze sterkte. We houden nu al bijna twee jaar dezelfde verkoopprijs voor onze eieren aan. Soms verliezen we een klant, maar vaak komt die ook terug, omdat we voortdurend onze kwaliteit en vooral onze service uitspelen. Bryan gaat ver in die service. Goed tellen en weten wat je aan het doen bent is essentieel om een goede omzet te halen.”

Piekende eierverkoop

Patrick volgt de technische resultaten van de kippen op en houdt zich bezig met herstellingen, terwijl Liliane het eierpakstation runt en de bestellingen opvolgt. Bryan neemt dus de handel voor zijn rekening en staat tweemaal per week op de markt: op woensdag in Houthalen en op zaterdag in Winterslag. Hij beheert ook de Facebookpagina van Kippenhof Nijst, want promotie maken voor het bedrijf is belangrijk. “De verkoop op de markt loopt zeer goed”, lacht Patrick. “Bryan staat er het hele jaar door samen met een uitzendkracht, maar in het paasweekend gaat ook Liliane mee.” In de paasperiode piekt de eierverkoop, vooral van de gekleurde eieren. Eiergroothandel Degens laat bij een plaatselijke ververij eieren koken en verven, waarna ze naar Lanaken komen. “In de loop van het jaar verkopen we zo’n 5000 à 6000 gekleurde eieren per week, maar de week voor Pasen loopt dat op tot 60.000”, zegt Liliane. “Die grote vraag naar gekleurde eieren is heel lokaal en komt overgewaaid uit Duitsland en Nederland, waar het nog veel meer een traditie is.” Om hun klanten nog beter te bedienen, plaatsten Patrick en Liliane eierautomaten op hun locaties in Lanaken en As. Hoeft het nog gezegd dat die sinds de uitbraak van de coronacrisis boomen als nooit tevoren?

Meer boeren in de kijker

Op de vraag naar de sterke punten van de bedrijfsvoering van schapenmelkerij Bosschelle, geeft Laurens De Middeleer een...
Céline Van Kerschaver is 23, enthousiaste boerendochter en sinds kort ook de nieuwe internationaal vertegenwoordiger...
Dries en Kaatje Dejonckheere-De Boe baten in Bikschote een handel in meststoffen, granen, veevoeders en zaden uit...