Menu

“We hebben veel goede raad in de wind geslagen”

Terug naar Boer in de kijker

Nico De Vlieger en Isabelle Solomé

Sleidinge (Oost-Vlaanderen)
Nico De Vlieger en Isabelle Solomé runnen landbouwbedrijf Linde 72, in Sleidinge bij Evergem. Ze hebben twee kinderen, Milan (17) en Sentyne (14). Op de Dag van de Landbouw konden de bezoekers er niet alleen kennismaken met de melkkoeien van Nico, maar ook met de hoeveverkoop van Isabelle, een heuse hoevefrituur.
Nico De Vlieger en Isabelle Solomé denken outside of the box. Op de Dag van de Landbouw stelden ze hun hoevefrituur voor aan het grote publiek.

Nele Kempeneers

Sinds kort kan bij Nico en Isabelle niet alleen terecht voor aardappelen en ijs uit de automaat, maar is er ook een hoevefrituur gevestigd. Een sterk staaltje ondernemerschap, durf en denken outside of the box.

Toen Nico in 1999 de boerderij van zijn ouders overnam, was het een gemengd bedrijf met varkens, zeugen, melkvee, vleesvee en akkerbouw. Maar na twintig jaar kwam Nico op een sleutelmoment en overwoog hij alle opties. “Doorgaan met het gemengde bedrijf was economisch niet interessant. Het was dus stoppen of specialiseren”, zegt hij. “Er was geen enkele job ik liever zou doen dan boeren, dus die keuze was snel gemaakt.” Nico investeerde in 100.000 liter extra melkquotum en ging voluit voor de melkveetak op zijn bedrijf. De varkens, zeugen en de runderen van het Belgisch wit-blauw werden afgestoten. Nico’s vrouw Isabelle bouwde haar carrière uit in de bank- en verzekeringswereld en baatte haar eigen kantoor uit. Elk zijn eigen ding dus en dat werkte prima.

Automaten op het erf

Een tweede kantelmoment voor Linde 72 kwam er begin vorig jaar, toen Nico besloot om een nieuwe jongveestal te bouwen. Rond dezelfde periode besloot Isabelle dat de tijd rijp was om haar bank- en verzekeringskantoor te verkopen. Een nieuwe impuls dus, in de carrière van Nico zowel als Isabelle. “Ik heb geen achtergrond in de landbouw, maar ik ben wel altijd geïnteresseerd geweest in verbredingsactiviteiten. Dit was de ideale moment om te kijken wat er op ons bedrijf haalbaar was”, zegt Isabelle. De keuze viel op de verkoop van hoeve-ijs en aardappelen in automaten op de boerderij. “Ik kook graag en ben graag met voeding bezig, dus ik haal veel voldoening uit het ijs maken.” De zelfgeteelde aardappelen werden vroeger onbemand uitgestald en van klanten werd verwacht dat ze hun betaling in een spaarpot deponeerden, maar dat leidde soms tot gênante momenten. “Wanneer we mensen tegenkwamen met een zakje aardappelen onder de arm, voelden die zich soms ongemakkelijk omdat wij niet konden controleren of ze betaald hadden. Dat probleem hebben de automaten mooi opgelost”, lacht Nico.

Creatief ondernemen

Isabelle weet van aanpakken en had wel zin in een extra uitdaging. “Ik zocht een leuke afwisseling naast het ijs maken en ging me informeren. Zo kwam ik uit bij het idee van een hoevefrituur, met frietjes van onze eigen bintjes.” Dat idee was zo origineel dat de wetgeving bijna stokken in de wielen stak, want je mag geen frietkraam uitbaten op een landbouwbedrijf. “Tenzij het een mobiele kraam is, die voor beperkte tijd geopend is”, weet Isabelle nu. En dus werd de oude bindstal, mét originele elementen, omgebouwd tot een eetzaaltje en de frietjes worden gebakken in een mobiele container.

Frituur Linde 72 is elk weekend in september en oktober geopend. Ze kreeg de eerste echte gasten over de vloer op de Dag van de Landbouw. Zo konden de vele bezoekers niet alleen proeven van het hoeve-ijs van eigen melk, maar ook een grotere honger stillen met frietjes van eigen aardappelen. “Het is de bedoeling dat ik ook frietjes verkoop in februari en maart, in de periode dat de ijstaarten wat teruglopen”, voorspelt Isabelle. “De uitbouw en inrichting van de frituur was een enorme uitdaging, waarbij ik heb vastgehouden aan het concept dat ik voor ogen had. Daarbij heb ik veel van het goedbedoelde advies dat ik heb gekregen in de wind geslagen. We zullen zien hoe het concept aanslaat op de langere termijn, maar de reacties zijn in elk geval lovend.”

Positief imago

“We merken dat de mensen die hier over de vloer komen erg benieuwd zijn naar de dieren en alles wat er op het bedrijf gebeurt”, zegt Nico. “De Dag van de Landbouw is dan ook ideaal om uitgebreid de tijd te nemen om mensen uit te leggen hoe we werken en om onze sector in een positief daglicht te plaatsen. Zo merken de bezoekers ook dat je creatief kunt omgaan met de korte keten.” Dat lijkt ook aardig te lukken. Een trouwe bezoeker neemt nog snel een potje hoeve-ijs uit de automaat en geeft Isabelle een welgemeend compliment: “Als je dit ijs geproefd hebt, wil je geen andere meer!”

Meer boeren in de kijker

Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...
Philip en Lien Sinnaeve-Debergh
Tijdens de Bioweek van 7 tot 15 juni tonen dertien bio-ambassadeurs hoe zij biovoeding maken. Een van hen is Lien...
Het nieuwe jaar start alvast erg spannend voor de familie Schreurs, want binnenkort is ze samen met heel wat collega-...