Menu

“We geloven in de combinatie van paprika en aubergine”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Steven (48) en Anja (47) Van Nuffelen

Wommelgem (Antwerpen)
Glastuinbouwbedrijf met paprika’s en aubergines.
Steven en Anja kozen resoluut voor een bijkomende teelt.

Jan Van Bavel

De aubergineteelt wordt meestal geassocieerd met zuiderse landen zoals Turkije, Spanje en Italië. De plant komt oorspronkelijk uit Myanmar en de Arabieren introduceerden ze in de Middeleeuwen in het Zuid-Spaanse Andalusië. Van daaruit werd ze rond het midden van de 15de eeuw verder in Europa verspreid. Maar de teelt gedijt ook prima in Wommelgem, een vrij landelijke gemeente ten oosten van Antwerpen. Steven en Anja Van Nuffelen geloven rotsvast in de toekomst van de vrucht met de glanzende donkerpaarse schil. Na lang wikken en wegen bouwden ze een nieuw bedrijf van 6 ha voor aubergines.

Steven en Anja groeiden op in een echte ‘tuinbouwfamilie’. Bij Steven werden er thuis sla, tomaten en bloemen geteeld, bij Anja komkommers en tomaten. In 1993 gingen ze resoluut voor een eigen bedrijf en kozen ze voor de paprikateelt. “Daar zat toen nog veel groeimarge in en de tomatensector stond in die jaren wat onder druk. In beide families was er ook niemand die paprika’s teelde. Het was een sprong in het onbekende, want we hadden er geen ervaring mee”, vertelt Steven. Het koppel startte met 1,5 ha rode paprika’s. “We zochten een adviseur en sloten aan bij een groep van telers die regelmatig bij elkaar op bezoek ging. Ook in Nederland bezochten we moderne paprikabedrijven. Zo staken we heel wat op.”

Geleidelijke uitbouw

Steven en Anja breidden hun bedrijf in vier fasen uit tot 7 ha, met ook gele en oranje paprika’s. “Je kunt makkelijker van kleur dan van teelt switchen”, aldus Steven. “Momenteel telen we enkel rode en gele paprika’s.” Anja heeft de handen vol met de administratie, de boekhouding en het personeel. Met Kristof Schuddinck, die sterk meegroeide in het bedrijf, heeft Steven een ideale ‘rechterhand’. “Hij volgt onder meer het wkk-gebeuren en de gewasbescherming op, begeleidt mee subsidie- en innovatieprojecten … Samen met mij volgt hij ook de volledige teelt op.” Dochter Jill studeert agro- en biotechnologie tuinbouw-groenteteelt in Geel en zit in haar tweede jaar. “We zien wel of een latere bedrijfsopvolging iets voor haar is. Haar vriend Sam was totaal niet bekend met de tuinbouwsector, maar heeft de microbe intussen goed te pakken. Hij is zeer geëngageerd om zo veel mogelijk te leren. Momenteel hebben we achttien vaste medewerkers en 30 seizoenarbeiders in dienst. Dat aantal stijgt in de zomer tot bijna 40. Oogsten en gewasverzorging zijn hun hoofdtaken. Dat is veel handenarbeid. We proberen nu voor de auberginetak een geschikt personeelsbestand op te bouwen.”

Risicospreiding dankzij aubergines

Stannuco is goed voor een jaarlijkse afzet van zo’n 2 miljoen kg paprika’s, die volledig via veiling BelOrta verloopt. “We oogsten paprika’s van half maart tot eind oktober”, zegt Steven. “De aubergineoogst start al begin februari en loopt ook tot eind oktober. De paprikateelt is vrij makkelijk te automatiseren en heel wat bedrijven zijn groot geworden. We zochten al meer dan tien jaar naar een bijkomende teelt om daarmee te kunnen concurreren, ons aanbod te diversifiëren en zo de risico’s extra te spreiden. Aubergines was altijd al het plan. Maar een tweede teelt goed werkbaar maken op je bedrijf is niet zo evident. Aan de overzijde van ons bedrijf lag een groot stuk grond. We slaagden erin om de diverse eigenaars te overhalen om hun stukjes van in totaal 14,5 ha aan ons te verkopen. In 2018 konden we via enkele kleine investeringen tijdelijk een stuk van ons bestaand bedrijf overzetten naar aubergines. Nadeel was dat dit niet geautomatiseerd was naar het sorteren toe, waardoor het personeel ook meer kisten moest tillen. Van aubergines oogst je dubbel zoveel kilo’s per m² als paprika’s. Het mocht dus niet meer belastend worden voor ons personeel. We zijn dan ook blij dat we na drie jaar met deze teelt kunnen starten in onze nieuwe serre.” De bouw daarvan startte in februari 2020 en begin december werden de eerste planten geplant.

Diverse uitdagingen

De aubergine is een subtropische plant en dus geen evidente teelt. Zo hebben aubergines volgens Steven zo’n 25% meer water nodig dan paprika’s. “Het eerste jaar kostte het heel wat moeite om de teelt en de arbeid onder de knie te krijgen. Maar eigenlijk leunt de teelt nog vrij dicht aan bij die van paprika. Klimaatsturing is geen evidentie. Op zonnige dagen kan de temperatuur bij de paprika’s oplopen tot 26 à 27 °C, maar bij aubergines zelfs tot 30 °C. Door het knijpen van de ramen wordt het vochtiger. Dat geeft een broeierig klimaat in de namiddag. We proberen de temperatuur wel tijdelijk aan te passen in het gedeelte waar het personeel aan het werk is. Bij de nieuwe serre beschikken we over een waterbassin van 35.000 m³, dat gekoppeld is aan dat van het paprikabedrijf (18.000 m³). De voorbije droge zomers leerden ons dat dat geen overbodige luxe zal zijn. De geïntegreerde bestrijding van insecten en ziektes vraagt veel scoutingwerk en begeleiding van het personeel. “De laatste jaren kregen we af te rekenen met de stinkwants bij de paprika’s en de appelwants bij de aubergines. Om die zo veel mogelijk buiten te houden, kozen we in de nieuwe serre voor insectengaas met dubbel zo grote dakramen. Het ventilatievermogen vermindert hierdoor beperkt, dus we zullen zien hoe we hiermee kunnen ‘spelen’. We plaatsten op het oude en het nieuwe bedrijf ook een wkk (warmte-krachtkoppeling), die we gebruiken om de serre te verwarmen. Door een verbinding tussen de twee bedrijven benutten we die warmte optimaal.”

Thuisverbruik stijgt

Volgens BelOrta zal het areaal aubergines ten opzichte van 2020 met 6% stijgen tot 31 ha. De groente heeft dit te danken aan de populariteit van de mediterrane keuken, de mogelijkheden als vleesvervanger en het feit dat ze veel koolhydraten en weinig calorieën bevat. Volgens recente GfK-cijfers steeg het jaarlijks verbruik in 2020 – mede dankzij de coronacrisis, waardoor het thuisverbruik hoger lag – met 22,9% tot 349 g/persoon. “We geloven in aubergines. Het verbruik ervan kan nog flink groeien. De groente is hip bij jonge en allochtone bevolkingsgroepen. Jill speelt hier ook op in door regelmatig berichten te posten op de Instagrampagina van Stannuco.”

Meer boeren in de kijker

Zondag is het Moederdag, en dus een bloemendag – voor ons een uitgelezen reden om Rik en Chantale Dhaese-Van...
Aanleiding voor deze reportage is een telefoontje van Gerrit. Hij zaaide eind juli facelia als groenbedekker, zag de...
Philip Maenhout werkte als ontwerpingenieur voor Case New Holland in Zedelgem, maar in juli 2018 draaide hij resoluut...