Menu

“We doen het graag en dat stralen we uit.”

Terug naar Boer in de kijker

Raf Van Mol

Herenthout (Antwerpen)
Raf Van Mol en Bieke Verstappen baten een melkveebedrijf uit met 150 melkkoeien en 170 stuks jongvee. Ze doen ook aan verbreding.
Raf Van Mol en echtgenote Bieke baten een hedendaags melkveebedrijf uit in het Kempense Herenthout. In 2015 voegde het koppel daar een groot aanbod van verbredingsactiviteiten aan toe.

Liesbet Corthout

Raf Van Mol baat samen met echtgenote Bieke Verstappen, en met de hulp van zijn ouders, een hedendaags melkveebedrijf uit in het Kempense Herenthout. In 2015 heeft het koppel een groot aanbod van verbredingsactiviteiten eraan toegevoegd: van schoolbezoeken, over kinderfeestjes, tot vrijgezellenfeesten en teambuildingactiviteiten. Die bieden ze aan onder de naam Loei Dolle Pret. De nieuwst telg in de verbredingsfamilie is het Kalverdutje. Geïnspireerd door een infosessie van de provincie Antwerpen sloeg Raf aan het bouwen. Sinds deze zomer kunnen geïnteresseerden op de boerderij overnachten in een mooi aangeklede kalverbox.

We doen het graag en dat stralen we uit.

Melkveehouder Raf Van Mol

Raf is al de derde generatie Van Mol die boert in Herenthout. Sinds 1976 zit het bedrijf op de huidige locatie. Raf en Bieke hebben een hart voor hun dieren, maar ook voor mensen. Het is vanuit die optiek dat ze in 2015 gestart zijn met een nevenactiviteit. “We ontvingen toen onze eerste klasjes”, vertelt Bieke. “Meteen kregen we de vraag of we ook geen kinderfeestjes op de boerderij wilden organiseren.” Daar had het koppel wel oren naar en in 2016 begonnen ze kinderfeestjes aan te bieden op woensdag en zaterdag. “Nog vóór het eerste feestje plaatsgevonden had, was de eerste maand volledig volgeboekt en sindsdien is de populariteit niet gedaald.” Het is vooral Bieke die de feestjes en de schoolbezoeken voor haar rekening neemt. Ze doet dat met veel plezier, hoewel het in eerste instantie Raf was die op zoek was naar meer sociaal contact. “Wij hebben allebei enkele jaren buitenshuis gewerkt voor we begonnen op de boerderij. Toen we thuis bleven voor de boerderij, viel het sociaal contact volledig weg. Ik vond boeren een vrij eenzaam beroep”, vertelt hij. Lang duurde dat niet, want na de feestjes voor de kleine bezoekers, kwam er ook een aanbod voor volwassenen in de vorm van vrijgezellenfeestjes en teambuildingactiviteiten. Het is vooral Raf die zich daarmee bezighoudt. “Wij helpen mekaar waar nodig, maar je merkt wel dat we beiden net die activiteiten hebben gevonden die ons liggen. We doen het graag en dat stralen we uit.”

Ontstaan uit idealisme

“Loei Dolle Pret is ontstaan uit idealisme”, vertelt Raf. “We willen heel graag een positief verhaal brengen over de landbouw en over de oorsprong van ons voedsel. Het is voor ons belangrijk om aan de bezoekers onze kant van het verhaal te kunnen tonen. En natuurlijk willen we er ook iets aan verdienen.

Bij een feestje of teambuilding hoort steeds een bezoek aan de stallen. Hoe uitgebreid dat precies is, hangt af van de groep, maar we vinden dat mensen hier meer moeten meenemen dan hoe plezant hun feestje geweest is. Het gaat ook verder dan een gewoon bedrijfsbezoek. Bij elk spel in de teambuilding vertel ik een verhaal en al die verhalen hebben op een of andere manier met ons bedrijf te maken. Dat maakt onze boerderijactiviteiten ook zo uniek. ‘Beleef het platteland zoals nergens anders.’ Dat is onze leuze.”

De spellen van de teambuilding veranderen geregeld. Raf bruist van creativiteit. “Ik moet soms op de rem gaan staan”, lacht Bieke. Die creativiteit ligt ook aan de basis van het Kalverdutje. “Op een vergadering van de provincie werden voorbeelden gegeven van originele overnachtingsplaatsen op het platteland. We werden aangemoedigd om een idee in te dienen. Op de terugweg naar huis was ik al volop aan het nadenken. De dag nadien had ik drie ideeën. Die heb ik dan wat concreter gemaakt en uiteindelijk is de keuze gevallen op het Kalverdutje. Dat bestaat uit een gewone kalverbox, zonder elektriciteit, met een vloertje erin en een deur, voor het comfort. Ik heb het eens opgezocht: het bestaat nog nergens anders.” Eigenlijk hadden de eerste gasten vorig jaar al moeten overnachten in de kalverboxen, maar de procedure voor de brandveiligheid nam meer tijd in beslag dan voorzien. Dus heeft het Kalverdutje officieel de deuren geopend in 2019. Raf en Bieke hebben het overigens wel al uitgebreid getest. “Tijdens de hete zomer van 2018 hebben we meer in de kalverbox geslapen dan in huis. De witte box weerkaatst namelijk het zonlicht en koelt ’s avonds heerlijk af. Het was er veel aangenamer dan in ons eigen bed!” Zes mensen kunnen logeren in de kalverbox bij Raf en Bieke. Ze mikken op gezinnen met kinderen of op bevriende koppels.

(lees verder onder de video)

Arbeidsvraagstuk

Zo’n 150 melkkoeien, jongvee, veldwerk en een lange lijst verbredingsactiviteiten. Dat is niet niks. “Ik ben heel blij dat mijn ouders het melken grotendeels voor hun rekening nemen”, vertelt Raf. “Maar ons volgende project wordt waarschijnlijk toch de vernieuwing van de melkinstallatie. Efficiënter werken is nodig, want het arbeidsvraagstuk is momenteel een probleem.”

Meer boeren in de kijker

Cliché of niet, we zetten onze geliefden graag op tijd en stond in de bloemetjes. Met Valentijn kiezen veel mensen voor...
“Een samenwerking moet een win-winsituatie zijn voor beide partijen”, aldus Raf Hulsbosch van ’t...
De voorbije weken zocht de Belg massaal het platteland op voor een deugddoende wandeling of fietstocht. Helaas nam...