Menu

“We boeren volgens het boekje, maar vergunning blijft uit”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Frits Stevens (24) en Hanne Zoomers (24)

Hamont-Achel
Vleeskippenbedrijf.
Frits Stevens wil vooruit, samen met Hanne.

Nele Kempeneers

Wie dit najaar naar het VTM-programma ‘Boer zoekt vrouw’ keek, kent ongetwijfeld de sympathieke pluimveehouder Frits Stevens. De jonge landbouwer uit Hamont-Achel nam het ouderlijke bedrijf over na het overlijden van zijn vader maar zocht nog een vrouw om zijn leven mee te delen. Hij is nu gelukkig met Hanne, maar toch ontbreekt er nog iets: de omgevingsvergunning waar de familie al 10 jaar op wacht.

Dat Frits zou gaan boeren stond in de sterren geschreven. Zijn grootouders baatten op deze afgelegen locatie in Hamont-Achel een gemengd bedrijf uit, dat zijn vader later overnam. De varkenstak werd afgestoten en er werd een tweede kippenstal gebouwd. In 2006 volgde stal nummer drie en vier. Vandaag is er dus plaats voor 80.000 vleeskuikens, maar drie jaar geleden nam Frits, vroeger dan gepland, het roer over van zijn vader.

Jonge starter

“Toen ik 21 jaar oud was, werd mijn vader ziek en toen is alles heel snel gegaan”, vertelt Frits. “Op een halfjaar waren we hem kwijt. Ik heb dan meteen de stap gezet om het bedrijf over te nemen. Dat was een evidentie, want ik wist al van kleins af aan dat mijn toekomst hier ligt.” Frits boerde nog twee jaar samen met zijn mama en een halfjaar samen met zijn zus, maar vandaag is hij de enige bedrijfsleider. Als jongere starten in de landbouw is vandaag niet simpel, laat staan wanneer daar ook het verlies van je vader bij komt. “Gelukkig heb ik veel steun gehad van familie, vrienden en collega-landbouwers. Ik wist zelf wel heel wat maar zeker niet alles. Mijn mama heeft veel geholpen, net als een bevriende pluimveehouder uit de buurt. Ik kan hem nog steeds bellen als ik vragen heb. Ook de voederadviseurs die hier 20 jaar geleden al kwamen kunnen soms helpen als ik raad nodig heb.”

Cijfers kennen

Frits is liefst van al in de stal bezig, maar ondernemen betekent ook bureauwerk. “Dat was voor mij de grootste moeilijkheid. Maar ik vind het wel heel belangrijk om te weten waar je mee bezig bent, en dus moet je je cijfers kennen. Ik hou een bedrijfseconomische boekhouding bij en daar ben ik heel tevreden over”, weet Frits. “In de tijd van mijn ouders was papa buiten bezig en hij hoefde zich niets van de boekhouding aan te trekken, dat deed mama. Dat werkte toen, maar ik ben toch blij dat ik nu goed op de hoogte ben van alle aspecten van het bedrijf. Ik volgde ook een starterscursus type B om me extra inzicht te geven.”

Nood aan vergunning

Hoewel Frits na de overname op zijn pootjes terechtkwam en nu ook het geluk vond in de liefde, is er nog een grote bezorgdheid die de familie bezighoudt. “Tien jaar geleden al deden mijn ouders een vergunningsaanvraag om de twee oude stallen te mogen afbreken en er drie nieuwe in de plaats te kunnen zetten. Dat is niet alleen nodig om te kunnen uitbreiden in het aantal dieren, maar ook om de verouderde stallen die nog asbest in de daken hebben te kunnen vervangen door modernere en milieuvriendelijkere stallen”, vertelt Frits. “We hebben de aanvraag gedaan met de wetteksten bij de hand, we voldoen aan de strengste eisen en voorwaarden, lieten al voor 30.000 euro aan studies uitvoeren … Zonder resultaat.” De familie wacht nog steeds op groen licht, maar de situatie lijkt muurvast te zitten.

Muurvast

“Het is ongelofelijk frustrerend hoe enkele buurtbewoners de macht hebben om onze toekomst te saboteren”, zucht Frits. “We liggen hier zeer afgelegen in agrarisch waardevol gebied en de geur en transporthinder zijn zeer minimaal. Bijna elke week komt er inspectie en zij hebben in al die jaren bijna nooit geurhinder vastgesteld. Ook transport beperken we tot een minimum. We zijn gestopt met onze weegbrug ter beschikking te stellen van collega-landbouwers.” Ook de plannen voor de nieuwe stallen werden tot in de puntjes herwerkt om tegemoet te komen aan allerhande eisen. “Geen zwarte golfplaten maar wel grijze, zodat ze zouden passen in de omgeving. We stelden voor om met groenschermen te werken, warmtewisselaars te installeren … Onze aanvraag is perfect in lijn met de wetgeving, en toch wordt ze niet aanvaard. Hoe valt dat te rechtvaardigen?”

Vogelgriep buiten houden

De pluimveehouderij zit vandaag in woelig water. Niet alleen kelderden de prijzen door de coronacrisis, maar nu hangt ook de donkere wolk van de vogelgriep boven de sector. “Natuurlijk zijn het moeilijke tijden, maar je zorgen maken in iets waar je geen controle over hebt heeft geen zin”, weet Frits. “We hebben onze investeringen destijds berekend op basis van een lage braadkippenprijs, en dat geeft iets meer gemoedsrust. Maar natuurlijk hopen we dat de restaurants snel weer opengaan en de export weer op gang komt, want deze situatie kan niet blijven duren.” Wat de vogelgriep betreft zet Frits volop in op bioveiligheid. Dat merk je meteen wanneer je het goed afgesloten en nette bedrijf binnengaat. “Wie hier moet zijn is welkom, maar we proberen zo weinig mogelijk mensen over de vloer te krijgen. Adviseurs en bezoekers moeten bedrijfseigen laarzen en kledij dragen. Ik probeer daar streng in te zijn, want bioveiligheid is het enige wat je als veehouder zelf in de hand hebt.”

Boerenbruiloft

Gelukkig hoeft Frits deze uitdagende periode niet alleen het hoofd te bieden. Sinds enkele maanden trok zijn vriendin Hanne Zoomers bij hem in. Het koppel leerde elkaar kennen via het tv-programma ‘Boer zoekt Vrouw’. “Toen de cameraploeg hier voor het eerst binnenkwam, was dat wel overweldigend. Maar alles was heel goed geregeld en de programmamakers waren heel fijne mensen”, weet Frits. “Ik zou het collega’s zeker aanraden om deel te nemen, ongeacht of ik er nu een partner aan had overgehouden of niet.” Het uitblijven van de omgevingsvergunning gooit op professioneel vlak roet in het eten, maar dat houdt Frits en Hanne niet tegen om op persoonlijk vlak toekomstplannen te maken. “We gaan het rustig aan doen, maar op termijn willen we zeker trouwen en een gezin stichten. Zo’n echte boerenbruiloft, daar kijk ik naar uit”, lacht Frits. Hij is vast niet de enige.

Meer boeren in de kijker

Enkele jaren geleden namen Dries en Ilse Beck-Vanthillo het varkensbedrijf van Ilses ouders Herman en Marijke over...
Toen Annick Strauven en Erwin Lowet in 2001 het gemengde bedrijf van Annicks ouders overnamen, was het de bedoeling dat...
Luc Beirinckx, Paul Van Mierop, Hans Van Gool en Koen Lauwerysen zijn de vier zaakvoeders.
Den Berk Délice uit Merksplas viel onlangs in de prijzen. Het tomatenbedrijf ontving de Trends Gazellenprijs als snelst...